Történelmi lehetőség előtt az erdélyi magyarság

2007. február 21.

A Fidesz sajnálja, hogy az erdélyi politikai tényezőknek nem sikerült megállapodásra jutniuk a közös európai parlamenti részvételről, de üdvözli, hogy Tőkés László mégis elindul a választásokon.


Orbán Viktor az RMDSZ tiszteletbeli elnökével, Tőkés László püspökkel tartott megbeszélése kapcsán úgy nyilatkozott: véleménye szerint az Erdélyben élő magyarok érdeke azt kívánta volna, hogy mindenféle pártpolitikai és szervezeti önérdeket félretéve erős és egységes képviselete legyen az erdélyi magyarságnak Brüsszelben. Bár a Fidesz sajnálja, hogy elmaradt a megállapodás az erdélyi magyar politikai erők között, de azt üdvözli, hogy Tőkés László úgy döntött, elindul a választásokon.

"A magunk részéről teljes mellszélességgel támogatjuk őt abban, hogy kellő súlyú képviseletet biztosítson személyén keresztül az erdélyi magyarságnak. Történelmi lehetőség előtt áll az erdélyi magyarság, és fontos, hogy jól éljen ezzel a lehetőséggel. Ehhez az kell, hogy kellő politikai súlyt, erkölcsi és politikai tekintélyt megtestesítő személyek jelenjenek meg Brüsszelben az ő képviseletükben. Úgy gondoljuk, hogy Tőkés László ilyen személy, s ő nem csak általában tudja jól képviselni az erdélyi magyarokat, hanem a legfontosabb kérdést, az erdélyi magyarok autonómiájának kérdését is kellő elszántsággal fogja majd képviselni Brüsszelben. Azzal az elszántsággal, ahogy azt eddig is tette" – jelentette ki a Fidesz elnöke.

Tőkés László, megköszönve a találkozás lehetőségét és a támogatást elmondta: minden lehetőt megpróbáltak, hogy közös erdélyi közös listát állítsanak össze, abban egyezzenek meg, de ez a törekvés nem vezetett eredményre, a tárgyalási próbálkozásaikat Ez sajnos az RMDSZ miatt kudarcot vallott, így aztán az elé a döntés elé állította őt a helyzet, hogy vállalja egyedül az indulást. "Európába nem lehetett eljutni ’89 előtt sem, előbb le kellett dönteni a hallgatás falát, hogy egyáltalán eljusson az erdélyi magyarság puszta létéről szóló üzenet és hír Európába. Most hál´ Istennek egy legitim képviselet lehetősége áll fenn. Ezt a képviseletet vállalni számomra nem annyira politikai, mint erkölcsi kérdés" – jelentette ki Tőkés László.

Hozzáfűzte: Erdélynek képviseletre, szószólóra, egyfajta ombudsmannra van szüksége a brüsszeli fórumon, és ezelől kitérni legalább akkora gyávaság volna erkölcsileg, mint hogyha annak idején tovább hallgattak volna arról, hogy mit művel a román diktátor az erdélyi magyarsággal. A püspök Erdély egészét szeretné képviselni. RMDSZ-tagként is állítja, hogy nem pártpolitikai, hanem erkölcsi kérdésről és nemzeti érdekről van most szó. "Ha a közös lista érdekébe az RMDSZ nem tudott felülemelkedni a pártpolitikai szűkkeblűségén, én nem eshetem ugyanebbe a hibába. Most nyújtottuk be Gémesi Ferenc hivatalában azt az iratot, amelyben arra kérjük a magyar kormányzatot, hogy állítsa le azt a gyakorlatot, hogy az iskolaalapítvány által osztott nevelési támogatással, egyfajta árukapcsolásként írassák alá az RMDSZ-tagjai a jelöltlistájukat. Megpróbáltuk rendezni az ügyet, de újabb híreket kapunk arról, hogy a magyarországi polgárok adóforintjaival manipulálnak és élnek vissza. Emellett szembe kell mennünk fellobbanó egyházellenességgel, lélektani és anyagi nyomásgyakorlással is" – nyilatkozta Tőkés László, aki mindezek ellenére meg van győződve arról, hogy sikerülni fog a próbálkozása, és meg fog nyílni a lehetőség, hogy Erdély végre eljusson Európába.

Arra a kérdésre, hogy nem kerül-e a Fidesz az RMDSZ-szel szembe a Európai Parlamentben Tőkés László támogatása miatt - ahol egyébként egy frakcióban fognak ülni - Orbán Viktor azt válaszolta: ő ma az Európai Néppárt alelnökeként is tárgyalt Tőkés Lászlóval. Az az eszmerendszer, amit Tőkés László képvisel, az Európai Néppártban otthonra talál, tehát az együttműködés a Néppárt és Tőkés László között a jövőben is garantált lesz. A Fidesz nem akar szembe kerülni senkivel, de úgy gondolja, hogy Tőkés László minden magyar szószólója lehet a parlamentben, márpedig nagyon kevés ember van a Kárpát-medencében, akiről ezt el lehet mondani.

Annak kapcsán, hogy nem tart-e attól, hogy március 15-én megismétlődnek-e az október 23-i események, Orbán Viktor azt válaszolta: az, hogy nyilvános nagyrendezvényeken béke van-e vagy sem, csak a rendőrségen múlik. Október 23-án béke és nyugalom lett volna, ha a rendőrség, nyilvánvaló politikai utasításra nem támadja meg a jogszerűen és békésen összegyülekezett megemlékezőket. "A rendőrségnek távol kell maradnia a politikától. Ha nem engedik, hogy felhasználják őket politikai célokra, akkor béke lesz március 15-én is. Március 15-e a szabadságnak a szimbóluma. Mi szabad március 15-ét akarunk, és nem fogadjuk el, hogy a kormányzat a félelmet, a mindenféle szabadságjoggal való éléstől való félelmet kormányprogrammá akarja emelni. Le kell gyűrnünk a félelmet, és helyette szabad március 15-re van szükségünk" – jelentette ki a Fidesz elnöke.


orbanviktor.hu

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt az Országházban fogadta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt - közölte a miniszterelnok.hu-val Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén.
Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010