A népszavazás esély a változtatásra

2008. január 28.

A népszavazás nem pártkérdés, és arcátlanság, hogy a kormány közpénzen kampányol ellene - jelentette ki a hétfői frakcióülés elején, a népszavazás kapcsán tartott helyzetértékelésében Orbán Viktor.


A köztársasági elnök múlt heti döntését követően, mely szerint március 9-ére tűzte ki a népszavazást, a Fidesz-KDNP frakciószövetség hétfőn tartotta évadnyitó frakcióülését. A tanácskozás kezdetén Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a népszavazást 2006. október 23-án kezdeményezte a Fidesz, és erőfeszítései hosszú, másfél éves küzdelem után eredményre vezettek. A Fidesz politikai ellenfelei ugyanis mindent elkövettek annak érdekében, hogy megakadályozzák az embereket abban, hogy éljenek a demokrácia adta jogukkal, a szavazással.

Az első napirendi pontot felvezető Orbán Viktor elsőként gratulált Rétvári Bencének, aki vasárnap 38 százalékos részvételi arány mellett 67 százalékot ért el a XI. kerületi időközi parlamenti képviselőválasztáson, s amelynek második fordulójára február 10-én kerül sor. A Fidesz elnöke rámutatott: míg a közvélemény-kutatási adatokat nem szabad komolyan venni, addig egy választás valódi véleménynyilvánításnak számít.

Orbán Viktor elmondta: a népszavazás elleni kormányzati kampány már beindult. „Sok illúziónk nem lehet. Régen láttam olyan arcátlanságot, mint manapság. Az, hogy az emberek pénzét, az emberek véleménye ellenére költse el egy kormányzat, ez még Magyarországon is meglehetősen ritka” – mutatott rá az Fidesz elnöke. A kormány az adófizetők forintjaiból kampányol, és bevallottan arra költi el ezt a pénzt, hogy rávegye az embereket arra, hogy ne menjenek el szavazni, s ha mégis elmennek, akkor a józan eszük ellenére olyan döntéseket hozzanak meg, amelyek ellentétesek a mindennapi, nyilvánvaló egzisztenciális érdekeikkel.

„Ez nem csak arcátlanság, hanem ellentétben áll az alkotmány szellemével. Ezért fel kell szólítanunk a kormányt, hogy hagyja abba azt az alkotmányellenes gyakorlatot, hogy adófizető polgárok pénzét költi el egy olyan álláspont támogatására, amelynek elutasítottságával eleve tisztában van” – jelentette ki Orbán Viktor.

Miközben milliárdokban mérhető az adófizetők azon pénze, amit a kormány kampányra fordít, aközben dobozdíjakat akarnak bevezetni olyan gyógyszerekre is, amelyektől emberek élete közvetlenül függ – mutatott rá. „Jól látható, hogy beteg emberek meggyógyítására nem akar a kormány pénzt adni, de kampányolni, politikai célokra felhasználni adóforintokat, arra bizony van esze. Azt kell mondanom, hogy elment a józan eszük” – jelentette ki a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor egyúttal bejelentette: a Fidesz parlamenti frakciója törvénymegerősítő népszavazást kezdeményez. „A társadalombiztosításról szóló törvényt nem lehet az emberek beleegyezése nélkül megváltoztatni, megalkotni, ezért tisztelettel arra kérjük a kormányt, hogy adja meg az embereknek a lehetőséget arra, hogy a rendszerváltás óta talán legfontosabb törvényről maguk mondhassanak véleményt.” Hozzáfűzte: a kormánypártiak józan eszére is apellál a Fidesz, hiszen ha most nem engedik a törvényerősítő népszavazást, akkor ősszel, az Albert házaspár kezdeményezése végett mindenképpen lesz népszavazás. „Ésszerűbb, olcsóbb és emberségesebb, ha hamarabb hozzuk meg ezeket a döntéseket” – jelentette ki Orbán Viktor.

A szociális népszavazás kérdéséről kijelentette: nagy lehetőség kapujában áll Magyarország. Mindenki érzi, hogy az ország süllyed, gazdasági állapota egyre romlik, s ezt a romlást meg kell állítani. A kormányzati hazugságok lassan elviselhetetlenné válnak, és magyar kormány soha nem fordult még ilyen élesen szembe a saját népével, és soha nem volt akkora minőségi különbség az ország vezetői és állampolgárai között, mint most. A háromigenes népszavazás lehet a változtatás első fontos lépése – mutatott rá a Fidesz elnöke, hozzáfűzve: a cél nem lehet más március 9-én, mint elérni, hogy a népszavazás érvényes és eredményes legyen, vagyis az igenek egyértelmű, érvényes többsége szülessen meg.

Ez nem lesz olyan könnyű, mint sokan gondolják, hiszen a kormányzati hazugsághadjárat ismét megindult, s legalább akkora hazugsághadjárattal kell szembenézni, mint amilyen 2006-ban felkészületlenül érte az országot – szögezte le a pártelnök, aki arra kérte a fideszes és kereszténydemokrata képviselőket, hogy az embereket bátorítsák: vegyenek részt a népszavazáson, és álljanak ki az igazukért.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a népszavazás nem pártkérdés, lévén hogy az oktatás és az egészségügy az emberek versenyképességét határozza meg, s ezért a XXI. század két legfontosabb kérdése minden nemzet számára. A Fidesz azt szeretné, ha a választópolgárok megértenék, hogy párhuzam van a kormányzati hazugságok és az ország süllyedése között. Semmi sem megy tönkre magától, ok nélkül egyetlen ország sem kerül lejtőre. Valakik felelősek azért, hogy ez bekövetkezett, és a saját hazugságuk árát most az emberekkel fizettetik meg.

„Március 9-én az emberek végre dönthetnek azokról, akik a fejük felett döntöttek - róluk. Azt üzenjük Magyarország polgárainak, hogy eljött az ideje, hogy végre komolyan vegyük a saját országunkat. Eljött az ideje, hogy komolyan vegyük egymást és önmagunkat. Vegyük komolyan a kimondott szavakat és tetteket” – mondta Orbán Viktor.


orbanviktor.hu


A beszéd leirata elolvasható a Beszédek rovatban. A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010