A visegrádi négyek kormányfői üdvözölték az Európai Tanács célkitűzéseit

2015. december 17.

A visegrádi országok vezetői nyilatkozatban üdvözölték az Európai Tanács célkitűzéseit, különös tekintettel a migrációs válságra, a terrorizmus elleni küzdelemre, az unió és Nagy-Britannia közötti tárgyalások sikerre vitelére és az energiaunió kérdéseire vonatkozóan.


A négy visegrádi ország - köztük Magyarország - miniszterelnöke a brüsszeli EU-csúcsot megelőzően csütörtökön külön tanácskozást tartott, közös nyilatkozatban rögzítve a kétnapos csúcs főbb témáival kapcsolatos álláspontjukat.

A migrációval kapcsolatban örömüket fejezték ki, hogy az unió nagyobb figyelmet szentel a külső határok védelmének. Közös európai megoldást kell találni Schengen megmaradásának érdekében, és ehhez minden olyan tagország csatlakozását várják, amelyek a schengeni rendszer barátainak tartják magukat - emelte ki a dokumentum.

A kormányfők szerint legfontosabb az unió és a tagországok számára a külső határok teljes és szisztematikus ellenőrzése és a biztonsági szolgálatok együttműködése olyan formában, hogy ne sérüljön a szabad mozgás joga.

A nyilatkozat kitért a menedékkérő-regisztrációs központok (hotspotok) működtetésére is, amellyel kapcsolatban az aláírók úgy vélekedtek, hogy azok még mindig nem működnek tökéletesen. Reményüket fejezték ki, hogy a központok kiépülnek és minél előbb megfelelően működni fognak.

A visegrádi országok vezetői emlékeztettek arra, hogy már jelentős erőfeszítéseket tettek a külső határok védelme érdekében a nyugat-balkáni menekültútvonal mentén található határszakasz közös ellenőrzésével.

A V4-ek nyilatkozatukban rögzítették, hogy mindenben támogatják az Európai Tanács célkitűzéseit a terrorizmus elleni fellépésre. A nyilatkozatban  hangsúlyozták, hogy teljes mértékben támogatják a biztonsági szolgálatok közötti adatcserét, valamint az utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) gyors kiépítését és közös használatát.

Kifejtették, hogy a terrorizmus elleni harc fontos eleme lenne a fegyvertartás és fegyvervásárlás szabályainak szigorítása is.

Nagy-Britanniának az EU-ból való eseteges távozásával kapcsolatban a nyilatkozat aláírói reményüket fejezték ki, hogy annak elkerülése érdekében 2016 februárjában sikerül átfogó megállapodásra jutni, ami az Európai Unió megújulásának lehetőségével járhat, különös tekintettel a versenyképesség növelésére, a nemzeti parlamentek szerepének erődösére.

A visegrádi csoport országai az Európai Unió egyik alapértékének tartják a személyek szabad mozgását, az erre vonatkozó javaslatok továbbra is a legérzékenyebb kérdést jelentik számunkra. Ebben a tekintetben rögzítették, hogy nem fognak olyan megoldást támogatni, amely diszkriminatív vagy korlátozza a szabad mozgást.

Az energiaunióval kapcsolatban megjegyezték, hogy azt minél hamarabb  létre kell hozni az energiaellátás biztosítása érdekében. Hozzátették, hogy az eredményesség érdekében az energiaunióval kapcsolatos uniós politikának összhangban kell lennie a közösség kül- és szomszédságpolitikájával is.

(MTI, fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda)

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010