Elindult a munka a Szövetségek Házában

2007. május 4.

Az új többség létrejötte új pártstruktúrát és más politikai erőviszonyrendszert hozhat létre Magyarországon - hangsúlyozta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Szentkirályi utcai Szövetségesek Háza megnyitóján.


Az eseményen jelen voltak a Fidesz szövetségesei. A Nemzeti Fórum részéről Balsai István, a Magosz elnöke Jakab István, a Vállalkozók Pártját Hermann István képviselte, a Lungo Dromot Farkas Flórián, a Kisgazdákat Túri-Kovács Béla, a Fidelitast pedig Szijjártó Péter.

Orbán Viktor rendhagyónak nevezte a Szövetségek Házának bemutatását. "A május 19-20-i kongresszus előtt már nem akartunk nagyszabású rendezvényt összehívni, ezért sajtótájékoztató keretén belül mutatjuk be a házat" - érvelt a Fidesz elnöke, kiemelve: a Fidesz széles szövetséget kíván létrehozni Magyarországon. Mint fogalmazott a szövetség alapja a kölcsönös bizalom, a hűség és a kitartás.

Ha ezek a dogmák nem szenvednek csorbát, akkor a szövetség beteljesíti célját - hangsúlyozta Orbán Viktor, arra emlékeztetve, először 1994 augusztusában kívántak szövetséget létrehozni a KDNP, az MDF és a Fidesz részvételével. Akkor ez nem sikerült, de a második próbálkozás 1996-ban már igen - folytatta -, kiemelve: a polgári erők ennek a szövetségnek köszönhetően alakíthattak kormányt 1998-ban. Hozzátette: így jöhetett létre a rendszerváltás utáni legsikeresebb kormány, ami számos újítást hozott. Orbán Viktor példaként az önálló gazdasági minisztérium létrehozását, a kancellária típusú kormányzás megteremtését, a kétéves költségvetés bevezetését, és a nemzeti újraegyesítésre való törekvéseket említette.

Ugyanakkor elismerte azt is, hogy a szövetség 1998 és 2002 között nem építette tovább magát, ami az országgyűlési választások vereségéhez vezetett. Mint folytatta, a szövetség megerősítése érdekében hozták létre a polgári köröket, majd alakították a Fideszt európai néppárttá, ami a 2004-es uniós választási győzelem alapköve volt. "2006-ban ez a szövetség nem tudta legyőzni a hazugságokat, mert nem volt elég erős hozzá, ám ahhoz igen, hogy tovább erősödjön, és történelmi győzelmet érjen el az őszi önkormányzati választásokon" - fűzte hozzá Orbán Viktor, kiemelve: a Fidesz és szövetségesei számára a jövő nagy lehetősége az új többség létrehozása, megerősítése és tartóssá tétele, amely szerinte nem egyszerűen a pártpolitikai erőviszonyokban jelent majd gyökeres változást, hanem lehet, hogy lezárja 17 év eddigi pártfejlődését, és egy új szakaszt, új pártstruktúrát, új politikai kultúrát, más erőviszonyrendszert hoz létre Magyarországon. Hozzátette: az új többség létrejötte merőben új fejezetet nyithat a magyar közéletben

fidesz.hu

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010