Magyarország továbbra is elkötelezett, hogy megvédje a határait

2015. szeptember 3.

Magyarország továbbra is elkötelezett az iránt, hogy megvédje a határait, továbbra is ragaszkodik a schengeni szerződésben foglaltakhoz, és be fogja tartatni az egyezményt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, mielőtt a migránsválságról tárgyalt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

"Ez nem opció semelyik ország számára sem, hiszen kimondja a (schengeni) szerződés, hogy a schengeni határokat csak az átkelőpontokon lehet átlépni. Tehát lehetetlen, hogy mindenki számára biztosítsuk a schengeni határok átlépését oly módon, hogy nem tartják be a schengeni szerződésben foglaltakat" - mondta Orbán Viktor. Leszögezte, hogy Magyarország ragaszkodik a schengeni szerződésben foglaltakhoz, és be fogja tartatni az egyezményt.

"Szeretném Európa népeinek hangját tolmácsolni: tele vannak félelmekkel, és nem elégedettek azzal, amit mi, európai vezetők teszünk és tettünk" - mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy a határok megvédése akarat kérdése, és ha van rá akarat, akkor van rá mód is, és meg is kell találni ezt a módot. "Nagyon sokan bírálják azt a határzárat, amelyet létrehoztuk Magyarországon, de ha megkérdezzük az európai vezetőket, hogyan lehet másként ellenőrizni a 175 kilométeres határszakaszt - betartatni a schengeni egyezményben foglaltakat -, anélkül, hogy fizikai akadályt hoznánk létre, senki sem tud jó tanácsot adni" - jegyezte meg a magyar kormányfő.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar parlament most tárgyal egy új szabályozáscsomagról, amely új jogi helyzetet hoz majd létre a határokon és lehetővé teszi a szigorúbb ellenőrzést, és enyhítheti a félelmeket Magyarország és Európa népeiben. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságok nemcsak a magyar határt védik, hanem "Európa külső határát is".

Tusk a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "Nem mindenki támogatja azokat a vitatott megoldásokat, amelyeket Orbán Viktor támogat, és megértem, hogy miért. Egy dolog azonban világos: Orbán Viktor miniszterelnök lépéseket tett annak érdekében, hogy megerősítse az európai határokat." Donald Tusk szerint a menekültek növekvő számának ismeretében Európának többet kell tennie a migránsválság kezelése érdekében. Mindenki felismeri, hogy az uniós tagországok nem fogják egyik napról a másikra megváltoztatni bevándorlás-politikájukat, de mindenkinek meg kell értenie, hogy a válsághoz való hozzáállás az európai szolidaritás kifejezésének kérdése. A brüsszeli vezető szerint azoknak az országoknak, amelyeket nem érint közvetlenül a migránsválság, és amelyek már szolidaritást tapasztaltak az EU részéről a múltban, ugyanilyen a szolidaritást kell most tanúsítaniuk azok iránt, akik ezt igénylik.

"Nagyon nagy ellentmondás az, hogy a legnagyobb országok Európában - olyanok mint Németország és Olaszország - a szolidaritásunkra szorulnak, csakúgy, mint Magyarország" - mondta Tusk, és hozzátette, hogy komolyan kell foglalkozni a migránshullám megfékezésével, méghozzá a határok megerősítése révén. Úgy vélekedett, hogy a szolidaritás és a migránshullám ellenőrzése nem lehet egymást kizáró kérdés. Ha Európa megosztott lesz az ellenőrzés szigorítása, illetve a szimpátia és a szolidaritás, valamint "nyitott ajtók ablakok és politikája mentén", az minden EU-tagország számára nagyon nagy próbatétel lesz.

"Ezért felhívok minden európai vezetőt, hogy kétszerezze meg erőfeszítéseit azon tagországok iránti szolidaritásban, amelyek soha nem látott menekülthullámmal szembesülnek" - mondta Tusk. A politikus felszólította a tagországokat "legalább százezer menekült igazságos elosztására". Arra figyelmeztetett, hogy ha a szolidaritás kiüresedett szlogen marad, fel fogja váltani a politikai fenyegetés, zsarolás, megosztás és az egymás hibáztatása.

A lengyel politikus szerint a befogadó állomásoknak - ahol a menekültkérelmeket elbírálják - közelebb kell települniük a konfliktus sújtotta területekhez, a veszélyzónákkal határos országoknak pedig - például Törökországnak, Jordániának és Libanonnak - biztosítaniuk kell a veszély elleni védelmet. Fontosnak nevezte, hogy jóval nagyobb európai hozzájárulást kapjon minden olyan intézmény és szervezet, amely a migránsfolyam kezelésével foglalkozik.

Tusk reagált arra a vendégkommentárra, amelyet Orbán Viktor írt a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap csütörtökön megjelent számában, és érintette a migránsválsággal összefüggésben Európa keresztény értékrendjét. Tusk úgy fogalmazott, hogy a kereszténység számára is előírja a szenvedők megsegítését. "A migráció tekintetében ez azt jelenti, hogy szolidaritás és áldozatot vállalnunk a bajban lévőkkel. Egy keresztény számára teljesen mindegy, hogy milyen vallású az, aki segítségre szorul" - mondta Tusk.

mti; Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010