Elutasítják a V4-ek a mini Schengent

2015. december 3.

A visegrádi négyek kormányfői csütörtökön Prágában elutasították azokat az elgondolásokat, hogy korlátozzák a szabad mozgást lehetővé tevő schengeni övezetet a jelenlegi részes országoknál szűkebb országcsoportra, és szorgalmazták a schengeni külső határok védelmét.


"Ezek a javaslatok (mini Schengen) nem oldják meg a jelenlegi válság okait, csak a politikai figyelmet terelik el" - olvasható a négy kormányfő által elfogadott közös nyilatkozatban. A V4-ek szerint az ilyen elképzelések "opportunista javaslatok", amelyek veszélyeztetik az európai integráció legfőbb sikerét, a szabad mozgást, s ezért elfogadhatatlanok.

Bohuslav Sobotka szerint a V4-ek - a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - kezdeményezni fogják, hogy "Schengen barátai" néven alakuljon egy szélesebb csoport, amelynek keretében az összes résztvevő hozzájárulna a külső schengeni határok védelmének megerősítéséhez.

Orbán Viktor kormányfő ezt nagyon fontos kezdeményezésnek, egyben kötelezettségvállallásnak minősítette. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a határok védelme "szuverenitási kérdés" és a magyar álláspont szerint "nemzeti felelősség".

"Magyarország segítséget elfogad, de határait saját maga fogja megvédeni" - szögezte le a miniszterelnök. "Ezt nem adjuk át semmilyen felsőbb, közös szervnek, ennek nemzeti hatáskörben kell maradnia" - tette hozzá Orbán Viktor. A kormányfő köszönetet mondott a visegrádi partnereinek, hogy segítséget nyújtottak Magyarországnak határai védelmében a migrációs válság idején.

Sobotka szerint a négy miniszterelnök véleményt cserélt az ukrajnai helyzetről is. "Ami Ukrajnát illeti, a vízummentesség bevezetése az EU részéről kötelező feladat" - jelentette ki ezzel összefüggésben Orbán Viktor.

Robert Fico a találkozó utáni sajtóértekezleten közölte: teljes mértékben támogatja Orbán Viktor javaslatát, hogy jövőre méltó módon ünnepeljék meg a visegrádi csoport megalakulásának 25. évfordulóját.

Beata Szydlo lengyel kormányfő szerint a miniszterelnökök az energetikai unió kérdésével is foglalkoztak, és szeretnék, ha ez a kérdés az Európa Tanács decemberi ülésén is megvitatásra kerülne.

A prágai csúcstalálkozó keretében a visegrádi kormányfők Pak Gun Hje dél-koreai elnökkel is találkoztak. Megállapodtak abban, hogy a a V4-ek és Dél-Korea szorosabbá fűzik kapcsolataikat. A miniszterelnökök támogatásukról biztosították a két koreai állam békés egyesülését.

"Közös nyilatkozatot fogadtunk el, amely alapja lesz jövőbeni együttműködésünknek" - jelentette ki Pak Gun Hje a sajtótájékoztatón, aki szerint a kapcsolatok dinamikusak, és ezt - mint fogalmazott - szeretnék megőrizni.

"A V4-ek és Dél-Korea megállapodása nem csak a régió, hanem az egész Európai Unió számára is nagyon fontos" - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte a visegrádi csoport "sikertörténet" és társadalom politikai és gazdasági átalakításában komoly tapasztalatai vannak. Sikeresnek minősítette a V4-ek és Dél-Korea eddigi együttműködését is.

"A V4-ek csoportja sikeresen befejezte az átalakítást, mindegyik ország gazdasági növekedést ért el. Ez modell és ihlet lehet a Koreai-félsziget békefolyamata számára" - szögezte le a dél-koreai államfő.

A V4-ek által elfogadott nyilatkozat itt olvasható angol nyelven.

MTI, fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010