Pannonhalma üzenete

2015. november 26.

Lévai Anikó és Várszegi Asztrik is kötényt kapott Gyurik Gábor séftől, és három friss fűszernövénnyel, három finom fogást készítettek és szolgáltak fel. A közös főzés apropója a Fűszerkert című exkluzív gasztronómiai kiadvány falatozással egybekötött bemutatója volt a magyar gasztronómia egyik szentélyében, a pannonhalmi Viator étteremben.

 

A Fűszerkert – 22 fűszer, 60 recept, a Magyar Konyha gondozásában jelent meg, amely a fűszerezés mindennapi művészetébe avatja be az olvasót. A kötet nem egy száraz lexikon, vagy egyszerű receptgyűjtemény, hanem lebilincselő fűszertörténeti, szórakoztatóan tudományos gasztronómiai album fűszeres receptekkel, a pannonhalmi főapátság fűszerkertjéből. A főzésre csábító ismeretterjesztő könyvben Gyurik Gábornak, a Viator Apátsági Étterem séfjének receptjei, Ambrus Lajos író élvezetes leírásai, Burger Barna csodálatos fotói és Hortobágyi Cirill perjel tanulmányai találkoznak.
 


Várszegi Asztrik főapát köszöntőjében kiemelte, a könyvben benne van Pannonhalma üzenete, Pannonhalma emberek iránti szeretete. A főapát elárulta, kedvenc fűszernövénye a levendula. Azért kedves számára, mert a levendula egyszerűségével, szerénységével, igénytelenségével gazdagságot hordoz, gyógynövényként és fűszernövényként is használatos és egyre inkább szerepet játszik az igényes gasztronómiában.

Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke hangsúlyozta, a botanika és a konyhaművészet iránt érdeklődőknek egyaránt ajánlja a logikusan felépített, könnyen főzhető recepteket tartalmazó kötetet. Elmondta, hogy ő nem ismerte az izsópot, nem főzött még vele, aztán amikor elolvasta Gyurik Gábor receptjeit, kipróbálta a panna cotta ízesítésére. Mint mondta, bevált.
 


Gyurik Gábor séf olyan receptekből állította össze a könyvet, amelyeket a kísérletezni szerető háziasszonyok, és az otthon főző férfiak is el tudnak készíteni. A főzéshez ezúttal a frissítő citromfüvet választotta egy halas előételhez, a főételhez zsályával fűszerezte a sült sertéshúst, az izsópot a desszertbe, a panna cottába használta. Lévai Anikó és Várszegi Asztrik is kötényt kapott Gyurik Gábortól, és közösen készítették el a fentebb említett háromfogásos ételsort három friss fűszernövénnyel, majd saját kezűleg szolgáltak fel a jelenlévőknek.



A bemutatón részt vett Hortobágyi Cirill perjel, Ambrus Lajos író-költő-pomológus, Vinkó József a Magyar Konyha főszerkesztője, Madary Orsolya, a Magyar Konyha szerkesztője, Szabó Márton bencés szerzetes, a kertészet vezetője és Pottyondy Ákos, a gyógynövénykert vezetője is. A kötetlen, jó hangulatú bemutató helyszíne természetesen a 14 Gault&Millau pontos Viator étterem volt.
 

* * *

A Gabojsza konyhája könyvajánlója
 
Kedvenc honi gasztronómiai magazinom a jövőre negyven éves Magyar Konyha, és nem csak a receptek miatt szeretem, hanem az olyan rovatok miatt is, mint a Fűszerkert. Fűszerbolond vagyok. Magam is gyűjtöm, nevelem, szárítom, morzsolom, keverem, használom.
Fűszereink többségét nagyanyáink nem csak ismerték, de termesztették is, minden „tisztességes” háznál volt kisebb-nagyobb fűszerkert. Örömteli, hogy manapság kezd újra divatba jönni a friss fűszer használat és végre nem csak az éttermek, hanem az egyszerű háziasszonyok is – kert híján akár balkonládában, vagy a konyhaablak párkányán – igyekeznek friss fűszereket nevelni, használni őket és végre leszámolni az évtizedeken keresztül egyeduralkodó só-bors-paprika használattal.

 


Nemrég jelent meg a Magyar Konyha gondozásában a Fűszerkert – 22 fűszer, 60 recept, mely a kiadó második kötete (ez volt az első) és beavatja az olvasót a fűszerezés mindennapi művészetébe. A kötet nem egy száraz lexikon, vagy egy egyszerű receptgyűjtemény, hanem egy lebilincselő fűszertörténeti, gasztronómiai album hatvan izgalmas, fűszeres recepttel, a pannonhalmi főapátság fűszerkertjéből, amit tavaly nyáron volt alkalmam meglátogatni.

Ambrus Lajos (író, szerkesztő, pomológus, a Magyar Konyha magazin állandó szerzője) a kert, Gyurik Gábor (a pannonhalmi Viator étterem séfje) a konyha csábító illatát idézi fel, Burger Barna pedig ínycsiklandó fotóival járul hozzá a gyönyörű kötethez. Olvasmányos, hasznos, izgalmas. Karácsonyi ajándéknak is kiváló.
 

(Fotó: Pannonhalma Élmény – gyorplusz.hu – magyarkurir.hu – orbanviktor.hu)

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010

Pannonhalma üzenete

Pannonhalma üzenete

2015. november 26.

