Közös politikai nyilatkozat

2007. május 3.

Joseph Daul az Európai Néppárti-Európai Demokraták Képviselőcsoportjának elnöke és Orbán Viktor közös politikai megállapodásról szóló nyilatkozatot adtak ki Brüsszelben.


Tegnap este Joseph Daul az Európai Néppárti - Európai Demokraták Képviselőcsoportjának elnöke és Orbán Viktor a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke, négyszemközti tárgyalásukat követően közös politikai megállapodásról szóló nyilatkozatot adtak ki. A megállapodás magában foglalja azokat a pontokat, amelyek különösképpen fontosak Európa további sikerének és vezető pozíciójának megőrzése szempontjából.

A megállapodás kitér az emberi jogok és polgári jogok tiszteletben tartására, a közös bevándorlás- és energiapolitika szükségességére, foglalkozik a Közös Agrárpolitika reformjával, valamint elutasítja a szélsőséges politikai ideológiákat, diktatúrákat.

Végezetül Joseph Daul és Orbán Viktor a megállapodásban elkötelezi magát a további együttműködés folytatására.

* * *

Közös politikai nyilatkozat

amely létrejött egyrészről

Joseph Daul, az Európai Néppárt - Európai Demokraták európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke

és másrészről

Orbán Viktor, a FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség elnöke között

Az Európai Néppárt - Európai Demokraták Képviselőcsoportja és a FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség az elmúlt évek során szorosan együttműködött. A Képviselőcsoport büszkén tekint tizenkét fideszes tagjára, akik kiváló munkájukkal nagyban hozzájárulnak az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportjának sikereihez. A FIDESZ a maga részéről kiváltságként éli meg, hogy hozzájárulhat a Néppárti Képviselőcsoport szakpolitikáinak kidolgozásához és megvalósításához. A FIDESZ elnöke és az Európai Néppárt - Európai Demokraták Képviselőcsoportjának elnöke (a továbbiakban: "a felek") ezúton is üdvözlik a két testület közti szoros együttműködés néhány konkrét példáját: többek között Joseph Daul néppárti frakcióvezető részvételét a FIDESZ 2007. májusi kongresszusán; a FIDESZ Elnökség határozott támogatását Nicolas Sarkozy, az UMP francia köztársasági elnökjelöltje felé; illetve a mindkét fél által támogatott és fontosnak tartott brüsszeli, 1956-os köztéri emlékmű felállításának tervét is.

A felek ezúton is, ismételten megerősítik az európai egyesülési folyamat alapelveit. Ezek az elvek - a demokrácia, a jogállamiság, a polgári szabadságjogok tiszteletben tartása és a kisebbségvédelem, a szabad piacgazdaság, a szolidaritás - az új Európa sarokkövei voltak, és ma, ötven évvel a Római Szerződés aláírása után is ugyanolyan érvényesek maradnak, mint akkor. A felek tisztában vannak azzal a hatalmas felelősséggel, amit a középjobb európai parlamenti és magyarországi vezetőiként azért viselnek, hogy pozitívan járuljanak hozzá az Európai Unió megerősítéséhez és további fejlődéséhez.

Az EU mai problémái és nehézségei kihívást jelentenek, és ez a kihívás egyben lehetőséget is teremt, amelyre a válaszadás minden felelősségteljes politikus és politikai párt kötelessége. A felek egyetértenek abban is, hogy Európának ambiciózus és kreatív politikai vezetésre van szüksége ahhoz, hogy az európai polgárok szükségleteire választ találjon. Ennek a politikai vezetésnek válaszokat kell adnia világméretű kihívásokra, mint amilyen a klímaváltozás, vagy a környezetvédelem. Hasonló módon, gazdaságpolitikájának középpontjába is ambiciózus célkitűzéseket kell, hogy állítson, mint például a munkanélküliség további csökkentése és a teljes foglalkoztatás elérésére való törekvés.

A felek a következő szempontokat különösképpen fontosnak ítélik Európa további sikerei és vezető pozíciója szempontjából.

- Az emberi jogok és a polgári szabadságjogok feltétlen tiszteletét mind az Európai Unión belül, mind azon kívül biztosítani kell. Ebben a kérdésben nincs helye kompromisszumnak és kettős mércének. Az EU-nak konzekvens módon kell elutasítania az emberi és polgári jogok bármiféle megsértését.

- Európának erőssebbé kell válnia, és ehhez a kulcsfontosságú, stratégiai kérdésekben közös álláspontra kell jutnia. Ilyen kulcsfontosságú terület az energiapolitika is. Együttes erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy létrejöjjön a megállapodás egy közös európai energiapolitikáról. Az uniós tagállamoknak szolidaritást kell mutatniuk egymás és a fenti cél elérésének irányában.

- Európának közös bevándorlási politikára van szüksége. Elengedhetetlen ezen az unió számára alapvető területen egy közös megközelítés kidolgozása. A belső határok egyre kevésbé korlátozzák az európai polgárok unión belüli szabad mozgását, és ezért is szükséges, hogy az EU politikai érettségéről tanúbizonyságot téve közös bevándorlási politikát vezessen be.

- A Közös Agrárpolitika (KAP) reformra szorul annak érdekében, hogy kiszámítható és hosszú távú megoldást jelentsen ezen kulcsfontosságú szektor támogatására. A KAP reformnak számos szempontot kell figyelembe vennie, ideértve az uniós költségvetés belső arányait is, azonban mindenképpen el kell ismernie azt a szerepet, amit a mezőgazdaság és a vidéki életforma az európai társadalmak kohéziójának fenntartásában játszik. A KAP reformja nem lehet ellentétes a parasztok és mezőgazdasági termelők érdekeivel. Olyan politikai megoldásra van szükség, amely egész Európa érdekeit szolgálja.

- A kohéziós alapok jelentik az EU egyik legfontosabb eszközét arra, hogy az európai szolidaritást és polgárai jólétét növelje. Az európai polgárok a kohéziós támogatásokon keresztül szembesülnek napi szinten is az uniós tagság hozzáadott értékével. Mindezek fényében kiemelt fontosságú, hogy a tagországok régióiban a választott politikusok és tisztségviselők teljes mértékben és átláthatóan részesei legyenek az európai kohéziós támogatások optimális felhasználását meghatározó döntéshozási folyamatoknak.

- Európának egy, közös történelme van, és a kontinens 2004-es és 2007-es majdnem teljes újraegyesítését követően most arra is szükség van, hogy Európa a lelkét is újraegyesítse. Az európai polgárok, akik gyökeresen eltérő körülmények között élték le eddigi életüket - nyugaton és északon demokráciákban, Dél-Európa egyes részein és keleten diktatúrákban - meg kell értsék, hogy az egyénileg különböző sorsok és élmények egy, közös európai történelem részei. A diktatúrát, legyen az akár jobboldali, akár baloldali indíttatású, egyértelműen el kell utasítania minden demokratának. A felek szilárdan elutasítanak minden védekező és magyarázó megközelítést a diktatúrákkal kapcsolatban: az Európai Unió egyaránt el kell, hogy utasítsa a kommunista ideológiát és a fasiszta-náci ideológiát.

A felek elkötelezik magukat a további együttműködés folytatására Európa és annak polgárai javára.

Brüsszel, 2007. május 2.

Joseph Daul
Elnök
Európai Néppárt - Európai Demokraták Képviselőcsoport

Orbán Viktor
Elnök
FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség
 

fidesz.hu

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010