Bicske múltja ízeken, illatokon keresztül

2009. szeptember 19.

Zsúfolásig telt ház előtt rendeztek könyvbemutatót Bicskén, a Petőfi Művelődési Központban. Nem csoda a nagy érdeklődés, hiszen az Összefogás Bicskéért Egyesület gondozásában megjelent 'Bicske sava-borsa' című receptkönyv hiánypótló mű, amelyet Lévai Anikó mutatott be a nagyközönségnek.


A megjelenteket Döme Kata, az ÖBE alelnöke köszöntötte, s jelezte, egyesületük megalakulásakor célul tűzte ki a bicskei értékek és örökség védelmét, amelynek jegyében született meg a könyv is. A kötet szerkesztője, Sulyokné Guba Judit így emlékezett a kezdetekre: "Amikor elhatároztuk, hogy receptkönyvet adunk ki, határozottan tudtuk, milyen könyvet szeretnénk. Ilyet! - mondta, s felmutatta Lévai Anikó "A konyhaablakból" című könyvét. – Épp ezért igen nagy öröm számunkra, hogy elvállalta könyvünk bemutatóját, s szeretnénk egy képzeletbeli csokorral, egy dalcsokorral megköszönni Anikónak, hogy itt van."

A Melódia Kamarakórus hangulatos műsora nagy sikert aratott. Ezután a kötetet Lévai Anikó, Orbán Viktor Fidesz-elnök felesége, egyben "A konyhaablakból" című szakácskönyv szerzője méltatta: "Amikor először a kezembe vettem, akkor is éreztem, hogy nagy szeretettel készült. Tetszett, hogy a szereplők, visszaemlékezők mindannyian ugyanúgy gondolkodnak, mint én. Könnyen a mesélők helyébe képzeltem magam, és nagyon sokat tanultam a történetekből. Ma már ismerem Bicske hat szőlőhegyének nevét, és azt is sikerült a könyvből megtudnom, hogy ősidők óta lakott falu, amelyben mindig központi szerepet játszott a gasztronómia" – mondta Lévai Anikó.

Utolsó mondatát követően nagy nevetésben tört ki a közönség, mert a díszvendég közölte: csak azt az egyetlen szót nem szerette volna kiejteni, hogy Bicske falu, de az ördög nem alszik, mégis csak sikerült. A közönség soraiból többen nevetve nyugtatták: "Egymás között mi is így hívjuk."

Több olyan fejezetet említett a receptgyűjteményből, amelyeket különösen érdekesnek tartott. Ilyen volt a ragadványnevekkel foglalkozó rész, vagy az étkezési szokások anyáról lányra hagyományozása. A disznóöléssel kapcsolatban megjegyezte, náluk eleinte nézeteltérés volt a hurka összetételét illetően, de ebben ma már nincs vita. Mégpedig a férje által idézett Krúdy-mondás miatt: "Kár, hogy nincs mindennap disznóölés, amikor a férfiak megmutathatnák a nőknek, hogy ehhez az egyhez, az egyetlenhez a véletlen kedvezéséből sokkal jobban értenek, mint a nők."

"Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a bicskei asszonyok mennyire találékonyak voltak régen. Az 1950-es évek hiánygazdaságában sem mondtak le a szaloncukorról, maguk készítették Karácsony előtt, hogy emelhessék vele az ünnep fényét, meghittségét" – hangsúlyozta Lévai Anikó, aki bízik benne, hogy minél több bicskei fiatal forgatja majd a "Bicske sava-borsa" című kiadványt, mert ebből valóban megismerhető a település múltja ugyanúgy, mint gasztronómiai hagyományai. A folytatásban a recepteket összegyűjtő önkénteseknek egy-egy üres szakácskönyvet adományozott abból a célból, hogy folytatni tudják megkezdett nemes cselekedetüket.

Ezzel azonban nem volt még vége az estének, ezután következett a könyv elkészítésében segédkezők megjutalmazása. Mindegyikük kapott egy-egy díszpéldányt a könyvből Lévai Anikó aláírásával, miközben a közönség megkóstolhatta Határvölgyi Istvánné fantasztikus égetett diótortáját.

Tessely Zoltán, Bicske polgármestere így szólt a publikumhoz: "A családi közösség melegét, jelképesen a konyha melege adja. Az édesanya, a nagymama főztje köré összegyűlő család. Akik ezt a könyvet létrehozták csodálatos arcai a bicskei közösségnek. Biztosíték ez arra, hogy a megjelent könyv a családi közösségek erősítésével egész közösségünk összetartozását is növeli. Köszönet érte."

Ez az összetartozás rögtön az est végén megmutatkozott, mert a résztvevők mindegyike megkóstolhatta a kötetben szereplő édes vagy sós aprósüteményeket, s a jóízű falatozás közepette rég nem látott ismerősök, barátok beszélgettek a mindennapokról. Bicske sava-borsa egy asztalhoz ültette Bicske apraját-nagyját.


Bicskei Helyi Téma - Szabó Tibor


Az eseményről készült képriport megtekinthető a Fotógaléria rovatban.


« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010