Orbán Viktor kitüntette Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz Ál Szaúd herceget

2014. július 17.

A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adott át Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este a Parlamentben Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz Ál Szaúd hercegnek.

A kormányfő ünnepi köszöntőjében kiemelte: a kitüntetést azért adja a magyar állam, mert nagyra tartja azt a tevékenységet, amellyel a herceg túllép az üzlet hagyományos keretein. Ezt a nyugat-európai kultúrában társadalmi felelősségnek nevezik - fejtette ki a kormányfő. Hozzátette: mielőtt Magyarország ennek a nyugati kultúrának a része lett volna, egyszerűen úgy mondták volna: "a jó embereknek" adták a kitüntetést. A herceg életútja rendkívül figyelemre méltó és elismerést vált ki a világon mindenhol - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki arról biztosította a díjazottat: Magyarország büszke arra, hogy ezt a kitüntetést átadhatja. A kormányfő úgy fogalmazott: egy üzletember a sikert is leginkább üzleti eredményben tudja mérni, ugyanakkor Magyarország ezt a díjat nem üzleti sikerei miatt ítélte oda.

Ez nem egy üzleti díj, ezt az elismerést olyanoknak adjuk, akikre felnézünk, mert olyasmit tesznek, ami kivívja elismerésünket - hangsúlyozta a miniszterelnök. Mi tiszteljük azokat, akik túl tudnak tekinteni saját üzleti eredményeiken, akik úgy forgatják vagyonukat és tehetségüket, hogy azzal embertársaiknak hasznára vannak - mutatott rá Orbán Viktor, hozzátéve: akik úgy forgatják vagyonukat, hogy azzal a szegényeken is segítenek, törődnek a jövővel is, és nem feledkeznek el azokról, akik körülveszik őket. Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz Ál Szaúd herceg beszédében Magyarország, a magyar társadalom és kultúra, a magyarok által elért sikerek iránti elismeréséről, csodálatáról szólt.

Kitért Magyarország történetének viszontagságos időszakaira, és dicsérte a magyarok kitartását a nehéz időkben, az ország megszállása, feldarabolása, diktatúrák idején. Beszélt arról is, hogy a mára szuverénné vált Magyarország igyekszik sokkal tágabb kapcsolatrendszert kialakítani a világ országaival, nem csupán a nyugati hatalmakkal. A herceg elismeréssel szólt arról, hogy ennek a tág kapcsolatrendszernek a kialakításáért - amelyben benne van az arab világ, és azon belül Szaúd-Arábia is - sokat tett a miniszterelnök.

A szaúdi királyság uralkodócsaládjának tagja a magyar-szaúdi gazdasági kapcsolatok fejlesztésért végzett munkájáért részesült az elismerésben. A díjazott méltatásakor életútjáról elhangzott: vállalatgazdálkodási és társadalomtudományi tanulmányait New Yorkban és Kaliforniában folytatta, 1980-ban alapította a Kingdom of Holding Company céget, amely a világ és a térség legsikeresebb üzleti vállalkozása. A vállalat többek között a pénzügyi szolgáltatások, a szállodaipar, valamint ingatlanpiaci és média-beruházások területén érdekelt. A herceg 73 állami és nemzetközi szervezet kitüntetésének birtokosa. Számtalan egyetem, közte a Budapesti Corvinus Egyetem is díszdoktorává avatta.  

A miniszterelnök beszédének leirata a Beszédek rovatban elérhető.

mti, Fotó: Botár Gergely, videó:kormany.hu

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010