Polgári engedetlenség - szétbontott kordon

2007. február 2.

A jelenlévő 152 képviselő 10 perc alatt szétbontotta a több mint 100 napja, alkotmánysértő módon felhúzott kordont.


Péntek délelőtt 10 órakor a Fidesz és a KDNP közös frakcióülésre gyűlt össze a parlament felsőházi üléstermében. Az ülés megkezdésekor Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője felhívta az egybegyűltek, hogy testületileg vonuljanak ki a Kossuth térre. A téren megjelent újságíróknak tartott rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: polgári engedetlenség során a jelenlévő 152 képviselő szétbontja a több mint 100 napja, alkotmánysértő felhúzott kordont. A képviselők 10 perc alatt elbontották a kordont.

Arra a kérdésre, hogy mi történt a téren, Orbán Viktor röviden azt nyilatkozta a Hír TV-nek: "Ez egy polgári engedetlenségi mozgalom. Szerintünk alkotmánysértő az a rendelet, amit a rendőrség kibocsátott. Ez demokráciában tizenegynéhány évvel a rendszerváltás után elfogadhatatlan. Láthatóan a kormányzat tehetetlen, vagy nem is akar semmit sem tenni, inkább úgy látom, hogy a rendőrséget támogatja, meg az alkotmánysértéseket próbálja fedezni. Ez így nem maradhat, ilyenkor marad a polgári engedetlenség. Az azt jelenti, hogy tudjuk, hogy mit teszünk, és vállaljuk ennek minden szükséges jogi következményét" – mondta Orbán Viktor.

A képviselők jogi szankciók esetén nem kívánnak élni mentelmi jogukkal.

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010