Még az unokáink is nyögni fogják

2008. november 4.

Magyarország a világ egyik legrosszabbul kormányzott országa. Az IMF-hitellel még nem vagyunk kint a vízből, a reálgazdasági bajok megmaradtak, és a parlament elé letett költségvetés-tervezet nem fogja tudni orvosolni ezeket a bajokat - jelentette ki Orbán Viktor az InfoRádióban.


Magyarország a világ egyik legrosszabbul kormányzott országa, ezért nem tudtuk önerőből kivédeni a világválság hatásait - nyilatkozta Orbán Viktor az InfoRádióban. A parlament előtt lévő költségvetési tervezet kezelés helyett félrekezeli a bajokat. Mi vagyunk az egyetlen EU-tagország, aki a válságra megszorításokkal válaszol. Ha Magyarország a jövőben is hitelekből, és nem a gazdasági növekedésből állít elő forrásokat, állandó adósrabszolgaságban marad. A pénzügyi világválság nem okozója, hanem leleplezője volt annak, hogy Magyarország államcsőd közeli helyzetbe került. Olyan hatalmas adósságot veszünk az IMF-hitellel a nyakunkba, amit még az unokáink is nyögni fognak, ezért minden magyar embernek alkotmányos joga, hogy megtudja, milyen feltételekkel készül felvenni a hitelt a kormány. Nem a politika felől kell gondolkodni a gazdaságról, hanem az ország állapota felől kell gondolkodni a politikáról. Az ellenzék egymagában sem a miniszterelnökcsere, sem a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtása érdekében nem tehet semmit. Nekünk, magyaroknak is arra a patrióta gazdaságpolitikára van szüksége, amelyet Európa-szerte meghirdettek a kormányok.

"Magyarország a világ egyik legrosszabbul kormányzott országa, és ezért nem is voltunk arra képesek, hogy önerőből kivédjük ennek a válságnak a hatásait" - mondta Orbán Viktor. Igaz, hogy az IMF-hitellel a nemzetközi pénztőke kivédte a magyar államcsődveszélyt, de most már nem ezzel, hanem azzal kellene foglalkoznunk, hogy a magyar költségvetés választ találjon a Magyarország előtt álló bajokra.

Ezek a bajok alapvetően olyan reálgazdasági természetűek, amelyek a hétköznapjainkat fenyegetik. Munkahelyek fognak megszűnni és vissza fog esni a gazdaság. Azzal a költségvetéssel, amely jelenleg a parlament előtt van, nem hogy nem tudjuk megvédeni a munkahelyeket, hanem még felesleges gazdasági bajokat is okozunk vele, s kezelés helyett félrekezeli a betegséget.

Mint Orbán Viktor rámutatott, mi vagyunk az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, amely a világban most kialakult helyzetre megszorításokkal válaszol. Pedig nekünk is ugyanúgy a munkahelyeket kellene megvédenünk vagy adót kellene csökkentenünk, mint ahogy azt a szlovákok, a németek vagy a franciák teszik. Nekünk ugyanúgy patrióta gazdaságpolitikát kellene folytatnunk, mint ahogy ők teszik.

Ha Magyarország a költségvetési bevételt nem gazdasági növekedésből fogja előállítani, akkor mindig hitelekre leszünk utalva. "A magyar gazdaság működtetésében egyre növekvő szerepet játszik a hitel, és egyre csökkenő szerepet játszik a saját termelés. Ez egy rossz út, egy rossz pálya. Ha ezt az utat járjuk a továbbiakban is, akkor a magyar gazdaság benne marad egy adósrabszolgaságban, amikor mindig annyi hitelt adnak nekünk a külföldi hitelezők, hogy vissza tudjuk fizetni a korábban felvett hiteleket, de sohasem fogunk levegőhöz jutni, hogy egy saját, erős lábakon álló gazdaságot megteremtsünk" - jelentette ki a Fidesz elnöke.

A Fidesz ezért javasolja azt, hogy szükség van egy olyan 10 milliárd eurós csomagra, amelynek egyik feléből az adócsökkentést kell végrehajtani, a másik feléből pedig radikálisan át kell szervezni az uniós pénzek elosztását, elsősorban a kis- és középvállalkozókat támogató programra költve.

Orbán Viktor kijelentette: nem önmagában az államháztartási hiány jelentette a bajt, hanem az államadósság mértéke. Helytelen az a politika, amelyet a szocialisták és a szabaddemokraták folytattak évek óta: hiteleket vesznek fel, és azokat nem a gazdaság fejlesztésére fordítják, hanem "jóléti rendszerváltásra". Márpedig ha nem jut elegendő pénz a gazdaság motorjainak működtetésére, annak újabb és újabb hitelfelvétel a következménye és krach a vége. "A pénzügyi válság nem okozta, hanem leleplezte, hogy Magyarország egy államcsőd közeli helyzetben van"- szögezte le a Fidesz elnöke.

