A visszaköltözőket is segíti a Segélyszervezet

2010. május 21.

A Sátoraljaújhelyen élők legidősebbike sem emlékszik arra, hogy az évtizedek óta alig csörgedező Ronyva-patak mikor ömlött ki utoljára városukban. A váratlanul életre kelt folyam óriási károkat okozott a városban. A segítségnyújtásban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is részt vett


Sátoraljaújhely önkormányzatának számításai szerint háromezerötszáz lakost és hétszáz ingatlant érintett valamilyen módon a Ronyva-patak (valamint az őt megduzzasztó Bózsva-patak) áradása. Több száz lakásba folyt be a víz, de számon tartják az elöntött pincéket és kerteket is. Hat-hétszáz embert ideiglenes önkormányzati szállásokon (iskolai ebédlőkben, kollégiumokban, tornatermekben) kellett elhelyezni. Nagyjából ugyanennyien húzódtak meg átmenetileg rokonaiknál, ismerőseiknél, így az elöntött házaikból kiköltözöttek száma több mint ezer ember volt. A város közintézményeit és közterületeit ért kár nagyságát 350 millió forint körülire becsülik a szakértők. A legnagyobb csapást a sportcsarnok és az uszoda szenvedte el. A lakosságot ért kár mindennek a többszöröse.


Május 21-én háromszáz sátoraljaújhelyi árvízkárosult család számára osztott szét tisztító és fertőtlenítőszerekből álló egységcsomagot a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. Az Ökumenikus Segélyszervezet által a katasztrófa kezdetkor megnyitott 3 millió forintos gyorssegélykeretből május 21-én 1 millió forint értékben juttatott el segélyt a károsultak számára. A segélyakcióban részt vett az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Lévai Anikó és Lehel László igazgató is. A támogatásban elsősorban azok a családok részesültek, akik visszaköltöztek ingatlanaikba, így az átadott áruk nagy segítséget jelentettek számukra a házak kitakarításában. A személyesen házról-házra kiosztott egységcsomagok többek között súrolószereket, hypo-t, gumikesztyűt, fertőtlenítőszereket, mosóport és öblítőt tartalmaztak.

„A gyorssegítség-nyújtáson túl a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítséget kíván nyújtani a károk helyreállításában is. Munkatársaink további felméréseket fognak végezni, hogy milyen módon tudjuk segíteni a legrászorultabb bajbajutott családokat. Ezen túlmenően több településen a közösségi helyek, intézmények helyreállításába csatlakozik be Segélyszervezet, például a megrongálódott játszóterek felújításába. Ehhez további, nagymértékű támogatásra van szükség, és bízunk benne, hogy egyre több magánszemély és cég csatlakozik ily módon a munkánkhoz“ – mondta a helyszínen Lehel László, a Segélyszervezet igazgatója.

Ez volt a második segélyszállítmány, mivel a katasztrófa beálltakor az Ökumenikus Segélyszervezet már élelmiszer, ivóvíz, ruhanemű és személyes higiéniás termékekből összeállított segélyt is átadott a közösségi szállásokra menekített lakosok számára. A Segélyszervezet a térségben több olyan településre – Ócsanálos, Edelény, Szendrő, Szendrőlád, Boldva – is juttat élelmiszert és ivóvizet, ahol a lakosok és az önkéntesek a gátakon dolgozva próbálják megvédeni otthonaikat.

A dunántúli térségben a Bakonycsernyén és Csikóstőttősön történt áradások következtében több száz embert érintett a katasztrófa. A helyi evangélikus lelkészek közreműködésével, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet eddig több mint hatszázezer forint értékű tisztító- és fertőtlenítőszerek valamint személyes higiénia eszközök beszerzését kezdte meg a bajbajutottaknak számára.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az 11705008-20464565-ös számlaszámon „Hazai árvizek 2010” megjelöléssel vagy a www.segelyszervezet.hu oldalon on-line módon fogad köszönettel adományokat, valamint a 06 1 205 3955 -ös telefonszámon kérhetnek csekkeket az árvízkárokat szenvedett lakosok támogatásához.


(orbanviktor.hu)


A hírhez kapcsolódó fotók megtekinthetők a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010