A sport legyen stratégiai ágazat

2010. január 5.

Ha azt akarjuk, hogy a jövő nemzedékei érmeket szerezzenek, győztesek legyenek, illetve ismerjék a sikert, és ennek érdekében képesek legyenek összefogni másokkal, a sportot stratégiai ágazatnak kell nyilvánítani - mondta Orbán Viktor a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőivel folytatott konzultációt követően.


Miként a Fidesz elnöke hangsúlyozta többek között arra van szükség, hogy minden gyermek sportoljon, legyen egészséges, tudjon és akarjon küzdeni, illetve ismerje a sikert.

Aláhúzta, amennyiben a sportot nem tekintjük stratégiai ágazatnak, akkor Magyarország soha nem lesz a sikeres emberek országa. Mint megfogalmazta, az élet minden területén minél több bajnokra van szükség, és akikben van tehetség, azokat támogatni kell, nem pedig elvenni a megmaradt költségvetési forrásokat.

Kifejtette, hogy meggyőződése szerint, az országnak egészséges és életerős társadalomra van szüksége, amely utánpótlás, iskolai sport, valamint ebből kifejlődő versenysport nélkül nem lehetséges.

Schmitt Pál a  Magyar Olimpiai Bizottság elnöke beszámolt arról, hogy az olimpiai bizottság elnöksége mellett a konzultáción jelen volt a Nemzeti Sportszövetség elnöke, a Diáksport Szövetség, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság, és az Olimpiai Bajnokok Klubja. Schmitt Pál sikeresnek nevezte a konzultációt. Kiemelte, egyformán sok a teendő a diáksport, az utánpótlás, és az élsport területein.

Orbán Viktor szintén sikeresnek értékelte a konzultációt. Úgy látja, a Magyar Olimpiai Bizottság jelen állapotában át tudja tekinteni a magyar sport egészét, és javaslatokat is tud tenni. Hozzátette: „egy országot látszólag a kormány irányít, de valójában az történik, amire az emberek képesek, és helyesnek gondolnak”. Ismét rávilágított arra, hogy az elfogadott költségvetés rendkívül veszélyes, ugyanis olyan területeken idéz elő válsághelyzetet, amelyek a mindennapi élet szempontjából nélkülözhetetlenek. Amennyiben továbbra is nemzeti ügynek tekintjük, hogy Magyarország az olimpiákon sikeresen szereplő nemzet legyen, akkor az egymilliárd forint sorsa nem lehet kétséges. Ezt az összeget a következő kormánynak a lehető legrövidebb időn belül el kell juttatni a Magyar Olimpiai Bizottsághoz - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a konzultáción a 2020-as olimpia megrendezéséről is beszéltek, amelynek keresik a lehetőségét. Ugyanakkor úgy vélte, a realitására vonatkozó felvetésre London előtt több mint kockázatos válaszolni. Hozzáfűzte, hogy a következő kormánynak szándéka lesz hazánkat olyan állapotba hozni, amely révén eséllyel indulhat a rendezésért folyó versenyben.

Szólt arról is, ha nemzeti ügynek tekintjük, hogy Magyarország az érmek tekintetében az olimpiai játékokon az első tíz között maradjon, ennek az előfeltételeit meg kell teremteni. Meglátása szerint a jelenlegi 0,2 százalékról az 1 százalékos támogatás elérése attól függ, hogy a sportágak vezetői milyen fejlesztési terveket készítenek. Amilyen minőségűek és ütemezésűek lesznek, úgy fog nőni a sport költségvetésének a támogatása.

A sportegészségügyről szólva emlékeztetett arra, hogy 1998 és 2002 között a Fidesz azt mondta, hogy szükség van egy általános sportegészségügyi szolgáltatásra, és egy ehhez kapcsolódó sportintézményre. Utóbbira példaként a Sportkórházat említette, amely egyik épülete jelenleg üresen áll. A következő kormánynak egy csúcs sportegészségügyi intézményt kell létrehozni - húzta alá Orbán Viktor.


orbanviktor.hu

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010