A magyar kormány hiteltelensége és rossz kormányzása miatt évi plusz 500 milliárd forintjába kerül Magyarországnak, hogy nagyobb kamatra kapunk hitelt, mint más országok. Ezért nem lehet megtenni azt, hogy az 500 milliárd forint megspórolása helyett kevesebb nyugdíjat vagy bért kapnak az emberek. "Nem az emberek jutatták ide az országot. Arról van szó, hogy a politikusok rosszul irányították az országot, és ezért kérjük el a fizetését az embereknek. Ezért nem tehetünk úgy, mintha a rossz politika egy elmozdíthatatlan dolog, egy felülről kapott adottság lenne, amivel nem kell elszámolnunk a választópolgárok felé. Igenis el kell számolni" - mutatott rá Orbán Viktor.

Olyan hatalmas adósságot veszünk most a nyakunkba, amit még az unokáink is nyögni fognak - jelentette ki a Fidesz elnöke az IMF-hitelről, ezért minden magyar állampolgárnak alkotmányos joga, hogy tudja mi az a teher, amit a kormány a vállára fog tenni. A készülődő szerződés egyelőre "zsebszerződés jellegű megállapodásnak" tűnik, és a kormány mulatságos módon titkolózik a részletek felől. Így például a parlament Költségvetési Bizottságának a tagjait csak titoktartási kötelezettség mellett voltak hajlandóak tájékoztatni a hitel feltételeiről "miközben az unokáinknak az elzálogosítását olvashatjuk ki belőle" - mondta Orbán Viktor.

"Egy hitelnél fontos a futamidő, ki veszi fel, ki fogja fizetni, mennyi idő alatt kell visszafizetni, hogyan lehet lehívni, mekkora a kamatozása, miben számolják a kamatozását - számos olyan dolog, amely a hitel lényegét adja. Ebben a pillanatban egymásnak ellentmondó vélemények keringenek az éterben, és nem is fog ez a vita nyugvópontra jutni, amíg nem látunk egy szerződést" - mondta a Fidesz elnöke, hozzáfűzve: az sem szerencsés dolog, hogy úgy zajlik a költségvetésről folyó vita, hogy az annak alapjául szolgáló nemzetközi szerződést még senki sem látta.

"Az államcsődöt ugyan elkerültük, mert a nemzetközi pénztőke úgy döntött, hogy kerüljük el, és a kormányunk helyett, Magyarország helyett elhárította ezt a veszélyt, de attól még a bajok itt maradtak. A munkanélküliség itt maradt, a csökkenő bérek itt maradtak, a szociális válság és a megélhetési nehézségek itt maradtak. Szerintem nem a politika felől kell gondolkodni a gazdaságról, hanem az ország állapota felől kell gondolkodni a politikáról. Ez a politika rossz, ez tette tönkre az országot" - jelentette ki Orbán Viktor.

Arra a felvetésre, mely szerint az ellenzék is tehetne valamit az esetleges miniszterelnökcsere vagy a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtása érdekében, Orbán Viktor elmondta: a magyar parlamentben a magyar ellenzéknek semmilyen eredménnyel kecsegtető lehetősége nincs a helyzet javítására, mert nincs többsége a javaslatainak, lévén hogy azt sem az MDF, sem az SZDSZ nem támogatja.

A Fidesz elnöke nem elégedett azzal, amit az Európai Unió az eurózónán kívüli országok megsegítésének tekintetében tett. Orbán Viktor azt várja, hogy az Európai Központi Bank - annak ellenére, hogy EU-tagként nem tartozunk az eurózónába -, a hazánk területén működő bankok papírjait azonos fedezetű értékűnek fogadja el, mint az eurózónán belüli pénzintézetekét.

A Fidesz elnöke úgy tudja, hogy a magyar állam által felvett IMF-hitel egy része nem az emberekhez, nem a költségvetés finanszírozására megy el, hanem a Magyarországon működő - s még a külföldi tulajdonú - bankokhoz. Hozzáfűzte: nem lát esélyt arra, hogy felgyorsuljon az eurózónához történő csatlakozásunk.

Mint mondta, Európában minden kormány patrióta gazdaságpolitikát hirdetett meg, s kimondták, hogy saját bankra, saját vállalatokra, saját termelésre, saját termékre van szükségük. Nekünk, magyaroknak is erre van szükségünk, mert erre van a jövő.


orbanviktor.hu

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010