A fóti Lovasterápiás Központ

2009. március 14.

A kilencvenes évek közepén egyre több szülő, fogyatékos, sérült gyerekeket nevelő család és gyermekintézmény kereste meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot és érdeklődött lovasterápiás fejlesztési lehetőség iránt. Az azóta történtek már történelem.


A felmerülő igények láttán a Gyermekmentő Szolgálat először kutatómunkát végzett, amely során kiderült, hogy Magyarországon még nincsenek olyan helyszínek, ahol képzett szakemberek a célnak megfelelően kiképzett lovakkal végeznék a lovasterápiás tevékenységet. Második lépésként ezért megszervezte a Szolgálat az első lovasterápiás szakemberképző tanfolyamát, amelyhez Angliából kért és kapott szakmai segítséget. Így kerülhetett sor 1997 novemberében Hortobágyon az első tanfolyam megrendezésére.

A harmincöt résztvevő között voltak rehabilitációs szakemberek: gyógypedagógusok, gyógytornászok valamint lovasok. A tanfolyam végén a jelenlévők elhatározták, hogy létrehozzák a Magyar Lovasterápiás Szövetséget, a lovasterápiával foglalkozó intézmények és személyek országos színtű összefogására, érdekeinek védelmére, a tevékenység szakmai és jogi kereteinek megteremtésére. A Szövetség elnöke az a Dr. Edvi Péter lett, aki már évek óta ellátta az 1990-ben alapított Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ügyvezető alelnöki munkáját, s ő ígéretet tett arra, hogy a Szolgálat aktív segítséget nyújt majd a Szövetség megalakulásához, működéséhez és munkájához.

Mivel Budapesten és környékén óriási igény és kereslet mutatkozott a lovasterápiás fejlesztés iránt a Gyermekmentő Szolgálat elhatározta, hogy létrehoz a főváros közelében egy lovasterápiás fejlesztő és oktató központot. Az ehhez megfelelő helyszínt a fóti Károlyi István Gyermekközpont területén találták meg. A 15 hektáros, évek óta használaton kívüli részen 2001-ben kezdődtek meg a munkálatok. Az első három év jóformán csak a területrendezéssel telt: több tonna szemét összegyűjtésével, az elburjánzott növények kiirtásával, elszáradt fák kivágásával, gyümölcsfák és növények ültetésével, füvesítéssel, két legelőrész kialakításával és négy homokos lovaspálya kiépítésével. Felújításra került a két istállóépület, és idővel felépült az oktatási épület is. Az épületek felújítása és a központ fejlesztése azóta is folyamatosan zajlik. A területhez tartozó 10 hektár földterületen lucernát és fűszénát termesztenek a lovak számára.

A Lovasterápiás Központ munkatársai között van terapeuta, gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus, a lovak körül segítő és a lovakat kiképző szakember. A Központban a lovasterápia mindhárom ága működik: a hippoterápia, a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, valamint a pszichoterápia lóval. A hippoterápia elsősorban neurológiai károsodások kezelésében alkalmazott eljárás, amelynek segítségével fejlődik a páciens térbeli-, test- és mélyérzékelése, emellett nagyobb önbizalmat és kommunikációs készséget eredményez. A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna célja a tanulásban vagy értelmileg akadályozott, autista, részképesség problémákkal küzdő, látás-, és hallássérült, magatartászavaros, hyperaktív, valamint beszéd problémákkal küzdő gyerekek és fiatalok fejlesztése. A harmadik, lóval történő pszichoterápiai foglalkozás a legtöbb pszichiátriai betegség kezelésére alkalmas, a depressziótól kezdve a személyiség- és viselkedészavarokon át a szenvedélybetegségekig, és még skizofrénia esetén is eredményesen alkalmazzák.

Az idő előre haladtával arra is felmerült az igény, hogy tudományos igényű vizsgálatokat is végezzenek Fóton, többek között olyan mozgáselemzésekkel, amelyek segítséget nyújthatnak az orvosoknak abban, hogy a legmegfelelőbb, egyénre szabott foglalkozásokat tudjanak ajánlani a pácienseknek, akiknek állapota rövid- és hosszútávon is nyomon követhetővé válik a méréseknek köszönhetően.

A Lovasterápia Szövetség és a Gyermekmentő Szolgálat tavaly ősszel negyedik alkalommal rendezte meg nemzetközi keretek között a Díjlovas Versenyét és a Fogyatékos Lovasok Versenyét Fóton. A verseny különlegességéhez tartozik, hogy minden versenyszámnak külön házigazdája van, amelyet a Szolgálat tagjai, az ország legismertebb közéleti személyiségei, politikusok, világ- és olimpiai bajnok sportolók, valamint bankárok vállaltak el. Beindulása óta olyan igényt elégít ki, és olyan magas szakmai színvonalon működik a fóti Lovasterápiás Központ, hogy a fejlődésnek egyre több és rangosabb támogatója és szponzora akad.

A további fejlődéshez újabb és újabb fejlesztésekre van szükség, mind az épület- és területfejlesztés, mind a lovasterapeuta képzés szintjén. Utóbbi képzés több évfolyamban zajlik, s az oktatók között van Lévai Anikó, a Lovasterápiás Központ egyik ötletgazdája is. Jogászként alapvető jogalkalmazási készség elsajátítását tanítja a hallgatóknak, amelyek alapján olyan képzettségre tesznek szert az ott tanulók, hogy bárhol önálló lovasterápiás oktatást tudnak nyújtani. Előadásain többek között polgári jogot (felelősségi szabályok, felelősségbiztosítás), közigazgatási jogot (engedélyezések és az ÁNTSZ vonatkozó szabályai például a lótartásra), munkajogi szabályokat és egyéb fontos és hasznos jogi tudnivalókat tanulhatnak meg a leendő lovasterapeuták.

A tanítás során nemzetközi kitekintésre is sort kerítenek, a külföldi lovasterápiás szervezetek felépítéséről és a kapcsolatrendszer kiépítéséről szerezhetnek ismereteket az ott tanulók. A gyakorlati tantárgyak között szerepel a lovak vezetésének és kezelésének tanítása csakúgy, mint a balesetmegelőzés, a biztonsági előírások vagy az elsősegélynyújtás szabályainak megtanulása. A lovasterapeuta képzés mellett 2006-ban indult be az a továbbképzés, amelyet lovassportoktatók, lovas edzők és lovas szakedzők számára tartanak „Fogyatékos személyek lovas sportjának kiegészítő szakirányú ismeretei” címmel.

A fóti Lovasterápiás Központban minden tégla és fűszál tizenegy év sikeres munkáját dicséri, de a meglévő alapok továbbépítésének még hosszú a sora.


orbanviktor.hu


A Lovasterápiás Központ életéről további képek láthatók a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010