Gyurcsány a hazugság szinonimája

2007. május 4.

A magyar miniszterelnök neve a hazugság szinonimája Brüsszelben - erősítette meg Orbán Viktor korábbi kijelentéseit. Mint fogalmazott, nem várt mást, mint cáfolatot a kormány részéről.


A pártelnök a Szövetségek Házának átadásán egy újságírói felvetésre beszélt arról, miként kommentálja, hogy a kormány hazugságnak nevezi a "szankció Gyurcsányról" szóló brüsszeli kijelentését. Orbán Viktor azt mondta: számított arra, hogy a kormány nem fogja megerősíteni ezt a kijelentését. Megjegyezte: nem szívesen beszél erről, mert az ember nem szereti, ha a saját fajtáját, nemzetét, országát "egyfajta negatív szimbólummá teszik és ilyenként használják".

"De az igazság ez. Az a helyzet, hogy ma a hazugság szinonimája a magyar miniszterelnök neve Brüsszelben" - mondta a Fidesz elnöke. Hozzátette: akik nem túl jóindulatúak Magyarországgal szemben, azok nem is a miniszterelnök nevét, hanem egyszerűen a magyarokat azonosítják a hazugsággal. "Ne lepődjünk meg, hogy minden, ami hazugsághoz, szószegéshez, becsapáshoz, megtévesztéshez, meg félrevezetéshez kapcsolódik, az egész európai szintéren asszociálnak ránk, és ilyen gúnyneveket adnak tervezett intézkedéseknek" - mondta. Hangsúlyozta: sajnálja, hogy így van, és azért sem nagyon akar erről beszélni, mert van "épp elég behorpadás a magyar önbizalmon", nem kell még tovább gyengíteni azt. Orbán Viktor hangsúlyozta: a bizalmat a legnehezebb újraépíteni az európai politikában, de még Magyarországon is, pedig a magyar nép jobban hozzá van szokva, hogy az orránál fogva vezetik, míg Európa ettől elszokott.

A Fidesz elnöke leszögezte azt is, hogy egyetlen hazugsággal mindent le lehet rombolni, és nem lehet egyetlen igazmondással úgy csinálni, mintha mi sem történt volna, csak évek kitartó munkájával lehet újraépíteni a bizalmat. "Nem könnyű ma magyarnak lenni az Európai Unióban, viszont más választásunk meg nincsen" - fogalmazott. Orbán Viktor szerdán Brüsszelben közölte: a Fidesz újjá akarja építeni Magyarország szavahihetőségét az Európai Unióban. Mint fogalmazott, fájlalja, hogy a folyosón lassan mindenki csak "szankció Gyurcsány" néven emlegeti azt a készülő uniós szabályt, amelynek értelmében büntetni kell a hamis adatszolgáltatást vagy nemzetállami hazugságokat.


mti- fidesz.hu

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010