Nyárköszöntő Cigányvarázs

2009. május 30.

Tavaly év végén már sikert aratott, s most - hagyományteremtő szándékkal - újabb rendezvénnyel bővült a Cigányvarázs-sorozat. Az Orczy Parkban ezúttal nyárköszöntő rendezvényt tartottak.


„A fővárosban közel 200 ezer cigány ember él, közülük a cigányság nagy része a VIII. kerületre koncentrálódik, ahol minden negyedik ember cigány származású. Az önkormányzattal egyetértésben határoztuk el, hogy minden lehetőséget megragadunk, hogy bemutassuk az itt élő cigányság kultúráját és hagyományait. A tavalyi siker után e célból szerveztünk újabb Cigányvarázs fesztivált” – meséli Raduly József, a Józsefvárosi Kulturális és Sport Kht. kisebbségi és kulturális kapcsolatok igazgatója. A Nyárköszöntő Cigányvarázs létrehozásában sokat segített a kerület két fideszes alpolgármestere, dr. Kocsis Máté és Gothard Gábor.

Raduly József – aki 2008 januárja óta dolgozik a Kht.-nél – minden lehetőséget igyekszik megteremteni a cigányság kultúrájának bemutatására. Egyrészt, mert a cigányság számára ez értéket jelent, másrészt mert kiváló eszközt jelent az előítéletek falának lebontásában, lévén hogy az előítélet abból származik a kisebbség és a többség között, hogy nem ismerik egymást. Ezért szükségesek a közös rendezvények, ahol cigány és magyar (más néven gádzsó, hisz mindenki gádzsó, aki nem cigány) találkozhasson.

„A cigány kultúra nem másod-vagy harmadosztályú kultúra, nem szegény vagy szégyen kultúra, hanem MÁS kultúra, amely értékként kell jelen legyen a magyar és az egyetemes kultúrában” – vallja Raduly József, hozzátéve, hogy a cigány kultúra bemutatkozásával a többségi társadalomnak lehetősége nyílik ezt a más kultúrát megismerni, elfogadni, tolerálni, támogatni és jó esetben - ami a szervezők fő célja - megszeretni. A Nyárköszöntő Cigányvarázson a cigány kultúra legszélesebb skáláját mutatták be, s az önkormányzat, valamint Raduly Józsefék szándéka szerint hagyományteremtő módon: a jövőben május utolsó hétvégéjén megrendezik a Cigányvarázst, bemutatva a cigány kultúrában rejlő szépséget, változatosságot, sokszínűséget.

Az idei első rendezvény díszvendége volt Járóka Lívia és Schmitt Pál, a Fidesz európai parlamenti képviselői, Lévai Anikó, valamint Jeffrey D. Levine az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, akik mellett jelen voltak az ország minden részéből érkezett cigány kulturális vezetők és képviselők.


orbanviktor.huAz eseményről készült képriport megtekinthető a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010