A magyar-bolgár jó kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet

2016. január 29.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyar-bolgár kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet, ami "Európában ma hiánycikk".

A kormányfő pénteken Szófiában megbeszélést folytatott bolgár kollégájával, Bojko Boriszovval, majd az azt követő sajtónyilatkozatában üdvözölte, hogy Bulgária a kétoldalú kapcsolatokat fontos ügynek tekinti, és megköszönte a bolgár miniszterelnöknek a barátságot, amellyel a magyarok és Magyarország iránt viseltetik.
 
Az elmúlt években kialakított jó együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet, ami "Európában ma hiánycikk", az európai politikában "túlságosan könnyen térnek el" ettől az elvtől - vélekedett.
 
Orbán Viktor úgy látja, azok az európai országok azonban, amelyek később csatlakoztak az Európai Unióhoz, ebbe a "kulturálatlanságba" nem törődhetnek bele, ugyanis Európa lényege, hogy minden országnak meg kell adnia a tiszteletet a többi számára. Magyarország is megadja Bulgáriának, és cserébe meg is kapja tőle, és ez nagyon erős fundamentuma az együttműködésüknek - mutatott rá. 
 
A miniszterelnök közölte: a kétoldalú gazdasági kapcsolatok virágzanak, jók a tapasztalatok az együttműködésről, a magyar cégek Bulgáriában tisztességes elbánásban részesülnek, tisztességes versenyben vehetnek részt. A magyar cégek kifejezetten jónak értékelik Bulgáriát, úgy látják, hogy egy stabil ország, ahol nincs politikai bizonytalanság, a szabályok kiszámíthatóak és egyértelműek, nincs semmi, ami hátrányosan befolyásolná a működésüket - mondta. Hozzátette: ennek elérése nem könnyű feladat, és gratulál hozzá Bulgáriának.
 
Kijelentette: a magyar cégek élnek a stabil és kiszámítható környezet nyújtotta előnyökkel, ezért növelni kell az együttműködés volumenét.
 
Orbán Viktor méltatta, hogy Bulgária lépéseket tett a csempészet és a szervezett bűnözés felszámolásáért, nagyon sok pénzt fordított a csempészet elleni fellépésre.
 
A kormányfő arra is kitért, hogy mindig is sok bolgár egyetemista tanult Magyarországon, és növelni szeretnék azoknak a bolgár fiataloknak a számát, akiknek magyar állami ösztöndíjat nyújtanak magyarországi tanulmányaikhoz.
 
Bojko Boriszov a megbeszélés témái között említette a magyar cégek bulgáriai projektjeit és a Budapest-Szófia közvetlen légi járat visszaállítását.
 
MTI
 
Az eseményen elhangzott beszéd leirata a Beszédek rovatban olvasható el.

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010