A kilencedik országértékelő beszéd

2007. február 14.

Orbán Viktor először 1999-ben miniszterelnökként tartott országértékelő beszédet a Vigadóban a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezésében.


Áttekintés az elmúlt évek beszédeiről
A miniszterelnök történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy Magyarország belép a NATO-ba, valamint csökkenő államadósságot, egy számjegyű inflációt és gazdasági növekedést jósolt. Orbán Viktor beszédében bírálta a Horn-kormányt és a Bokros-csomagot. A következő évben, 2000-ben hangzott el országértékelő beszédeinek egyik legismertebb mondata: a "három szoba, három gyerek, négy kerék" kifejezés szállóigévé vált. Beszédében emellett az ország polgárainak sikereiről beszélt, név szerint említett olyan tehetséges embereket, akik szakmájukban sikereket értek el, közmegbecsülést vívtak ki.

A 2001-ben mondott beszédében az előző évet Orbán Viktor a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb esztendejének nevezte. A választás évében, 2002-ben az előző négy évben elért eredményeket hangsúlyozta Orbán Viktor. Célként - 2006-ig - a teljes foglalkoztatottságot, a szociálpolitikai kedvezmények jelentős növelését és a szociális bérlakások számának emelését tűzte ki. Ahogy fogalmazott: az ország "pályára állt". "Sok ellenérv mellett az unióba történő belépés mellett szóló érvek valamivel többet nyomnak a latban" - ezt már 2003-as országértékelésében mondta az ellenzékben lévő Fidesz elnöke. Úgy vélte, a kormánynak rombolási kényszere van, mindenre ráront, ami 1998 és 2002 között jött létre.

A felújítás alatt álló Vigadó helyett az ELTE lágymányosi kongresszusi központja volt a 2004-es országértékelő Orbán-beszéd helyszíne. A politikus szerint az előző esztendő a családok zsugorodásának és összetöpörödésének éve volt. A Fidesz elnöke Bethlen István egykori miniszterelnököt idézve arra szólított fel: "ne engedjétek, hogy a bizalom megszűnjön magyar és magyar között".

Új formát kapott az országértékelés 2005-ben, amikor a beszédet országértékelő beszélgetések előzték meg. Orbán Viktor korábban Pocsajon, Miskolcon, Várpalotán, Esztergomban és Budapesten találkozott választópolgárokkal, és - ahogy az országértékelő beszéd esetében is - nem pulpitusról, hanem minden oldalán székekkel körülvett színpadon beszélt. A beszéd 2005-ben a Körcsarnokban hangzott el; amelyhez előzőleg a Fidesz honlapján vagy sms-ben lehetett témákat javasolni. Az esemény megváltozott koreográfiájaként a rendezvény két házigazdája, Kudlik Júlia és Rákay Philip tett fel kérdéseket; a hallgatóság soraiban olyan ismert személyiségek foglaltak helyet, mint Mádl Dalma asszony, Makovecz Imre, Grosics Gyula, Sára Sándor, Császár Angéla, Tolcsvay Béla és Pataki Attila. Orbán Viktor beszédében az előző évet a kisebbedés, a nagyotmondás és a ráfizetés évének nevezte. Mint mondta: tavaly "ismét kisebbek lettünk".

Legutóbbi országértékelő beszédében a SYMA-csarnokban azt mondta az ellenzéki politikus, hogy a szolidaritás és a "közönyös, kíméletlen vadkapitalizmus" között kell választani.
 
2007. február 16-án Orbán Viktor a Millenáris Park Teátrumában tartotta kilencedik országértékelőjét, ahol arról beszélt, hogy milyen is volt a mögöttünk hagyott 2006-os év.


mti - fidesz.hu

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010