Befejeződtek a felújítások Torontálkeresztesen

2006. augusztus 9.

2006. augusztus 9-én közel egy év munkája után került átadásra Torontálkeresztesen a felújított orvosi rendelő, valamint egy új játszótér és a vízellátást biztosító központ.


A falu jelentős kárt szenvedett a 2005. évi tavaszi árvíz során. A településre az elsők között érkező segélyszervezet munkatársai elé igen elszomorító kép tárult. A falu lakóinak tekintete elveszettségről, tanácstalanságról árulkodtak, a települést a letargia érzése hatotta át. Az amúgy is szegényes infrastruktúrát a vízellátó központ használhatatlansága is tetézte, nem volt használható orvosi rendelő, illetve annak épületében is árvízkárosultak lakták átmenetileg.

A Temes vize 110 portát öntött el, ennek következtében 74 ház összedőlt. A kitelepítettek (80 fő) egy ideig a volt TSZ irodájában és az orvosi rendelőben laktak, rendkívül nyomorúságos körülmények között.

A településen a legsúlyosabb problémát az jelentette, hogy a vízellátást biztosító kutakat a víz teljesen ellepte az árvíz idején. A víztároló berendezések és egyéb kiegészítő felszerelések tönkrementek. Emiatt megszűnt a vezetékes ivóvíz ellátás. A másik komoly gondot az orvosi rendelő állapota okozta. A súlyos helyzetet látva a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a MOL Romániával közösen segélyakciót indított, amelynek célja a megrongálódott ivóvízhálózat megjavítása, valamint az orvosi rendelő helyreállítása volt.

A célkitűzéseknek megfelelően a Segélyszervezet két új hidrofor beszerzésével biztosította, hogy a település újra egészséges, tiszta vízhez jusson, valamint a megrongálódott orvosi rendelő külső-belső felújítását és egészségügyi felszerelésekkel történő ellátását végezte el.

A közösségi segítségnyújtás keretében a gyermekek életkörülményei javítása sem maradhatott ki. A településen nem volt olyan szabad tér, ahol a gyermekek hasznosan tudták volna eltölteni a szabadidejüket, ezért a Segélyszervezet egy játszóteret is kialakított a faluban.

Az átadáson részt vett dr. Lévai Anikó jószolgálati nagykövet, Szalay Zsolt a MOL Románia, Molnár-Bánffy Kata a MOL Rt. részéről, Lehel László, a Segélyszervezet igazgatója, valamint a Temes megyei prefektúra, a torontálkeresztesi önkormányzat és a helyi egyházak képviselői.


Ökumenikus Segélyszervezet

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010