A fény ünnepe

2015. december 9.

A Hanuka ünnepe idén december 7. és december 14. között tart, az ünnep első lángját december 6-án gyújtották meg. Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége a harmadik hanukai gyertya meggyújtásának alkalmából rendezett ünnepségen vett részt az izraeli nagykövet rezidenciáján.


Hanuka ünnepe emlékezés a Makkabeusok szíriai görögök feletti győzelmére (i.e. 165.), a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, és a nyolc napon át égő mécses csodájára. IV. Antiochosz, a Júdeát kormányzó görög uralkodó az addig vallási önállóságot élvező Júdeában korlátozó intézkedéseket vezetett be a hellenizmus térhódításának elősegítése érdekében. Az erőszakos hellenizálás elleni harc vezetett a szabadságharchoz, amelynek végén a zsidók legyőzték a hódítókat.A Hanuka szó felszentelést jelent, arra utalván, hogy a szabadságharc győzelme után a bálványokkal megszentségtelenített jeruzsálemi Szentélyt újra felszentelték. Az ünnep alatt nyolc napon át gyújtanak meg a 8 + 1 ágú gyertyatartón (menórán) egy-egy gyertyát, minden este eggyel többet, annak a hitvallásnak a mentén, hogy „szent dolgokban mindig csak növekedni szabad”.
(Fotó: MTI-Koszticsák Szilárd, Izrael Állam Nagykövetsége – orbanviktor.hu)

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010