Nemeskürty István szellemi alapot adott egy széleskörű összefogáshoz

2015. október 9.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarországnak ma nem lenne olyan politikai kultúrája, parlamentje és kormánya, amelynek többségét a polgári, nemzeti és keresztény erők adják, ha Nemeskürty István nem tett volna meg mindent ezért.

A kormányfő pénteken Kaposváron, a Modern városok programról szóló megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón, a csütörtök este életének 91. évében elhunyt Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas írót, irodalomtörténészt méltatva úgy fogalmazott: Nemeskürty István "rendíthetetlen katona volt, tanár és tudós egyszerre".

"Ő volt az, aki még talán 1995-ben vagy talán inkább 1996-ban tető alá hozta azt a megállapodást a katolikus egyház és az akkori ellenzéki erők, közöttük, a mi polgári szövetségünk, a Fidesz között is, amely megnyitotta az utat egy ilyen széles összefogás előtt" - tette hozzá.

Orbán Viktor kitért arra, hogy a '90-es évek közepét megelőzően ilyen széles összefogás "nem jött létre, nem jöhetett létre, mert nem voltak meg a szellemi alapjai, és nem volt meg hozzá az emberi fedezet".

"Ezt adta nekünk a tanár úr, a szellemi alapokat is, meg az emberi fedezetet is, ezért ülhetünk ma itt, és ezért beszélhetünk ma Kaposvár város polgári fejlődéséről" - hangsúlyozta.

Nemeskürty István nagyszerű hazafi volt - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: "megrendülésünket csak az enyhíti valamelyest, hogy 91 évet élt, és elmondhatjuk, hogy teljes életet tudhatott maga mögött".

MTI

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010