Együtt a családokért

2010. május 25.

Gyermekek és ismert sztárok is találkoztak azon a rendhagyó sajtótájékoztatón, amelyen a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline stratégiai együttműködési megállapodást írt alá.


„Van lasztid?” – kérdezte Vincze Ottó, a Ferencváros hajdani labdarúgója az őt körülvevő kissrácok egyikétől, aztán hamarosan spontán dekázós versenybe fogott a gyerekekkel, majd a labdával valóban ügyesen zsonglőrködő gyerekeket arról faggatta, hogy hol és mennyire rendszeresen van lehetőségük a focizásra. Lévai Anikó néhány félrehúzódott gyermekkel beszélgetett a hétköznapjaikról, míg a többiek Varga Viktorral és Végvári Eszterrel - a „Csillag születik” két sztárjával – azon igyekezett, hogy a nagy asztalra kiterített, óriási rajzpapírra csupa olyan dolgot rajzoljanak, amelyek az egészséges életmódról eszükbe jutott.

Mindez azon a rendhagyó, Barabás Villában megtartott sajtótájékoztatón történt, amelyen a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a világ egyik vezető gyógyszeripari vállalata, a GlaxoSmithKline stratégiai együttműködési megállapodást írt alá. A gyermekek a Segélyszervezet harmincöt támogatott nebulója volt, akik az óriási rajzzal köszönték meg a cégnek a számukra is nyújtott támogatást.

Leitner György, a GSK ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a GlaxoSmithKline a világ egyik vezető innovatív gyógyszeripari vállalataként, fontos szerepet szán üzleti stratégiájában a társadalmi felelősségvállalásnak, melynek középpontjában az egészség megőrzése, és a családok védelme áll. Célkitűzéseiknek megfelelően a vállalati programok, adományozás, segítségnyújtás mellett fontosnak tartják, hogy ne csak anyagi támogatással, hanem közös programokban is tudjanak együttműködni, valamint kollégáiknak egyénileg is lehetősége legyen segíteni önkéntesként. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezetben egy olyan partnert lát a GSK, amely szervezet méltán képviseli azokat az értékeket és filozófiát, amelyet a GSK is magáénak vall.

A GSK a pénzügyi segítségnyújtáson túl évente kétszer közös Egészségnapot szervez a Segélyszervezet által működtetett Családok Átmeneti Otthona intézményrendszer valamelyikében. Az itt élő családoknak konkrét termék adományon felül anyagi támogatást is nyújt a cég, s mint a családvédő oltási rend támogatója felajánlotta, hogy minden Átmeneti Otthonban élő gyermekek és felnőttek részére felajánlja védőoltásait (például méhnyakrák vagy a hepatitis ellen) a családok védelmében. A GSK évente kétszer Önkéntes Napot szervez a dolgozói részére, amely napokon a kollégák többek között a Segélyszervezetnek is segítségére lesznek.

Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete rövid köszöntőjében elmondta, hogy kevesen vannak tisztában a szervezet mindennapi munkájával. Arra emlékeztetett, hogy Észak-Magyarországon több falut és várost elöntött az árvíz, s a visszaköltözés után egy igen nehéz szakasz következik az ott élők életében. Mivel előző héten, a szervezet adományait szétosztandó ő maga is a helyszínen járt, jól látta, hogy hány és hány embernek vitte el a víz a ruháját, bútorait, háztartási készülékeit, a gyerekek játékait, iskolaszereit. Kevés tudósítás szól arról, hogy milyen sok ember segítségre szorul az árvíz levonulása után az újrakezdésben, a segítségnyújtáshoz viszont pénzre van szükség. „Egészen addig ott leszünk az árvíz sújtotta településeken, amíg vissza nem állnak az árvíz előtti állapotok” – mondta Lévai Anikó az Ökumenikus Segélyszervezet nevében.

Lehel László, a Segélyszervezet igazgatója kiemelte, hogy a szervezet nem állami pénzből dolgozik a rászoruló emberek megsegítésén, s a GSK azon kevés cégek közé tartozik, akik a nehéz gazdasági helyzet ellenére, s azon túllépve is képesek támogatni az embereket. „Ennek a pénznek jó helye van” – mondta az igazgató, megköszönve a GSK anyagi támogatását, és reményét fejezte ki, hogy más nagy cégek is felfigyelnek erre a nem mindennapi felajánlásra, és követni fogják a GSK példáját. Többek között a Segélyszervezet tizenhat intézményének negyvenhét különálló szolgáltatásán keresztül, a bajba jutott gyerekek és családok megsegítésére. A Segélyszervezet hazai szociális intézményein keresztül évente több mint kétszázezer esetben nyújt segítséget a hozzá fordulóknak.

A Barabás Villában tartott, „előgyermeknapi” rendezvényen olyan gyermekek vettek részt, akik régóta közvetlen kapcsolatban vannak a Segélyszervezet budapesti intézményeinek munkatársaival, s egyéni vagy családi szinten kapnak támogatást nehéz életkörülményük jobbítására. A szegény sorsú dél-pesti családok gyermekei és az állami gondozásban lévő 7-15 éves gyermekek nem csak hallgatták az előadókat, de együtt is énekeltek a Csillag születik sztárjaival. A GSK ajándékain túl annak a Varga Viktor által készített festménynek is örültek, amelyet az énekes előadóművész egyik videóklipjében is szerepel, s amelyet amerikai útjának hatására festett meg.


(orbanviktor.hu)


Az eseményhez kapcsolódó fotók megtekinthetők a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010