Afganisztáni küldetés

2008. december 12.

A háború után eszmélkedő Afganisztán Baghlan tartományában 2007 óta dolgozik a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet azon, hogy az élet minél több területén hasznos fejlesztések történjenek az ott élőkért. Gyakorlottan teszik, hiszen 2001 óta jó ismerői közép-ázsiai országnak.


2007-ben a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma által támogatott 216 millió forintos fejlesztési program lezárása után 2008 októberében egy újabb, 165 millió forint értékű, civil lakosságot segítő fejlesztési programot indít az afganisztáni Baghlan tartományban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. Az újabb küldetés bejelentése végett tartott sajtótájékoztatót Dr. Tomaj Dénes, a külügyminisztérium NEFE főosztályvezetője, Lehel László, a szervezet igazgatója, Said Nawid Parsa, a Segélyszervezet afganisztáni programigazgatója, míg Lévai Anikó, a Segélyszervezet önkéntese egy hazai programról számolt be.
 
Afganisztán egy olyan ország, amely sok tekintetben a fejlődés kezdetén áll, az államszerkezet kialakulásától kezdve az egészségügyön át az iskolák kiépítéséig, s ez az oka, hogy 2007 áprilisában nehezen indult el az afganisztáni civil fejlesztési program – mondta Dr. Tomaj Dénes. Végül ezért döntött úgy a Külügyminisztérium, hogy egy bizonyos tartományban, az ország mezőgazdaságilag meghatározó szegletében, Baghlan-ban igyekeznek a mezőgazdaságon keresztül munkahelyeket teremteni és az oktatáshoz szükséges feltételeket megalapozni.

A külügyminisztérium afgán fejlesztési programjára a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is pályázott, és Dr. Tomaj Dénes személyes tapasztalata szerint a szervezet komoly elismertséget szerzett magának Afganisztánban, mivel a Segélyszervezet valóban olyan fejlesztéseket valósított meg, amelyekre az afgán embereknek szükségük van. A főosztályvezető gratulált a szervezet eddigi afganisztáni munkájához, és köszönete mellett újabb sikereket kívánt a folytatáshoz.

Szavait megerősítette Said Nawid Parsa, a Segélyszervezet afganisztáni programigazgatója, aki a helyszínen élőként és fejlesztések résztvevőjeként ecsetelte, hogy mi mindent ért el az Ökumenikus Segélyszervezet az afganisztáni munkájával, s azok milyen óriási kihatással vannak az érintett lakosságra.

Az Ökumenikus Segélyszervezet már 2001 óta jelen van a közép-ázsiai országban, azóta összesen több mint 1 milliárd forint értékben hajtott végre humanitárius és fejlesztési munkát, amely több mint 350.000 embernek jelentettek hathatós segítséget. A magyar állam másfél éve meghirdetett afganisztáni fejlesztési program 216 millió forintja körülbelül a negyedét teszi ki annak a végösszegnek, amelyet a Segélyszervezet – elsősorban európai uniós, de még japán pályázatból is – összegyűjtött a fejlesztések megvalósítására.

Lehel László, a Segélyszervezet igazgatója a 2007 áprilisa óta eltelt másfél esztendő eredményeként beszámolt arról, hogy új irodát nyitottak Baghlan tartomány Pul-E-Khumri városában. (Érdekes adalék, hogy az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonaság is Baghlanban tartózkodik.) Fotókkal illusztrálva mutatta be a Szervezet fontos alapokat jelentő munkáinak gyümölcsét az oktatásfejlesztés és a munkahelyteremtés területén.

Az eredmény: három általános iskola újjá- illetve felépítése; egy Tanárképző Főiskola „InfoCentrum”-ának felépítése számítógépekkel és könyvtárral; téglagyár felépítése által több mint száz szegény sorsú embernek munkahelyteremtés; mezőgazdasági képzés, valamint eszközök, vetőmag, műtrágya és permetszer osztása szegény farmereknek; szőnyegszövő tanfolyam családjukat egyedül nevelő anyák számára a visszatelepültek táborában; három gyümölcsaszaló és szárító felépítése, farmerek képzése és a gyümölcsaszaláshoz szükséges eszközök átadása; két vízerőmű építése által több mint ötszáz, hegyvidéken élő család villamosárammal való ellátása; .

Az igazgató kiemelte: a Külügyminisztérium újabb, 165 millió forintos fejlesztési programjából folytatnák a munkahelyteremtő és oktatást kiépítő projekteket, de ezúttal az egészségügy területén is fejlesztésbe fognak. A Segélyszervezet ugyanúgy, mint eddig, ezután is igyekszik különböző külföldi pályázatok által kiegészíteni a magyar állam támogatását az afganisztáni programra.

Lévai Anikó, a Segélyszervezet önkéntese az egy éve indult, a magyar fiatalok szemléletformálását segítő konferenciasorozatról számolt be, amelynek célja, hogy a középiskolásaink megtanulják, hogyan kell globálisan gondolkodniuk az őket körülvevő világról. A konferenciasorozat többek között olyan kérdéseket feszeget, hogy fenntartható-e a jövő, hogy mit lehet tenni a gazdaság megteremtése érdekében, melyek a föld természetes korlátjai, hogyan játszik szerepet a tőke a népesség és a fizikai javak tekintetében, és hogyan kell hozzáfogni a szegénység, a munkanélküliség és az egészségügyi ellátás problémáinak megoldásához.

Kiemelte: alapvető ismeretekkel kell rendelkezniük már fiatal korban társadalmunk tagjainak a nálunk, világszerte, jóval szegényebb körülmények között élők gondjairól. A XXI. század fordulóján élő generációk nem csak arra kapnak felhívást, hogy saját környezetükben változtassanak, hanem arra is, hogy a belső világuk mellett a külső világukat is át kell strukturálják. „Ez a folyamat az élet minden területét érinti, ehhez minden emberi leleményességre szükség lesz. Nem csak műszaki vagy vállalkozói innovációt igényel, hanem társadalmi változást is a közösségi, politikai, művészeti és spirituális területen egyaránt. Ez egy olyan folyamat, amely kihívást jelent a mindannyiunkban lakozó emberségre és egyben el is mélyíti azt" – mondta Lévai Anikó.

A Segélyszervezet a nemzetközi segélyezést bemutatva ismeretterjesztő kampányt is folytat hazánkban, s ennek keretében szeptember óta középiskolákba viszik el mozgó tárlatukat, amelyen egyebek mellett az afganisztáni mindennapokat is bemutatják. A kampányt az Afgánsztár című tehetségkutató műsor egyik versenyzője népszerűsítette a héten Magyarországon. A sajtótájékoztatón is éneklő Mohammad Sarif Didar a napokban több száz rajongó előtt együtt lépett színpadra a megasztáros énekesekkel egy budapesti klubesten.

A Segélyszervezet munkáiról, így az afganisztáni küldetésről, annak eredményeiről és további terveiről a www.segelyszervezet.hu honlapján lehet bővebben olvasni.


orbanviktor.hu


Az eseményről készült képriport megtekinthető a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010