Lévai Anikó és Várszegi Asztrik is kötényt kapott Gyurik Gábor séftől, és három friss fűszernövénnyel, három finom fogást készítettek és szolgáltak fel. A közös főzés apropója a Fűszerkert című exkluzív gasztronómiai kiadvány falatozással egybekötött bemutatója volt a magyar gasztronómia egyik szentélyében, a pannonhalmi Viator étteremben.

 

A Fűszerkert – 22 fűszer, 60 recept, a Magyar Konyha gondozásában jelent meg, amely a fűszerezés mindennapi művészetébe avatja be az olvasót. A kötet nem egy száraz lexikon, vagy egyszerű receptgyűjtemény, hanem lebilincselő fűszertörténeti, szórakoztatóan tudományos gasztronómiai album fűszeres receptekkel, a pannonhalmi főapátság fűszerkertjéből. A főzésre csábító ismeretterjesztő könyvben Gyurik Gábornak, a Viator Apátsági Étterem séfjének receptjei, Ambrus Lajos író élvezetes leírásai, Burger Barna csodálatos fotói és Hortobágyi Cirill perjel tanulmányai találkoznak.
 


Várszegi Asztrik főapát köszöntőjében kiemelte, a könyvben benne van Pannonhalma üzenete, Pannonhalma emberek iránti szeretete. A főapát elárulta, kedvenc fűszernövénye a levendula. Azért kedves számára, mert a levendula egyszerűségével, szerénységével, igénytelenségével gazdagságot hordoz, gyógynövényként és fűszernövényként is használatos és egyre inkább szerepet játszik az igényes gasztronómiában.

Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke hangsúlyozta, a botanika és a konyhaművészet iránt érdeklődőknek egyaránt ajánlja a logikusan felépített, könnyen főzhető recepteket tartalmazó kötetet. Elmondta, hogy ő nem ismerte az izsópot, nem főzött még vele, aztán amikor elolvasta Gyurik Gábor receptjeit, kipróbálta a panna cotta ízesítésére. Mint mondta, bevált.
 


Gyurik Gábor séf olyan receptekből állította össze a könyvet, amelyeket a kísérletezni szerető háziasszonyok, és az otthon főző férfiak is el tudnak készíteni. A főzéshez ezúttal a frissítő citromfüvet választotta egy halas előételhez, a főételhez zsályával fűszerezte a sült sertéshúst, az izsópot a desszertbe, a panna cottába használta. Lévai Anikó és Várszegi Asztrik is kötényt kapott Gyurik Gábortól, és közösen készítették el a fentebb említett háromfogásos ételsort három friss fűszernövénnyel, majd saját kezűleg szolgáltak fel a jelenlévőknek.



A bemutatón részt vett Hortobágyi Cirill perjel, Ambrus Lajos író-költő-pomológus, Vinkó József a Magyar Konyha főszerkesztője, Madary Orsolya, a Magyar Konyha szerkesztője, Szabó Márton bencés szerzetes, a kertészet vezetője és Pottyondy Ákos, a gyógynövénykert vezetője is. A kötetlen, jó hangulatú bemutató helyszíne természetesen a 14 Gault&Millau pontos Viator étterem volt.
 

* * *

A Gabojsza konyhája könyvajánlója
 
Kedvenc honi gasztronómiai magazinom a jövőre negyven éves Magyar Konyha, és nem csak a receptek miatt szeretem, hanem az olyan rovatok miatt is, mint a Fűszerkert. Fűszerbolond vagyok. Magam is gyűjtöm, nevelem, szárítom, morzsolom, keverem, használom.
Fűszereink többségét nagyanyáink nem csak ismerték, de termesztették is, minden „tisztességes” háznál volt kisebb-nagyobb fűszerkert. Örömteli, hogy manapság kezd újra divatba jönni a friss fűszer használat és végre nem csak az éttermek, hanem az egyszerű háziasszonyok is – kert híján akár balkonládában, vagy a konyhaablak párkányán – igyekeznek friss fűszereket nevelni, használni őket és végre leszámolni az évtizedeken keresztül egyeduralkodó só-bors-paprika használattal.

 


Nemrég jelent meg a Magyar Konyha gondozásában a Fűszerkert – 22 fűszer, 60 recept, mely a kiadó második kötete (ez volt az első) és beavatja az olvasót a fűszerezés mindennapi művészetébe. A kötet nem egy száraz lexikon, vagy egy egyszerű receptgyűjtemény, hanem egy lebilincselő fűszertörténeti, gasztronómiai album hatvan izgalmas, fűszeres recepttel, a pannonhalmi főapátság fűszerkertjéből, amit tavaly nyáron volt alkalmam meglátogatni.

Ambrus Lajos (író, szerkesztő, pomológus, a Magyar Konyha magazin állandó szerzője) a kert, Gyurik Gábor (a pannonhalmi Viator étterem séfje) a konyha csábító illatát idézi fel, Burger Barna pedig ínycsiklandó fotóival járul hozzá a gyönyörű kötethez. Olvasmányos, hasznos, izgalmas. Karácsonyi ajándéknak is kiváló.
 

(Fotó: Pannonhalma Élmény – gyorplusz.hu – magyarkurir.hu – orbanviktor.hu)

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010