Cigányvarázs

2008. december 20.

Ezt a címet hordozta az a rendezvénysorozat, amellyel a szervező, Raduly József közelebb kívánta hozni a cigányság kulturális értékeit a VIII. kerületben élőkhöz, s amelynek utolsó rendezvénye az Advent jegyében telt.


„A kultúra egy nemzetnek, egy kisebbségnek, egy személynek hitet, tartást, méltóságot és karaktert ad. A kultúra a legnagyobb tudatformáló erő, amely nem örökölhető, amellyel együtt kell élnünk mindennapjainkat. A kultúra hidakat épít nemzetek és emberek között" – vallja Raduly József, a Cigány Kulturális Művészeti Szalon igazgatója a rendezvénysorozat indíttatásáról.

Ha valaki, ő jól tudja, hogy miről beszél. Úgyis, mint aki hajdanán a gávai cigánytelepről indult, majd elnök-producerként végig kísérte a világon a 100 Tagú Cigányzenekart. Úgyis, mint aki egyszerre vallja magát cigánynak és magyarnak, és úgyis, mint aki missziónak tartja az életét a cigány közügyekre áldozva azt. Az igazgatónak a „Cigányvarázs" rendezvénysorozattal az volt az elsődleges célja, hogy a cigánysággal szembeni előítélet fala a pozitív értékek bemutatásával leomolhassék. A cigány kultúra bemutatásával azt kívánta hangsúlyozni, hogy az nem egy szegény „szégyenkultúra", hanem „más" kultúra, amelyet joga és lehetősége megismerni, elfogadni, tolerálni, támogatni és – jó esetben – megszeretni a többségi társadalomnak.

Raduly Józsefben tavasszal született meg az ötlet a „Cigányvarázs" rendezvénysorozat megrendezésére, amelyhez a kerület vezetése hathatós támogatást nyújtott. A sorozat augusztusban a Szent István Napi örömünneppel nyitott, majd szeptemberben képzőművészek, grafikusok, fafaragó művészek és hangszerek kiállítása nyílt meg a Józsefvárosi Galériában. A következő hónapban került sor a „Cigány írók, költők, műfordítók társaságában" című rendezvény, míg novemberben tehetséges cigány fiatal művészek kerültek bemutatásra.

Ezen programokat zárta az „Adventi szeretet ünnepi exkluzív gálakoncert" a Szlovák Intézet színháztermében, ahol a cigány zenei élet elitjébe tartozó művészek – többek között Nova Brigitta, Jónás Judit, Mága Zoltán, Sánta Ferenc és zenekara – együtt léptek fel olyan ismert művészekkel, mint Pitti Katalin, Nemcsák Károly, Eperjes Károly, valamint a Kodály Zoltán férfikórus. A közönség soraiban volt Mádl Ferenc, a sorozat fővédnöke, Tarlós István, Lévai Anikó és a VIII. kerület vezető testületének több tagja is.


orbanviktor.hu

 

Az eseményről készült képriport megtekinthető a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010