A legjobból adni a legnagyobb szükségben

2010. november 12.

Szolnokon az Ökumenikus Segélyszervezet intézményében került átadásra a Whirlpool Magyarország Kft. által felajánlott negyven háztartási eszköz. Az energiatakarékos hűtők, mosógépek, fagyasztóládák és mikrohullámú sütők a szolnoki Családok Átmeneti Otthonán kívül a Segélyszervezet által működtetett további hét intézménybe kerülnek az ország különböző pontjain.


A gépek átvételénél jelen volt Lehel László, a Segélyszervezet elnök-vezérigazgatója és Lévai Anikó jószolgálati nagykövet is. Lehel László köszönetét fejezte ki a nagy értékű adományokért, és külön kiemelte, hogy a Whirlpool által felajánlott háztartási gépek energiatakarékossága a szociális intézmények hosszú távú fenntartását költségeinek csökkentéséhez is hozzájárul. Lévai Anikó kiemelte a magyarországi cégek társadalmi szerepvállalásának fontosságát és örömét fejezte ki aziránt, hogy a Whirlpool Magyarország Kft. is csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezet stratégiai partneri köréhez.

„Nem mindegy és egyre inkább nem lesz az, hogy mennyi vizet, áramot használunk el a háztartási munkák végzése közben, és persze arra is egyre jobban oda kell figyelnünk, hogy eközben mennyi vegyszert és káros anyagot juttatunk a környezetünkbe. A Whirlpool ezekre a kérdésekre - egyfajta társadalmi felelősségvállalásként - már jó ideje nagy figyelmet fordít. Több, energiatakarékos termékcsoporttal van jelen a piacon, ezek közül talán a legismertebb a Green Generation termékcsalád. Az adományozónak mindig öröm, ha adománya jó helyre kerül. Köszönöm, hogy a Segélyszervezet hozzásegített ehhez a jóleső érzéshez, hisz itt és most velem együtt Önök is láthatják, hogy az Otthonban élő családok hogyan veszik birtokba a Whirlpool háztartási gépeit, amelyekkel remélem hathatósan tudtunk könnyíteni életkörülményeiken” - mondta az eseményen Huczka István, a Whirlpool Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Tavasszal a Whirlpool Magyarország Kft. környezettudatossággal kapcsolatos témákban „Zöld generáció” címmel rajzpályázatot írt ki általános iskolásoknak. A Whirlpool elhatározta, hogy a boltokban lévő háztartási gépeik valódi kiállítási tárgyak lesznek. A szakmai zsűri által kiválasztott legszebb 50 képből dekorfólia készült, mellyel befedték a mosó-, mosogató- és hűtőgépeket, amelyek így megannyi „műtárgyként” hordozták a rajzpályázat legszebb darabjait. A gyermekrajzokkal díszített háztartási gépeket számát növelte meg most továbbiakkal a Whirlpool Magyarország Kft., és így összesen közel hatmillió forint értékben ötvenhat készüléket adományozott a Segélyszervezet által működtetett intézményeknek.

Nem ez az első eset, hogy a Whirlpool Magyarország Kft. az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül segít bajbajutottakon. Az idei borsodi árvíz károsultjainak megsegítésében is együttműködtek: a Whirlpool gyors felajánlásának köszönhetően, már a katasztrófa bekövetkezte utáni napokban eljuttathatta a Segélyszervezet az adományba kapott nagy teljesítményű mosó- és szárítógépeket a közösségi szállásokra, később pedig az új épületbe költözni kényszerült ináncsi óvoda kapott adományként háztartási gépeket.

A sajtótájékoztató végén az együttműködés folytatásának szándékát a cég és a segélyszervezet vezetője írásban is megerősítette. A két évre szóló szerződés értelmében a Whirlpool Magyarország Kft. stratégiai partnerként, lehetőségeihez mérten további terméktámogatásokkal segíti az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját.
 
