A jogerő legyen veled!

2008. február 13.

Tizenéveseknek ad jogi útmutatást a Dialógus Campus Kiadó gondozásában megjelent a Jogerő legyen veled! című kötet, amelyben 22 szerző ad választ jogi kérdésekre. A kiadvány keddi sajtóbemutatóján többek között Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Lévai Anikó bankjogász mutatta be a kötetet.


Politikusok és neves közéleti szereplők írnak közérthetően jogi-állampolgári-közéleti kérdésekről "A jogerő legyen veled!" című kötetben. A könyv hasábjain együtt szerepel szerzőként többek között a szocialista Szili Katalin, a fideszes Szita Károly és a szabad demokrata Fodor Gábor. A huszonkét szerző 19 témakörben ad választ olyan kérdésekre, mint hogy örökölhet-e kastélyt egy csecsemő, vagy ki védi meg a fiatalkorút, ha vásárol. Azt is megtudhatják az olvasók, hogy hogyan születnek a törvények, illetve miért kell védeni az adatainkat. Olyan témákat is feszeget a könyv, mint az iskolai lelki terror kérdése, vagy a válás lelki és jogi problémáinak kezelése.

A Magyar Országgyűlés elnöke a keddi sajtóbemutatón hiánypótlónak és egyben jó útmutatónak nevezte a kötetet. Szili Katalin elmondta: a szerzőknek jóval nehezebb dolguk volt, mint egy jogi publikáció megírásakor. Neki személy szerint a parlament munkáját kellett a kötetben bemutatnia. A házelnök naplóformát választott, és a feljegyzéseit egy "400 fős osztályteremből" írta meg.

Az ötgyermekes családanya Lévai Anikó azt a kérdést járta körbe a kötetben, hogy mire költheti egy tizenéves a zsebpénzét. (A sajtótájékoztatón elmondott gondolatai a cikk végén olvashatóak.) A bankjogász elmondta: saját gyerekei mellett az egyik pécsi általános iskola diákjai is tesztelték a kötetet. Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége szerint ez a kötet jogi mentőöv lehet a gyerekeknek és szüleiknek is.

A könyv szerzői teljes tiszteletdíjukat felajánlották a három magyar SOS Gyermekfalu lakóinak támogatására. Battonyán, Kecskeméten és Kőszegen csaknem 300 gyermek és fiatal él.

Bővebb információ a kiadványról a: www.dialogcampus.hu oldalon olvasható.


Független Hírügynökség


* * *

Néhány oldal ízelítőül, letölthető (pdf) formátumban:

54. oldal

55. oldal

56. oldal

57. oldal

58. oldal

59. oldal

60. oldal

 * * *

Dr. Lévai Anikó gondolatai


Hallottak-e már Cicero diójáról? A híres római történetíró, az idősebb Plinius utal rá igencsak szűkszavúan a Historia Naturalis című könyvében, miszerint „Cicero említ egy diót, amelynek héjában elfért a pergamenre írott teljes Iliász.” A tudósok sokat töprengtek a mondaton, és hosszú ideig képtelenségnek tartották, hogy a 15686 verssort rá lehessen másolni egy olyan hártyára, amit aztán bele lehet gyömöszölni bármilyen dió héjába. Aztán a XVIII. században a francia Huet, a híres tudós és avranche-i püspök ellenpróbát rendezett, és bebizonyította az állítás igazságát: vagyis Homérosz eposzát is el lehet mondani dióhéjban!

Nos, ennek a régi mondásnak az eredete jutott eszembe, amikor átlapoztam a kötetet: lám, alig több mint 120 oldalon szinte minden fontos jogi kérdés (és válasz) megtalálható, amire a 9-17 éves diákoknak a mindennapokban szükségük lehet!

Örömmel vállaltam el a kiadó felkérését, hiszen egyrészt ötgyermekes édesanyaként jómagam és gyermekeim is szembesültünk a könyvben taglalt problémák némelyikével, melyek a jogban kevésbé jártas szülőket nehéz helyzetbe hoznák, másrészt megtisztelő volt számomra a kötetbe meghívott kiváló jogászok köre.  Leonardo da Vinci javasolta azt állítólag a tanítványainak, hogy rajzoljanak társaságban, mert „egy csekélyke irigység” jobbra ösztönöz: azt gondolom, hasonlóképp, a kollégák szakmai múltja és tekintélye mindannyiunkat arra sarkallta, hogy a legjavunkat igyekezzünk nyújtani.

A legnagyobb kihívás azonban mégiscsak a szerkesztők által felkért külső szakértők próbája, a pécsi 5-8. általános iskolások véleménye volt, elvégre – ahogy az előszóban is olvasható – a cél az volt, hogy „ne riassza vissza az első mondat után a bátor érdeklődőket az érthetetlen jogászi bikkfanyelv.” Bevallom: nem bíztam semmit a véletlenre, és mielőtt leadtam volna a kéziratot, a zsebpénzről szóló fejezetet, átolvastattam nagyobb gyermekeimmel.  A siker kettős volt: nem csupán átmentem az otthoni elővizsgán, de sikerült felkelteni az érdeklődésüket is a kötet iránt. Így bátran állíthatom, hogy a könyv kiváló kezdeményezés, és bízom benne, hogy „A jogerő legyen veled!” rengeteg gyermek és szülő számára nem csupán érdekfeszítő olvasmány, hasznos útmutató, segítség lesz, de akár jogi mentőövvé is válhat.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként pedig külön öröm számomra, hogy valamennyi közreműködő egyetértésével és felajánlásával a könyv vásárlói az S.O.S. Gyermekfalu Magyarországot is támogatják.


orbanviktor.hu

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010