Kiugró közép-európai fejlődés várható

2016. január 22.

Orbán Viktor szerint tízéves távlatban messze kiugró közép-európai fejlődés következik, miközben az Európai Unió egészét a helyben járás vagy legfeljebb a "tyúklépésekben" haladás jellemzi.

A magyar miniszterelnök pénteken Ljubljanában, a több száz üzletember részvételével tartott szlovén-magyar üzleti fórumon egyebek közt a Harvard Egyetem növekedés-előrejelző központja prognózisára hívta fel a figyelmet, amely Lengyelországtól az Adriáig messze kiugró fejlődést vetít előre a közép-európai térség számára. A magyar kormányfő megfogalmazása szerint az Európai Uniónak talán sikerül kilendítenie "elakadásából az Európa projektet", de ne számítsunk "extra fellendülésre".

Orbán Viktor rámutatott: Szlovénia és Magyarország kapcsolatában "több lehetőség fekszik a lábunk előtt, mint gondolnánk". A jelenleg mintegy kétmilliárd euró összegű éves árucsere messze elmarad a lehetőségeinktől, ezért a pénteki együttes kormányülés is azt szolgálta, hogy az "elfogadható színvonalú kapcsolatokat a stratégiai együttműködés szintjére emeljük" - mondta el. A hiányosságok közé sorolta, hogy nincs teljesen összekötve a két ország autópályája, nincs villamosítva egész hosszában a vasúti közlekedés, és hiányzik a villamos- és gázhálózat összekötése.

Magyarország pénzügyi alapjai ma stabilak, újabb finanszírozási források nyílnak, új külkereskedelmi irodák létesülnek, csökkentjük az adókat, de ez mind nem arról szól, hogy a vállalkozók és az állam zsebében elég pénz lenne. "Ha a nemzeti tőke képviselői nem lesznek sikeresek, akkor az ország sem lesz sikeres", ezért minden magyar embernek érdeke, hogy a magyar vállalkozók a korábbiaknál jobb profittal gazdálkodjanak, mert e nélkül nem lesz sikeres a magyar gazdaság sem - fejtette ki a kormányfő.

Hozzátette: azt is reméli a két ország együttműködésének fejlesztésében, hogy új lendületet kap a határ menti térség is, így szlovén oldalon a magyarok, magyar oldalon pedig a szlovének is megtalálják a számításukat.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök a fórumon megjelent üzletemberek előtt azt hangsúlyozta, hogy a mostani együttes kormányüléssel új fejezetet nyitnak a két ország kapcsolatában. Egyetértett azzal, hogy vannak még feladatok az infrastruktúrák összekapcsolásában és fejlesztésében, de szólt arról is, hogy a privatizációs folyamatban, a befektetések ösztönzésében nagy lehetőségek állnak előttünk, ide sorolta a mezőgazdaságot, az erdészetet, a turizmust.

"A gazdaság nem virágozhat, ha nem megfelelő a politikai viszony, és nem lehet sikeres a politika, ha nem segíti a gazdaságot" - szögezte le a szlovén kormányfő.

A miniszterelnök beszédének leirata a Beszédek rovatban olvasható el.

MTI; Fotó: Varga György/MTI

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010