Orbán Viktor a Magyar Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést adta át a győri megyés püspöknek

2015. szeptember 6.

A Magyar Érdemrend Nagykeresztje Polgári Tagozata kitüntetést adta át Orbán Viktor miniszterelnök Pápai Lajosnak, a Győri Egyházmegye püspökének vasárnap Győrben a főpásztor 75. születésnapja alkalmából tartott szentmise végén a Nagyboldogasszony-székesegyházban.


A miniszterelnök a kitüntetés átadása előtti méltatásban elmondta: számos érv szól amellett, hogy az állam és a kormány ne értékelje és ne éltesse kevésbé magas kitüntetéssel az egyházi személyek munkáját, hiszen a főpásztorok sokkal magasabb helyről kapják az elismerést.

Hozzátette: annak azonban, hogy Pápai Lajosnak mégis a Magyar Érdemrend legmagasabb kitüntetését adja át, számos egyéb érv mellett két jelentős oka van. Az egyik, hogy a kommunizmus rendszeréből megmaradt közfelfogás, amely szerint az egyház a templom négy fala között él és csak a hívek lelkével foglalkozik, még mindig tetten érhető.

"Mi azonban nem így gondolkodunk erről" és ezer éven át sem így gondolkodtak róla a magyar emberek, amikor településeiket templomok köré építették. S amikor egy főpásztor szolgálatával városa vagy egész nemzeti közösségünk életét gazdagítja, azt a kormány szeretné meghálálni - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: a másik érv a kitüntetett püspök személye.

Kifejtette: ha lenne olyan titulus, hogy a "közéletben forgolódó személyek, a homo politicusok lelki atyja", akkor ezt a címet Magyarországon Pápai Lajos kapná, mert mindig a szívén viselte az életnek azon területeit, ahol az egyház nincs minden nap jelen, de mondanivalója van.

Mint fogalmazott, a püspök soha nem volt hajlandó lemondani a közéleti felelősségről és a közéleti felelősséget vállaló emberekről sem a kommunizmus ideje alatt, emellett a '90-es években felkarolta a polgári erők nemzeti összefogását, mert az akkori fiatalokban a jóra törekvés tiszta szándékát látta.

Pápai Lajos egyszerre katolikus, a nemzetek feletti egyházi közösség tagjait szolgálja és ez teljes egységben van nála azzal a magyarságért érzett felelősséggel, amely őt nemzeti püspökké teszi - tette hozzá Orbán Viktor.

Pápai Lajos a kitüntetés átvétele után boldog Apor Vilmos vértanú püspök lelkipásztori munkáját hozta fel példaként saját életszemlélete bemutatására. Elmondta, hogy Apor Vilmos volt az, aki nem pártpolitizált, de kiállt az üldözöttekért, s eszerint a szemlélet szerint próbált saját maga is tenni papként, tanítóként és főpásztorként.

A megyés püspök szentmiséjén Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyés püspök mondta a homíliát. Jelen volt mások mellett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, részt vettek megyei és városi politikusok, intézményvezetők.

Pápai Lajos 1940. szeptember 6-án született Győrben. 1963-ban szentelték pappá Veszprémben, 1991. április 27-én püspökké szentelték, s az év március 18-tól főpásztora a Győri Egyházmegyének.
 

mti, fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely

Az eseményen készült fotók a Fotógaléria rovatban tekinthetők meg, a beszéd leirata a Beszédek rovatban olvasható el.

 

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010