Magyarország elviekben támogatja az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozását

2015. december 17.

Magyarország elviekben támogatja az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozását, a részletekről még tárgyalni kell, de az irányt helyesnek tartja a magyar kormány - jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön, miután megérkezett az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli tanácskozására.


A miniszterelnök az Európai Tanács csúcstalálkozója előtt leszögezte, a magyar kormány mindig is azt képviselte, hogy amennyiben egy tagállam nem képes megvédeni a határait, akkor oda kell menni és meg kell védeni helyette.

A kormányfő szerint a Frontex európai határőrizeti ügynökség átalakítási tervére vonatkozó bizottsági javaslat egyértelműen Görögországról szól. Mint mondta, "elfogadjuk, hogy ha erre (a határainak védelmére) nem képes egy ország, akkor kiegészítő eszközök rendelkezésre álljanak", azonban a határvédelem "első helyen nemzeti hatáskör, mi nem adjuk át senkinek, ez a magyar állam felelőssége: a mindenkori magyar kormány felelőssége, hogy megvédje a külső határait".

Az Európai Bizottság kedden nyújtotta be javaslatát az állandó uniós part- és határőrizeti szerv létrehozására, amelynek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi.

Az osztrák kancellár többedszerre zsarolja meg Magyarországot

Orbán Viktor emellett beszélt Werner Faymann osztrák kancellár felvetéséről is, amely szerint csökkenteni kellene a menekültek tagállamok közötti elosztásától vonakodó országoknak nyújtott uniós támogatásokat. A magyar kormányfő azt üzente az ötletet felvető "baloldali miniszterelnököknek", hogy "ne zsaroljanak, ez nem európai viselkedés, ez nem európai magatartás".

Hozzátette, Werner Faymann "többedszerre zsarolja meg Magyarországot és zsarol meg mindenkit, aki kitart a vélemény- és szólásszabadság mellett, ez nem európai viselkedés, ezen az alapon nem fogunk tudni megegyezni".

Orbán Viktor elmondta, az EU-csúcs előtt még egyeztetést tartanak a visegrádi országok (V4) kormányfői, s ezen a találkozón David Cameron brit miniszterelnök is részt vesz. A magyar kormányfő pénteken kétoldalú megbeszélést folytat Cameronnal.
 

MTI, fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010