Az EU nem építheti a jövőjét családok helyett bevándorlásra

2015. november 5.

Az Európai Unió nem építheti a jövőjét a családok helyett bevándorlásra, családbarát európai politikára van szükség - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Budapesti Demográfiai Fórumot megnyitó beszédében.

A kormányfő kifejtette: ha nincs elegendő gyermek, előkerül a bevándorlás kérdése, legalábbis addig, amíg a tömeges klónozás divatja el nem terjed az európai civilizációban, amitől reményei szerint "megkímél majd bennünket a Jóisten".

Fontosnak nevezte, hogy a közösségek külső erő bevonása nélkül is fenn tudják tartani magukat. Aki mástól várja a segítséget - folytatta Orbán Viktor -, annak előbb-utóbb meg kell fizetnie ennek az árát. "Ez vastörvény, nincs alternatívája", még akkor sem, ha Brüsszelben vannak, akik szerint az Európába özönlő bevándorlókra áldásként kell tekinteni, mert velük "egy csapásra meg tudjuk oldani" a gazdasági, demográfiai gondokat - mondta. Utóbbi gondolatot a miniszterelnök rendkívül veszélyesnek minősítette, mert szerinte olyan életfelfogást telepít a kontinensre, amelynek a munkához, az emberi kapcsolatokhoz és a családhoz való hozzáállása elüt az európaitól.

"Azt akarjuk, hogy az európai politika centrumában újra a családok legyenek" - jelentette ki, hangsúlyozva: az európai civilizáció és kultúra fennmaradása a tét.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy Európa a legsúlyosabb népesedésproblémával küzdő, a leginkább elöregedő kontinens, a családpolitika, a demográfia mégis "alulreprezentált" az európai politikában, közbeszédben, mert "sem a téma, sem a szó használata nem pc", azaz politikailag nem korrekt.

Pedig kulcskérdés, hogy kik lakják majd be Európát - mondta Orbán Viktor. "Érdemes lenne erről komolyan beszélni, mégis ehelyett más, életidegen dolgokra és vitákra sokkal több idő, figyelem, energia és pénz jut. Gender-vita, homoszexuálisok házassága, és biztosan tudnánk említeni még néhányat. Ezek kedves és fontos dolgok, de mégiscsak másodlagosak", nem mozdítják ki Európát a gazdasági és társadalmi kátyúból - tette hozzá.

Úgy tűnik, ma nem népszerűek azok, akik tényekkel alátámasztva jelzik, hogy nagy baj lesz abból, ha a politika magára hagyja az európai kultúra alapegységét, a családot - fogalmazott a Millenáris Teátrumban rendezett tanácskozáson a miniszterelnök, szamárságnak nevezve azt az európai vádat, amely szerint ha egy kormány támogatja a családokat, azzal azt is kifejezi, hogy másfajta életformákat alacsonyabb rendűnek ítél, így kirekesztő.

Hangsúlyozta, kormánya sok energiát mozgósít azért, hogy világossá tegye: a családok támogatása és a szabadság elismerése nem áll ellentétben egymással, "szembeállításuk csak egy ravasz trükk, amit le kell leplezni annak érdekében, hogy őszintén és jó lelkiismerettel kiállhassunk a család és a saját értékeink mellett".

Magyarországon a többség úgy gondolja, a gyermek egyszerre áldás a családnak és a társadalomnak, "a gyermekek által többre leszünk képesek és többet is tudunk elérni" - mondta Orbán Viktor, úgy fogalmazva: "gyermek nélkül nincs folytatás, az idősek számára pedig nincs biztonság".

Szavai zárásaként Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy minél több európai vezető meri majd vállalni a családbarát európai politika szükségességét.


MTI, fotó: Árvai Károly/Miniszterelnökség, videó: kormany.hu

Az eseményen elhangzott beszéd leirata a Beszédek rovatban olvasható el.

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010