10 perc szolidaritás

2009. február 4.

A nemzetközi szolidaritás - híradók vágóképein túli - valóságát bemutató, interaktív fotó- és videó-kiállítást indított útjára a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet.


Nincs az a hír, nincs az az elbeszélés, amely jobban tudna mesélni az afgán fiatalok hétköznapjairól - közel hozva a távolinak tűnő diákok örömeit és gondjait nyugati társaikhoz -, mint a fényképek. Köztük azok a fotók, amelyeket nem nyugati, profi fotóriporterek, hanem olyan afgán diákok készítettek, akik a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által épített iskolákban tanulnak. A Segélyszervezet helyi munkatársai a nyáron több mint száz egyszer használatos fényképezőgépet osztottak ki a tizenéves iskolásoknak, és arra kérték őket, hogy a következő héten hordják magukkal a gépet, és egyszerűen fotózzanak le minden olyan pillanatot, amely számukra fontos és az életüket meghatározó momentumok.

10 perc szoli’ - ezt a címet adta a Segélyszervezet az interaktív installációkból, a szervezet munkatársainak exkluzív álló- és mozgóképeiből, valamint az afgán diákok fotóiból álló kiállításnak, amelyet február 3-án az első állomáson, a Fasori Evangélikus Gimnáziumban indítottak el. A tárlatot rendhagyó tanórák keretében mutatják be a következő hónapokban, mintegy ötven magyar és finn középiskolában.

A nagyszabású nemzetközi vándortárlat része a Segélyszervezet „Formáld Te is a világot!” elnevezésű, az Európai Unió által támogatott szemléletformáló, főként fiatalokat megszólító programjának. Az elsődleges cél az, hogy felhívja a XXI. század formálóinak, azaz a diákoknak a figyelmét a határokon átívelő szolidaritás fontosságára.

A gyűjtemény kiállításának megnyitóján Lehel László, a Segélyszervezet igazgatója azt emelte ki, hogy a több éve elkezdett, fiatalok között végzett szemléletformáló tevékenység eredményeként sok középiskola diákjai számára kezdenek kitisztulni az összefüggések a nemzetközi segélyezéssel kapcsolatban. „Az Unió támogatásával létrejött kiállítással egyfajta példát szeretnénk állítani a tanulók elé, hogy miért fontos széles látókörrel szemlélni a világ eseményeit, amelybe a nálunk jóval szegényebb - néha középkori körülmények között élő - népek megsegítése is beletartozik” - mondta.

Tomaj Dénes, a Külügyminisztérium főosztályvezetője kiemelte: büszke arra, hogy egy olyan segélyszervezettel áll partnerségben hosszú évek óta, amely képes több régióban hatékonyan segíteni rászoruló nemzeteket, s egyúttal figyelmet szentel arra is, hogy hazai állampolgárok figyelmét is felhívja a humanitárius és fejlesztési tevékenység fontosságára.

Lévai Anikó, a Segélyszervezet önkéntese a kiállított képek kapcsán úgy fogalmazott: anélkül, hogy bármilyen politikai állást foglalnának a megjelentek az Afganisztánban dúló háborúval, háborúkkal kapcsolatban, egy dolog látható és biztosan kijelenthető: a pusztításhoz, a romboláshoz – bárki is a kezdeményezője – mindig kevesebb bátorság kell, mint az újjáépítéshez. Egy olyan ország esetében, mint a képeken látható Afganisztán, amelynek lakói óriási visszamaradottságban élnek - ráadásul a háborús pusztítás egy része a kormányuknak a nyugati világgal folytatott háborújából származik -, ott másfajta hangsúlyt kap a segélyezési munka is. A jószolgálati munka által jobban, hitelesebben ismerhetik meg az afgánok a nyugati világ 2000 éves, keresztény etikán és szolidaritáson alapuló berendezkedését, mint a vezetéssel hadban álló politikusok békeszólamain keresztül.

„Az Istenről tudjuk: a rejtekben is lát. Jó lenne, ha az emberek is minél többen látnák a jóság értelmét, a segítés gyümölcseit. Sok tízezer adag kiosztott étel és ruha, s főképpen milliónyi új remény - talán a legdrágább, ami ajándékozható. Ha hisszük az isteni jelenlétet az adakozás gesztusában, akkor bizton állíthatjuk: a másokon segítők kezét ezernyi Krisztus fogja. Nem is engedi el soha” – zárta gondolatait Lévai Anikó a kiállítás megnyitóján.


Az eseményről készült képriport megtekinthető a Fotógaléria rovatban.


* * *


A kiállítás megnyitója után érkezett a hír Afganisztánból: az ENSZ helyi szervezete, az UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanistan) a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet választotta meg a Baghlan tartományban működő civil szervezetek képviseletére.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2001-ben kezdte meg afganisztáni programjait, és azóta munkája fontos részének tekintette a nem kormányzati szervezeteket képviselő NGO-val (Non Governmental Organization), valamint az afgán hatóságokkal való állandó és szoros együttműködést. A 2009-es évre szóló új megbízatás komoly lehetőséget ad a Segélyszervezetnek, hogy eddig megszerzett tapasztalatait felhasználva a civil szervezetek számára egy hatékony fórumot teremtsen Baghlan tartományban.


orbanviktor.hu

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010