A család és az édesanyai hivatás

2009. április 23.

Ezzel a címmel tartották azt az estet, amelyet a Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság szervezett, s amelynek Lévai Anikó volt a vendége.


A Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság 1991-ben alakult azután, hogy az egyházi iskolák újjáalakítása szükségessé tette egy keresztény szellemű közösség létrehozását a városban. A Társaság soraiban olyan pedagógusok vannak, akik a tanítást a neveléstől elválaszthatatlannak tartják, és meggyőződésük, hogy hazánkban - és az egész világon - szükség van a keresztény erkölcsrendet hittel valló új nemzedékre. A tanárokat tömörítő szervezet azt is fontos feladatának tekinti, hogy védjék mind a pedagógusok, mind a pedagógus szakma érdekeit.

A Társaság rendszeresen előadásokat szervez különböző meghívottak részvételével, így többek között vendégük volt már Jelenits István piarista irodalomtörténész és író, Kálmán Attila, a Pápai Református Gimnázium igazgatója, Korzenszky Richard tihanyi perjel, valamint Pálinkás József, mint oktatásügyi miniszter is.

Lévai Anikót többek között a mai társadalmi változások mentén kérdezték a család fontosságáról, mint elsődleges környezetünkről, az anyaságról, a nők helyzetéről, s ehhez kapcsolódó hagyományainkról, és szóba került az is, hogy kitolódtak azok az életkori határok, amikor a nők családot alapítanak, és gyermeket vállalnak.

A jelenlévők arra is kíváncsiak voltak, hogy az ötgyermekes Lévai Anikó szerint melyek a legfontosabb nevelési kérdések, amelyekkel egy anyának foglalkoznia kell annak érdekében, hogy a kíváncsi gyermek az életkorának megfelelően illedelmes és kötelességtudó legyen. Felmerült az a kérdés is, hogy a gyermekek előszeretettel fedezik fel az internet és a technika világát, ám az is fontos, hogy sokat legyenek a természetben, s e két világ között hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt.

Az est során felmerült a vallásos nevelés fontossága, a másodlagos környezet – azaz az iskola és a barátok – hatása a gyermekre, a pubertás kori nehéz időszakhoz való viszonyulás, anya-lánya gyakran baráti viszonya, és az is, hogy hogyan lehet gyermekeink valódi tehetségére felfigyelni, és a tanárokkal együttműködni.

A találkozó végén került szóba az a sokakban megfogalmazódott kérdés, mely szerint az állandó reflektorfény és férje közéleti tevékenysége mellett, mi az, amit Lévai Anikó a családon belül a legjobban óvott, féltett, s amire a legjobban vigyáz manapság is. A találkozó személyes beszélgetésekkel és – ahogy általában minden közönségtalálkozón - A konyhaablakból című könyv dedikálásával ért véget.


orbanviktor.hu

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010