(Forrás: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet)

 
* * *
 
Lévai Anikó köszöntője
 
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Szeretettel köszöntöm Önöket abban a városban, Szolnokon, ahová jól esik visszajönnöm valahányszor, hiszen itt nőttem fel, és az édesanyám is itt él. Azt hiszem minden jóérzésű emberben önkéntelenül is megszületik a felelősségérzet szűkebb pátriája, szülőfaluja, szülővárosa iránt. Én ugyan régóta nem élek Szolnokon, mégis örömmel tölt el, hogy az Ökumenikus Segélyszervezettel tehetünk, teszünk valamit a szolnokiakért, különösen a leginkább rászorulók egy csoportjáért, olyan édesanyákért és gyermekekért, akiknek nincsen otthonuk, akiknek nincs hová menniük.

Az pedig még nagyobb öröm, hogy ebben a tevékenységünkben partnerre, társra is találtunk a Whirlpool Magyarországban, akik nagylelkű adományaikkal éppen egy olyan területen támogatják a Segélyszervezetet illetve a Segélyszervezet látókörébe került rászorulókat, ahol a legnehezebb sokszor segítséget kapni: nagyértékű elektromos háztartási berendezéseket kapunk tőlük a Családok Átmeneti Otthona számára.

Folyik arról egy szakmai vita, hogy a vállalatok társadalmi felelősségvállalása – amelynek szép példája a Whirlpool Magyarország támogató magatartása – vajon a hasznosságon túl önzetlen is kell-e legyen, vagy sem. Vannak olyan újságok és televízióadók – az itt lévők nyilván kivételek, hiszen különben nem lennének jelen – akik úgy gondolják, nem számolnak be az ilyen jellegű tevékenységről, mert az „ingyen reklám” az adott vállalatnak.

Nos, én nem vagyok marketingszakember, jogász vagyok, és jogászként nagyon jól emlékszem, hogy a vállalat, azaz a gazdasági társaság per definicionem olyan jogi személy, amely minden tevékenységével a profitszerzésre törekszik. Ez különbözteti meg minden más jogi személytől, például tőlem, vagy Önöktől. Az én jogászlogikám azt mondatja velem, hogy ennek érvényesülnie kell még az ilyen jótékonysági akciók esetében is, ez a vállalat vezetőinek a feladata. Az pedig a civil társadalom feladata, hogy partnere legyen az ilyen vállalati törekvéseknek, hogy a felelős vállalatok és a forrásért küzdő civilek egymásra találjanak, és olyan kezdeményezések szülessenek, amelyek aztán jót tesznek a megajándékozott, megtámogatott ügyeknek és a vállalatok jó hírnevének, reputációjának is. Miért ne lehetne ez így.

Antoine de Saint-Exupery olyan szépen fogalmaz Az ember földjé-ben: „A sivataggá vált világban szomjazunk rá, hogy bajtársakra találjunk: a közös tálból elfogyasztott étel ízére vágyunk.”

Ezzel együtt nem tudom nem elmondani, hogy a Whirpool társadalmi felelősségvállalása példamutató: azt adják, amiben a legjobbak, ott, ahol arra a legnagyobb szükség van és akkor, amikor az a legfontosabb. Még véletlenül sem a már nem jól értékesíthető, tavalyelőtti gépeik állnak itt, hanem nagyteljesítményű, csúcsminőségű, energiatakarékos csodamasinák, amivel öröm lesz dolgozni. Egy-egy ideiglenes otthonban 8-10 család él, a családok körében sokszor 25-30 kisgyerek. Ezeknek a családoknak nagyon megkönnyíti majd a mindennapjait ez a nagylelkű adomány. A lehető legjobb helyre kerülnek tehát a gépek. És szeretném azt is elmondani, hogy amikor gyorsan kellett természeti katasztrófák bajba kerültjein segíteni, a vállalatra akkor is számíthatott az Ökumenikus Segélyszervezet: az eredeti felajánláson kívül ekkor újabb gépekkel álltak árvízkárosult családok rendelkezésére.

Köszönjük tehát az intézményeinkben levő családok és az Ökumenikus Segélyszervezet nevében a Whirlpool Magyarország felajánlását. Engedjék meg, hogy abból az Exupery könyvből, amelyből már idéztem, és amit nagyon ajánlok forgatásra minden, az életbe kicsit is belefáradt embertársamnak, az utolsó mondatot még ideidézzem: „Csak a lélek fuvalma teremtheti meg az agyagból az embert.” Ennek a folyamatnak lehetünk most tanúi. Köszönjük szépen!


Az eseményen készült fotók megtekinthetők a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010