A menekültek nem politikai menedéket keresnek

2015. szeptember 7.

A menekültek nem politikai menedéket keresnek Európában, hanem a jobb élet reményében jöttek el hazájukból - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő az osztrák közszolgálati médiának (ORF) adott interjújában, amelyet hétfőn sugároztak. A beszélgetés rövidebb változatát már vasárnap este közzétették.


Mi tiszteljük Ausztriát, és tiszteljük választott vezetőit, nem is akarunk és tudunk tanácsot adni nekik - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök közölte: Magyarország déli határa védelmére koncentrál.

Magyarország a nemzetközi szabályokat betartja. A hatóságok megpróbálnak minden bevándorlót rászorítani a jog erejével arra, hogy regisztráljon Magyarországon úgy, ahogy azt a nemzetközi jog előírja. Azt azonban, aki nem akar regisztrálni, hanem rögtön tovább akar utazni, nem lehet kényszeríteni, hogy menedékjogot kérjen Magyarországon - jelentette ki a kormányfő. A tudósító kérdésére Orbán Viktor leszögezte: Magyarország az európai szabályokat betartva védi Európát.

Ez Görögországról nem mondható el, ezért is tolódott fel a probléma Magyarországig és Ausztriáig - fogalmazott a miniszterelnök.

Az 1956-ban Ausztriában befogadott magyarokkal kapcsolatban elmondta: ha ugyanaz a rendszer lenne ma is, mint akkor Ausztriában volt, nem lennének ezek a gondok.

Akkor a magyar menekültek engedély nélkül nem sétálhattak a bécsi utcákon, összegyűjtötték őket táborokba, ott tisztességesen gondoskodtak róluk, leadhatták az igényüket, hogy hova akarnak továbbmenni, és amikor volt befogadó ország, továbbmentek. Azonban az eljárás végéig a táborban kellett lenniük - tette hozzá Orbán Viktor.

A menekültkvótával kapcsolatban kijelentette, ha lezárják Európa külső határát, és nincs utánpótlása az illegális határátlépésnek, akkor lehet beszélni bármilyen megoldásról, azonban a sorrendet nem szabad felcserélni.

A miniszterelnök közölte: le kell zárni Európa határait, egyúttal Németországnak és Ausztriának világosan ki kellene jelentenie, hogy több menekültet nem fogad be. Orbán Viktor attól tart, hogy máskülönben "több millió" menekült fog Európába érkezni.

Az előírások szerint az uniós határt érvényes papírok nélkül nem lehet átlépni, ezek ellenére Ausztria akadálytalanul átengedte a migránsokat, akiknek nagy része gazdasági bevándorló - mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta: Magyarország rendelkezik azzal a pénzügyi és rendőri erővel, hogy minden menedékkérőt ellásson és elszállásoljon.

A probléma nem nálunk van - mondta a miniszterelnök, és rámutatott: a bevándorlók nem menedéket akarnak találni, hanem Németországban akarnak menekültek lenni.

Orbán Viktor közölte: nem lesz szükség fegyverhasználatra a déli határon, hiszen ott felépül a kerítés, amelyet nem lehet átlépni, aki pedig át akarja törni, azt le kell tartóztatni, és jogi eljárás alá kell vonni.

 

mti

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010