Együtt a bajban - a legszegényebbekért

2009. március 26.

Az utóbbi hónapokban megkétszereződött a Magyar Ökumenikus Segélyszervezethez érkező, segítségért folyamodó levelek száma. A Segélyszervezet ezért úgy döntött: országos segélyakciót indít a válságba jutott családok megsegítésére.


Az országos segélyakció támogatásához csatlakoztak a Segélyszervezet jószolgálati nagykövetei - Lévai Anikó és Kovács Koko István, illetve D. Tóth Krisztina szerkesztő-műsorvezető - és a Segélyszervezet alapító református és evangélikus egyházak vezetői.

A sajtótájékoztató elején Lévai Anikó és D. Tóth Krisztina olvasott fel egy-egy levelet azok sorából, amelyek nap mint nap érkeznek a Segélyszervezethez. Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója ezután elmondta, hogy az segélyakció első fázisa március 26-tól április végéig fog tartani, s ez idő alatt a pénzbeli és tartósélelmiszer adományokat fogadja a szervezet, míg a második szakaszban, május hónapban a krízistámogatást fogják eljuttatni a munkájukat elveszített, többgyermekes családokhoz.
 


A Segélyszervezet elsőként a húszezer rendszeres adományozójának küldi ki a támogatásra felhívó levelet, „Együtt a bajban” címmel, és segítséget vár további cégektől és magánszemélyektől is. „Bármennyire is bajban érzi mindenki a saját életét, mégse feledkezzünk meg arról, hogy az összefogásnak hihetetlenül nagy ereje tud lenni” – mondta az igazgató.

A tartós élelmiszereket a Segélyszervezet hat szociális intézményében (Miskolc, Orosháza, Szolnok, Budapest, Debrecen, Gyula) gyűjtik majd, s fogadják a készpénzes adományokat vagy tudnak csekket adni az adományozásra kész embereknek. A normál díjszabás szerint hívható Országos adományvonalon (06-1/205-3955) minden információt megadnak a Segélyszervezet munkatársai a gyűjtés iránt érdeklődőknek. Az on-line adománygyűjtés lehetőségeiről a www.segelyszervezet.hu honlap „Hogyan segíthetek?” rovatában lehet bővebben olvasni, a Segélyszervezet számára tett 1 százalékos felajánlásokat pedig kiemelten erre a gyűjtésre fogja szánni a szervezet.

Komoly szervezési munkát fog igényelni az Ökumenikus Segélyszervezettől, hogy az Országos EU-élelmiszersegély akción belül, májusban 2 millió kg tartós élelmiszert osszon szét az ország 300 településén, 200-250 ezer mélyszegénységben élő embernek, 8-10 kilogrammos csomagok formájában. A Segélyszervezet, ugyancsak májusban speciális támogatásban részesíti azokat, akik igazolni tudják, hogy mostanában veszítették el az állásukat, s a szociális központokon keresztül olyan segítségnyújtási formát is fog alkalmazni a szervezet, ami kicsit eltér az eddigiektől: úgy, mint beiskolázási segély, iskolakezdési támogatás, iskolaétkeztetési támogatás és átvállalás, illetve utazási támogatás munkahelykeresésre. Azokat a családokat, akiknél mindkét szülő a válság következtében veszítette el lakását, átmeneti szállást biztosít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a saját szociális intézményeiben, valamint a szervezettel szorosan együttműködő, közel száz, hasonló intézményben.

Utóbbi szociális intézmények helyzete kapcsán Lehel László megjegyezte: furcsa módon azt tapasztalják, hogy 2004 óta egy fillérrel sem növekedett az állami támogatás ezen intézmények felé, sőt, csökkent, és az elmúlt 5 évben csak egyszer nyílt lehetőségük arra, hogy pályázhassanak.

„Azért, hogy még hatékonyabban tudjuk a munkánkat végezni, továbbra is kezdeményezői vagyunk annak az összefogásnak, amely www.adomanyokert.hu címen vált ismertté. Ezen a honlapon vártuk és várjuk azon civil szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek feliratkozását, akik nem tudják elfogadni azt a tervezett lépést, hogy az adókedvezményeket meg akarja szüntetni a kormány. Harcolni fogunk azért, hogy a civil társadalomnak ez a joga megmaradjon, és ne fékezze a kormányzat azt a lehetőséget, hogy az emberek segíthessék a munkánkat” – mondta Lehel László.

„Ott folytatnám, ahol Lehel László abbahagyta – kezdte Bölcskei Gusztáv református püspök a mondandóját. - Ugyanis amikor Karácsonykor ugyanerre a visszás helyzetre hívtam fel a figyelmet, akkor komoly megrovásban részesített az egyik országos napilap, mondván, hogy miért kell ünneprontó gondolatokat idézni Karácsonykor. Én azt gondolom, hogy nem az az ünneprontás, amikor őszintén beszélünk arról a helyzetről, amiben embertársaink élnek, hanem az, amikor valakik csak a kommunikáció kedvéért és saját karrierje építése érdekében papol ebben az országban összefogásról. Az olyan összefogásnak van értelme, amiről itt és most beszélünk.”

Bölcskei Gusztáv emlékeztetett arra a XX. század elejei egyházi megfogalmazásra, miszerint ha egy nép nem ismeri Istent és éhezik, akkor annak a népnek kenyér formájában kell megmutatni, hogy kicsoda Isten. A református püspök szerint Magyarországon ma újra ilyen idők járnak, és éppen ezért van szükség a valódi összefogásra, arra, hogy a rossz helyzetbe került emberek ne kerüljenek még nehezebb sorba.

„Olyan helyzetben élünk, amikor mindenki arról panaszkodhat, hogy neki sincs elég. Erről eszembe jut az a klasszikussá vált történet, amikor valaki leírta, hogy sokat panaszkodott Istennek amiatt, hogy nem volt cipője. Aztán találkozott egy olyan emberrel, akinek nem volt lába. Azóta nem panaszkodik. Ilyen helyzetben vagyunk ma, s ezért kérünk minden jóindulatú embert, hogy segítse azokat, akik náluknál nehezebb helyzetben élnek” – mondta Bölcskei Gusztáv.

Gáncs Péter evangélikus püspök Guido Kreppold, az Augsburgban élő kapucinus szerzetes, „A válságok – életünk fordulópontjai” című könyvéből idézett. Az osztrák pszichológus-püspök szerint a mélységben kerülünk igazán közel egymáshoz. „A válság rákényszerít, hogy felfedezzük életünk házának alsó szintjét is. Általában nem is sejtjük, milyen addig ismeretlen kincsek rejlenek ott: életenergia, elképzelések, ösztönzések, amelyek értelmet adnak az életnek. A válság könnyen megbéníthatja az életet, ha azonban megértjük üzenetét, új minőséget adhat nekünk” – idézte a kapucinus püspököt Gáncs Péter.

„Az egyházak megjelenése általában igen ellentmondásos a hazai médiumokban – mutatott rá Pröhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője. - Sokszor állítódnak be úgy, mintha valamilyen furcsa, anakronisztikus képződmények lennének, amelyek itt maradtak valahogy a XVIII-XIX. századból. Ha világossá tesszük azt, hogy a keresztény ember felelőssége és az állampolgár felelőssége együtt jár, hogy olyan aktuális kérdésekre, mint amilyen a jelenlegi, igen szomorú magyarországi szociális helyzet, gyorsan kell tudnunk reagálni, akkor talán előbb-utóbb az egyházakkal kapcsolatos sztereotípia is mérséklődik. A mostani összefogás az egymás iránti bizalmat is növelheti.”


orbanviktor.hu

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010