Forradalom történt a szavazófülkékben

2010. április 25.

„A mai napon a magyarok bebizonyították, hogy van értelme a demokráciának”, mert „demokratikus keretek között olyan nagy horderejű változást tudunk véghezvinni, amelyet régen csak a forradalmak tudtak” - hangsúlyozta Orbán Viktor vasárnap este a Vörösmarty téren. Miként fogalmazott, "ma forradalom történt a szavazófülkékben".


„Örömmel jelentem, hogy a mai, oxigénpalack nélküli csúcstámadás sikerült”, a Fidesz és a KDNP a mandátumok 68 százalékát szerezte meg - kezdte beszédét a pártszövetség miniszterelnök-jelöltje, aki elsőként köszönetet mondott mindenkinek, amiért Magyarország ma megerősítette demokrácia melletti elkötelezettségét, helyét Európában és az Európai Unióban. Hozzátette, különösen azoknak fejezi ki köszönetét, akik nyolc éven keresztül kitartottak a Fidesz, a KDNP és a polgári körök mozgalma mellett. Mint fogalmazott, a csúcsra Magyarország ért fel, minden polgárával, de a nyolc éve kitartók mentek elől.A mai napon egy olyan európai ország állított fel új csúcsot, amely az utóbbi években csak „lesajnáló véleményeket kaphatott, negatív hírek szóltak róla a világban” - húzta alá Orbán Viktor, megjegyezve az új csúcs „magyar világsiker”. Véleménye szerint, Magyarországon nem egyszerűen arról van szó, hogy lezajlott a hatodik szabad választás, hanem forradalom történt a szavazófülkékben. A magyarok bebizonyították, hogy van értelme a demokráciának, mert demokratikus keretek között olyan nagy horderejű változást tudunk véghezvinni, amelyet régen csak a forradalmak tudtak.

Véleménye szerint, húsz év tanulsága, a rendszerváltás tanulsága teljesedett be, miszerint rendszert váltani nem lehet, csak megbuktatni, illetve megdönteni, és újat alapítani helyette. „A magyar emberek a mai napon megbuktatták a hatalommal visszaélő oligarchák rendszerét”, és helyette megalapítottak egy újat, a nemzeti együttműködés rendszerét” - mondta.

Két hete elkezdtünk egy mondatot, és ma „felkiáltójelet tettünk a végére” - folytatta beszédében Orbán Viktor, hozzátéve „mától Magyarország politikai és gazdasági rendszerét, nemzeti együttműködés rendszerének hívják”, amellyel közösen újra fogják építeni és erőssé fogják tenni az országot. Ebben a "rendszerben egymást fogjuk segíteni, egymást fogjuk bíztatni, hogy merjünk nagy célokat kitűzni és azokért közösen dolgozni” - hangsúlyozta.

A Fidesz elnöke aláhúzta, mától a magyar emberek érdeke az első, mindennek a nemzeti együttműködés lesz a mércéje. A nemzeti együttműködés rendszere mindenki számára lehetőség és mindenki felé elvárás, amelynek teljes jogú részesei a határon túli magyarok is.
 
Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra is, hogy a nemzeti együttműködés rendszere majd új szabályok szerint fog működni. A kormány irányításával az állam feladata lesz a szabályok jogszabályba öntése, betartása és betartatása. A magánérdekeket szolgáló politika napjai „leáldoztak” - mondta. Hozzáfűzte, nem fogják hagyni, hogy még egyszer visszatérjen.

Az Fidesz elnöke által említett új rendszer további jellemzője az is, hogy a „győztesnek nem igaza van, hanem feladata”. Kifejtette feladatuk abban áll, hogy a győzelem lendületével folytassák a megkezdett együttműködést, a romok eltakarítását, a felelősség megállapítását, valamint az újjáépítést.

„Szerényen és alázattal azt üzenjük Magyarország polgárainak, hogy megértettük és diadalra vittük a magyarok történelmi álmát”, „győzedelmeskedjék a te akaratod” - zárta beszédét Orbán Viktor.


orbanviktor.hu


A Vörösmarty téren elhangzott beszéd leiarata elolvasható a Beszédek rovatban. Az eredményményvárás során készült fotók megtekinthetők a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010