Magyarország eltökélt a lengyel–magyar barátság mellett

2015. február 19.

Orbán Viktor nyilatkozata Ewa Kopacz lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követően 2015. február 19-én Varsóban.


Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mielőtt azt hinnék, hogy a történelem teljesen félretolta az aktuális kérdéseket, azzal szeretnék csatlakozni a miniszterelnök asszony mondandójához, hogy gyakorlatias kérdésekről is szót ejtettünk, mint például a Visegrádi Négyek együttműködése, az energiaunió kérdése és közös föllépés az Európai Unió különböző színterein közös érdekek alapján, ideértve olyan konkrétumokat is, mint például a német minimálbér hatása a közép-európai szállítmányozási iparágra. Ezekről a kérdésekről lesz még időnk a későbbiekben is talán majd beszélni. Most csak viszonozni szeretném a miniszterelnök asszony nagyszerű és elismerő szavait, amelyeket a lengyel–magyar történelmi barátság mellett hallhattunk, és amelyet szeretnék a magyar részről megerősíteni. Magyarország és Lengyelország mindig is szabadságszerető népekként és országokként tekintettek egymásra. A magyarok szívében ez a vonzalom változatlan. Lengyelország minidig is speciális helyet foglal majd el a szívünkben, és ez még olyan nehéz pillanatokban is lehetséges volt, mint a II. világháború, ahol egyébként mi, magyarok az Önök ellenségeivel voltunk szövetségben, és mégis megtaláltuk a módját annak, hogy a lengyel–magyar barátságot fönntarthassuk. Ez az eltökéltség Magyarország részéről a lengyel–magyar barátság mellett továbbra is fennáll, és én mindent meg is fogok tenni annak érdekében, hogy fönnmaradjon. Üdvözöljük az ukrán konfliktusban tető alá hozott Minszk II. megállapodást. Üdvözöljük, hogy a múlt héten az Európai Unió ezt a megállapodást tette a közös európai álláspont alapjává. Az európai egység ma a Minszk II. megállapodás körül jött létre. Mi mindannyian abban értünk egyet, ami abban benne foglaltatik. Mind a négy dolog, amire épül az a megállapodás, fontos, vagyis a fegyvereket le kell tenni, a fegyvereket az ott leírt távolságra ki kell vonni a veszélyes zónából, Ukrajnának alkotmányos reformot kell végrehajtania, és Európának dolgoznia kell azon, hogy Oroszországgal közösen egy eurázsiai térséget, gazdasági térséget hozzon létre. Ezt rögzíti a Minszk II. megállapodás. Ez az európai egység alapja, és Magyarország ezt az európai egységet, amely erre a minszki megállapodásra épül, a végsőkig támogatni és védelmezni fogja, és a miniszterelnök asszony, illetve Lengyelország e tekintetben is számíthat Magyarországra.

Köszönöm szépen a figyelmüket!


miniszterelnok.hu

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010