Beregszászi avató

2008. május 28.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nevét jól ismerik a kárpátaljaiak is, lévén hogy az 1998-as árvízi katasztrófa idején az elsők között siettek a bajbajutottak segítségére. Később helyi központot alakítottak ki, május 23-án pedig egy újabb épület felavatására került sor, amelyen Lévai Anikó is részt vett.


Az 1998-as árvíz idején a Segélyszervezet vezetői már akkor úgy látták, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudnak segíteni, ha helyben alakítanak ki egy központot. Ezért hozták létre a segélyszervezet beregszászi irodáját, s hogy arra valóban szükség volt, az bebizonyosodott a hamarosan megismétlődő újabb árvíz idején: a MÖSZ Gerevich János vezette beregszászi szervezete már a katasztrófa első perceiben a helyszínen volt, hogy segítséget vigyen a bajbajutottaknak.

A Beregszászon az ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ néven ismert szervezet azóta felvállalta többek között a szociálisan hátrányos helyzetben élők támogatását, felzárkóztatását, képzését, továbbképzését, emellett igen nagy hangsúlyt fektet a munkatársképzésre is.

Az átadás kapcsán a kárpátaljai sajtó kiemelte: hatalmas munka az, amit a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, illetve az ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ felvállalt. Mivel a programok lebonyolításához helyiségekre is szükség van, ezért vásárolták meg Beregszászon azt az épületet, amelynek felújítása után immáron korszerű, jól felszerelt oktatótermek várják a sorsukon változtatni szándékozókat, illetve azokat a leendő munkatársakat, akik itt készülhetnek fel az élet nagy kihívásaira.

Az ünnepélyes rendezvényen a Segélyszervezettől Lehel László igazgató és Lévai Anikó jószolgálati nagykövet is megjelent. A vendégeket és résztvevőket Gerevich János üdvözölte, aki hangsúlyozta: ebben a most felújított 108 éves polgári lakásban továbbra is a polgárosodásért és a fejlődésért dolgoznak majd.

Lévai Anikó, köszöntőjében kiemelten szólt a segítségnyújtás fontosságáról. „A mai nap kétszeresen is okunk van az örömre, ugyanis nem csupán az egyetemes emberi értékeknek, a segítőszándéknak ad új lehetőségeket ez az épület, hanem a Kárpát-medencei magyarság összetartozását is megerősíti. Ennek az irodának tehát különös, a hétköznapi teendőin túlmutató küldetése is van. A szív csodákra képes. Ez megmaradásunk záloga” – mondta Lévai Anikó, aki az egymás iránti figyelem, a szeretet, a segítőkészség, az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Nagyra értékelte az ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ munkáját Gajdos István, Beregszász polgármestere is, aki oklevéllel mondott köszönetet Lehel Lászlónak és Gerevich Jánosnak, illetve az általuk vezetett szervezetek munkatársainak. Lehel László arról biztosította a beregszászi iroda munkatársait, hogy a továbbiakban is hatékony segítséget nyújtanak majd munkájukhoz.

Az épület átadását követően Lévai Anikó a képzést befejező szociális munkásoknak ’A szociális munka gyakorlása’ című kézikönyvet nyújtotta át, majd dedikálta A konyhaablakból című könyvét a háziasszony-képző végzőseinek.

Még az avatóünnepséget megelőzően Lévai Anikó és Lehel László a Csetfalvai Általános Iskolába látogattak, amely tanintézménnyel mára már élő kapcsolatot ápol a Segélyszervezet, s ahol sportfelszereléseket adtak át az intézmény diákjainak.


orbanviktor.hu

 

A kárpátaljai útról készült képriport megtekinthető a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010