Európában a biztonság lett a legfontosabb

2015. november 24.

Európát megtámadták, további fenyegetésének van kitéve, mára a biztonság vált a legfontosabb tényezővé Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Szucsou városban, a Kína és a közép- és kelet-európai államok csúcstalálkozóján elhangzott beszédében.

"Épp, hogy csak megérkeztünk Európából, s ezért sem tudjuk függetleníteni magunkat annak tudatától, hogy Európát megtámadták, további terrorista merényletek fenyegetésének van kitéve" - hangoztatta a kormányfő.
 
Angol nyelvű felszólalásában kiemelte, hogy a párizsi erőszakos cselekmények egyszerre jelentettek támadást valamennyi európai uniós tagországra.
 
"Le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket és szembe kell néznünk a súlyos következményekkel" - állapította meg Orbán Viktor.
 
"Nekünk, európaiaknak, el kell ismernünk, hogy gazdagok vagyunk, ugyanakkor gyengék. Ez talán a lehető legveszélyesebb kombináció. A biztonság eddig a pontig megadatott a számunkra, de mostantól határozott lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük, az állampolgáraink életével együtt" - hangsúlyozta Orbán Viktor.
 
Hozzátette: a biztonság mára a legfontosabb tényezővé vált Európában, s e szempontból Kína szerepe "számunkra új megközelítést kap", ugyanis Kínának kulcsszerepe van a globális béke védelmében és a szükséges globális egyensúly fenntartásában.
 
"Ezért is fontos Európa számára, hogy Kína vezetői támogassák az európai biztonság visszaszerzésére tett erőfeszítéseket, segítsék a terror elleni erőfeszítéseket valamennyi globális politikai fórumon - fogalmazott.
 
Orbán Viktor a kelet- és közép-európai országok, illetve Kína között hivatalosan 2012-ben útnak indított - 16+1 néven is emlegetett - együttműködésére utalva megjegyezte: "minden szülő elégedett, amikor a látja a gyermekeit felnőni". Emlékeztetett a kezdeményezés magyarországi előkészületeire, az első lengyelországi csúcsra, s úgy vélte, hogy a negyedik csúcstalálkozó alkalmával ez az együttműködés új szinten folytatódhat.
 
Mint mondta, világosan emlékszik az első teljes körű találkozót követő visszhangokra, amelyek nem voltak híján a kétkedéseknek, s olyasfajta megjegyzéseknek, miszerint a kelet- és közép-európai országokat Kína a befolyása alá vonja, végül súlyos veszteségeket fog okozni nekik. Megfogalmazása szerint széles körben elterjedt vélekedés volt akkoriban, hogy Kína erősödése időleges, a pénzügyi válság ezt nagyban alá fogja ásni.
 
"Manapság azonban ennek pontosan az ellenkezőjét látjuk, Kína az állandó és hosszú távú fejlődés útján halad, s mindannyian tudjuk, hogy hamarosan a legerősebb gazdaság lesz a világon" - emelte ki Orbán Viktor.
 
Hangsúlyozta, hogy még ha más és más súlyú partnerekről is van szó, kapcsolataik az egyenlőségre és a kölcsönös tiszteletre alapulnak.
 
A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarországra több mint 3,5 milliárd dollár értékű kínai beruházás érkezett. Ez pedig - mint fogalmazott - egyáltalán nem jelent "nyomást" az országra, hanem sokkal inkább kölcsönösen előnyös helyzetet. Hozzátette: mindkét fél szeretné, ha a tendencia folytatódna.
 
Orbán Viktor úgy értékelte, hogy a kapcsolatok kiállták az idő próbáját, ami pedig a jövőt illeti, úgy vélte, hatalmas lehetőségek előtt állnak.
 
A miniszterelnök beszédének leirata ITT olvasható.

MTI, Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010