A vasfüggöny a demokrácia szégyene

2007. február 10.

Orbán Viktor a HírTV-nek adott interjújában a kordonbontás európai fogadtatásáról, az energiapolitikáról, az európai alkotmány és a gazdaságpolitika főbb kérdéseiről beszélt.

A pártelnök beszámolt arról, hogy az Európai Néppárt politikusai számára nem új a Kossuth téri kordonok ügye, és a kordonbontással kapcsolatban a Néppárt kiáll a Fidesz és mindazok mellett, akik tenni akarnak a szabadságjogok érdekében.

Leszögezte: október 23-a óta a demokrácia szégyene, hogy Magyarország legfontosabb terén vasfüggöny van a nép és a politikusok között. Mint fogalmazott, a kordonállítás jogi indoklásai a nyolcvanas évek végét idézik, amikor az akkori vezetés mindenféle kacifántos jogi kifogásokkal próbálta megmagyarázni, mit miért nem lehet megtenni.

A kormányzati és a rendőrségi önkény részévé válik a mindennapjainknak, és ha nem teszünk ez ellen, akkor egyszer csak arra ébredünk, hogy ott tartunk, ahol a 80-as években - mondta Orbán Viktor, és hozzátette: ezért is döntöttek úgy, hogy lebontják a kordonokat, jó példát mutatva a polgárok és a fiatalabb nemzedékek számára.

Több sebből is vérzik az európai alkotmány

"Európa arculatát nem a néppárti politikusok rajzolják meg, Európa olyan, amilyen állapotban vannak a polgárai, amennyire vallásosak, amilyen a gondolkodásuk, amilyen civilizációs folyamatok jellemzik, de mindezért nem a politikusok felelnek. Mi azért viseljük a felelősséget, hogy ezeket a folyamatokat felmérjük és javaslatokat fogalmazzunk meg a problémákra" - válaszolta a Fidesz elnöke arra a riporteri kérdésre, hogy vajon jelen van-e eléggé Európában a keresztény szellem.

Az alkotmánnyal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: bár a jelenlegi dokumentummal jobban tudjuk a magyar nemzeti célokat szolgálni, az alkotmány mégis több sebből vérzik. Megjegyezte: ez valójában csak egy szerződés, nem érdemel alkotmányos minősítést. Emlékeztetett arra, hogy miután a franciák és a hollandok népszavazással utasították el, az európai alkotmány ratifikációs csapdába került, és most bénult a gépezet. Mint mondta, a polgárok véleménye szent, ezért a franciáknak és hollandoknak kell eldönteni, hogyan tudják kimozdítani az alkotmány kérdését ebből a bénult helyzetből, van rá számos technikai lehetőség, de "ez nem orvosolja azt a problémát, hogy minőségét tekintve nem állja ki sokunk ízlésének és erkölcsi ítéletének próbáját, hiszen alapvető erkölcsi-filozófiai dolgokról nem nyilatkozik, vagy ha igen, azokkal nem tudunk egyetérteni" - utalt a pártelnök arra, hogy szerinte az alkotmánynak vállalni kellene az európai civilizáció keresztény gyökereit.
- Én azok közé tartozom, akik szerint a legfontosabb dokumentumoknak foglalkozni kell a közösség számára a létezés alapját jelentő spirituális eszmékkel. Ha ezt megtagadta egy civilizáció, akkor saját magát bontja szét. Én a lengyel alkotmánnyal szimpatizálok, ami minta lehet például a magyar alkotmányozásnak is - mondta a fideszes politikus.

Közös energiapolitikára van szükség

Orbán Viktor bírálta a magyar kormány energiapolitikáját. Utalt rá, hogy a gáz és az olaj elsősorban Oroszország területéről érkezik, ezért Magyarország a legkiszolgáltatottabb országok közé tartozik. Most már a szállítási útvonal is az oroszok kezében van és jól látható, hogy az oroszok a tároló és elosztó rendszerben is szeretnének komoly tulajdonra is szert tenni. Kényes tehát a helyzet, jól kell politizálni - mondta, és kifejtette: arra van szükségünk, hogy Európa rájöjjön, csökken a kiszolgáltatottság, ha erőinket egyesítve az unió közös európai energiapolitikát alakít ki.

Utalt arra, hogy az energiapolitika nemcsak gazdasági, hanem külpolitikai és biztonsági kérdés is, mivel a legnagyobb energiaforrások a kontinensen kívül találhatók, Európa egy energiafüggő kontinens. Kifejtette, hogy több csatornán kellene behozni az energiát, és nemcsak gázban és olajban kell gondolkodni, hanem újra meg kell nyitni a nukleáris energiáról szóló vitát is, amelyet a Néppárt már régóta szorgalmaz.

A kormánynak jobb belátásra kell térnie

A konvergenciaprogrammal kapcsolatban leszögezte: a magyar gazdaságpolitikában szükséges változtatni, de az a fajta válságkezelés, amelyet a magyar kormány választott, nem járható út. A mostani helyett egy adócsökkentésre épülő adópolitikára lenne szükség, amely több munkahelyet és nagyobb növekedést eredményezne - szögezte le a Fidesz elnöke.

Elmondta: a kormány eljátszotta Magyarország szavahihetőségét, mert hazudoztak össze-vissza. Nemcsak Magyarországon, hanem Brüsszelben is - kicsit elegánsabb formában, mint itthon - az orruknál fogva vezették az európai tisztségviselőket. Mint mondta, fordulatra, kiszámíthatóbb politikára és egyenes beszédre van szükség, és be kell vallani, hogy az a válságkezelő program, amivel a kormány próbálkozott, csődöt mondott. "A helyzet súlyos, de nem reménytelen" - fogalmazott Orbán Viktor, és hozzáfűzte, hogy a kormánynak be kellene látnia, hogy a társadalom elutasítja ezt a gazdaságpolitikát.


fidesz.hu

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010