A Fidesz újraépítené hazánk szavahihetőségét

2007. május 2.

Orbán Viktor szerdán sajtótájékoztatót tartott a belga fővárosban, ahol a párt elnöksége az Európai Néppárt meghívására tett látogatást.


Magyarország európai uniós hírnevére most minden jószolgálati misszió ráfér - jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: az a bravúr, hogy valaki éllovasból sereghajtóvá váljon alig több mint egy-másfél esztendő alatt, szinte példátlan. Magyarországnak arra van szüksége, hogy Brüsszelben szavahihető partnerként, komolyan veendő tárgyalófélként tekintsenek rá. Ezért vagyunk jó időpontban Brüsszelben, hogy megpróbáljuk a magunk eszközeivel és kapcsolatrendszerén keresztül Magyarország szavahihetőségét újjáépíteni.

Ez nem pártkérdés - tette hozzá. - Mindenkinek, aki a magyar nemzet jövője felől felelősségteljesen gondolkodik, erőt kell kifejtenie azért, hogy ezen a helyzeten változtasson.

Mint fogalmazott, fájlalja, hogy a folyosón lassan mindenki csak "szankció Gyurcsány" néven emlegeti azt a készülő uniós szabályt, amelynek értelmében büntetni kell a hamis adatszolgáltatást vagy nemzetállami hazugságokat. Nem közvetlenül Magyarország elleni szankcióról van szó - fejtette ki -, hanem "olyan magatartást akarnak büntetni, amelynek kirívó példáját Magyarország szolgáltatta".

Orbán Viktor hangoztatta, hogy Magyarországnak el kell köteleznie magát a közös uniós energiapolitika mielőbbi megteremtése mellett, és a küszöbönálló schengeni csatlakozással érdeke a közös bevándorlási politika megalkotása is. Úgy vélte, az előbbi az európai nemzetek biztonságának egyik fontos kérdése is. A bevándorlással kapcsolatban leszögezte: a határok nélküli övezethez való csatlakozás után Magyarország is szenvedni fog attól, hogy a közös politika hiányában egy-egy nemzetállam bevándorláspolitikája tömegek érkezését teszi lehetővé az unión belülre, és a schengeni területen is olyan további mozgásokat tesz lehetővé, amelyekhez a többi schengeni tagállam nem járult hozzá.

A francia partnerekkel folytatott találkozókon megerősítették, a két ország érdekei egybeesnek abban, hogy a mezőgazdaság rendszerének átalakítása csak úgy történhet meg, hogy az nem megy a termelők rovására. Ez korlátja és feltétele a közös agrárpolitika átalakításának - fogalmazott az egykori kormányfő. Elmondta: Barrot biztossal abban is egyetértettek, hogy Magyarország legnagyobb lehetősége a tranzitország jellegéből adódik. Ezért az EU közlekedéspolitikájával való lehető legszorosabb együttműködés Magyarország nemzeti érdeke - mondta.

Orbán Viktor különösen fontosnak tartja, hogy az a szupergyorsvonat-rendszer, amelyet jelenleg Pozsonyig szándékoznak kiterjeszteni, ne álljon meg a szlovák fővárosnál, hanem bővüljön ki egy Budapestig vezető vonallal. Jelezte azt is: a budapesti metró kérdése nem a közlekedési, hanem a regionális biztoshoz tartozik, de a Fidesz "támogat minden olyan kezdeményezést, amely a budapesti közlekedés emberibbé tételét segíti".

Egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor úgy vélte, az EU-nak többet kell tennie annak érdekében, hogy az emberi jogokat a területén se lehessen megkérdőjelezni. Ténykérdésnek minősítette, hogy az EU nagyobb erővel ítélte el egy EU-n kívüli országban (Oroszországban) az emberi jogsértéseket, mint tette ezt Budapesttel. Ez nem helyes - tette hozzá. Kitért Orbán Viktor a franciaországi választásokra is. Leszögezte: nem pusztán nemzeti, hanem európai léptékű döntésről van szó.

Mindenki reménykedik abban, hogy egy Nicolas Sarkozy vezette francia diplomácia képes lesz arra, hogy különösen a német-francia tengely régi jó hagyományait felelevenítve, kimozdítsa a holtpontról az Európa-politikát, és megoldja azt a kérdést, amely az elmúlt hónapokban Brüsszelben mindenkit foglalkoztat, hogy lesz-e új alkotmánya és ha igen, milyen tartalommal az EU-nak - mondta.
 

mti - fidesz.hu

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010