Kiálltak Magyarország mellett a visegrádi kormányfők

2015. szeptember 4.

Kiállt Magyarország mellett a cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő abban a közös nyilatkozatban, amelyet a négy visegrádi ország miniszterelnökének a migrációs válsággal foglalkozó pénteki rendkívüli prágai találkozóján fogadtak el. A kormányfők ismét elutasították a menekültek kötelező befogadási kvótáit.


"Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek leginkább ki vannak téve a migrációs hullám nyomásának, és amelyeket leginkább érintenek annak következményei. Csehország, Lengyelország és Szlovákia miniszterelnökei tehát újra teljes támogatásukról biztosítják Magyarországot azon igyekezetében, hogy legyőzze a kihívást. Szolidaritásuk jeléül a kormányfők készek további segítséget nyújtani Magyarországnak" – olvasható a közös nyilatkozatban, amelynek szövegét a találkozó után hozták nyilvánosságra Prágában.

Csehország, Lengyelország és Szlovákia teljes támogatásáról biztosította Magyarországot az országot érő hatalmas migrációs nyomásra való tekintettel – szögezte le Bohuslav Sobotka cseh kormányfő a csúcstalálkozó utáni sajtóértekezleten.

Magyarország számára rendkívül fontos volt a visegrádi négyek pénteki prágai találkozója – jelentette ki a tanácskozást követő sajtónyilatkozatában a magyar kormányfő.

Orbán Viktor köszönetet mondott Csehország, Szlovákia és Lengyelország miniszterelnökeinek a kinyilvánított szolidaritásért, hangsúlyozva, hogy erre a jövőben konkrét formában is szükség lesz.

A miniszterelnök méltatta a cseh és a szlovák belügyminiszter pénteki nyilatkozatát is, miszerint Csehország és Szlovákia kész vasúti folyosót létesíteni, amelyen keresztül a migránsok Magyarországról Németországba jutnának.

Ehhez azonban szükség van Németország nyilatkozatára, hogy hajlandó-e befogadni a menekülteket, hajlandó-e vízumot adni nekik – fejtette ki Orbán Viktor az MTI tudósítójának kérdésére.

A miniszterelnök a sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben jól jönnek a barátok, a Prágában elfogadott nyilatkozat komoly és jó dokumentum, amely kifejezi Magyarország törekvéseit.

Ewa Kopacz lengyel kormányfő a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy országa az európai szolidaritás mögött áll, és nem fordít hátat európai partnereinek, sem pedig azoknak, akik életüket kockáztatva jutnak el Európába.

Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, hogy a visegrádi négyeknek érdekük a schengeni rendszer megőrzése.

A jelenlegi migrációs válság összeurópai probléma, amelyet európai szinten, közös erőkkel kell megoldani – hangsúlyozta a négy visegrádi ország kormányfője a közös nyilatkozatban.

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnök a dokumentumban fájdalmát fejezte ki a migrációs hullám áldozatai felett, és síkraszállt amellett, hogy a menekültek problémáit ott rendezzék, ahol azok keletkeztek. Ugyanakkor szükségesnek tartják a schengeni övezet külső határai védelmének megerősítését is.

A kormányfők ismételten elutasították a menekültek kötelező befogadási kvótáit, ahogy azt Brüsszel javasolta, mert szerintük ez az elképzelés nem old meg semmit.
 

mti, fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010