Elsőként Európában

2009. szeptember 27.

Egy évvel az ötlet felmerülése után, 2006-ban vált valósággá a Roma Szakkollégium megalakulása, amelynek sorait több magyar egyetem cigány diákjai alkotják, s akik minél átfogóbb módon szeretnék segíteni a jövőben a cigány etnikumot.


"Annak érdekében, hogy az egyetemi és egyetemen kívüli képzésnek olyan szellemi műhelye jöjjön létre, amelyben a legkiválóbb hallgatókat felkészítik a huszonegyedik század közéleti feladataira, a nemzeti és nemzetközi közéletben és versenyben magas szinten történő helytállásra, a Szent István Egyetem Tanácsa Roma Szakkollégiumot hoz létre. Működjön a kollégium a köz, a nemzet hasznára, és a Szent István Egyetem dicsőségére"
– áll abban az Alapító Okiratban, amelyet 2006. decemberében tett közzé dr. Molnár József, a Szent István Egyetem rektora.

Az azóta eltelt idő is bebizonyította, hogy mennyire fontos döntés volt a Szent István Egyetem - Európában is egyedülálló - vállalása. Egy példa: míg Barcelonában két évvel ezelőtt mindössze egy cigányt tartottak nyilván az egyetemeken (Spanyolországban másfél millióra teszik a cigány etnikumúak számát), Magyarországon csak a Roma Szakkollégiumnak harmincöt hallgatója van, és egyre többen jutnak be a cigány fiatalok közül a felsőoktatási intézményekbe. A Roma Szakkollégium egy olyan szakmai és kulturális közösség, amelynek többek között az ELTÉ-n, a Pécsi, a Corvinus és a Szent István Egyetemen tanuló cigány hallgatók a tagjai. A jelenlegi harmincöt fős létszám nem a jelentkezők létszámának, hanem a Szakkollégium anyagi lehetőségeinek a határát mutatja. A diákok rendszeresen részt vesznek olyan konferenciákon, amelyen a cigány értelmiség felelősségéről beszél az ismert problémák megoldásában, s a cigányság helyzetének előrébb vitelében.

A hallgatók egy része még Brüsszelben is járt, ahol Járóka Líviával, a Fidesz – és az Európa Parlament sokáig egyetlen – cigány képviselőjével találkoztak, s akivel többek között a cigányság társadalmi befogadásának hazai és európai lehetőségeiről beszélgettek, valamint arról, hogy a formálódó Európai Roma Stratégia elfogadása valószínűleg éppen Magyarország 2011-es EU-elnökségének idejére fog esni.

A Roma Szakkollégium vezetője, Kamarás István – aki egyúttal az Európai Integrációs Cigányszövetség elnöke – szintén sok rendezvény és kezdeményezés szervezője, résztvevője. Legyen szó a "Cigány pasztorációs és missziós munka a Kárpát-medencei Magyarországért" konferenciáról, vagy a Kereszténydemokrata Néppárttal kötött együttműködésről a választási és kormányzati program kialakításában, vagy annak a felhívásnak a kezdeményezéséről, amelyben több cigány szervezettel és közéleti személyiséggel együtt felhívást tettek közzé a cigányság helyzetével és társadalmi megítélésével kapcsolatban kialakult helyzet orvoslására.

A Roma Szakkollégium rendszeresen rendez olyan találkozókat Gödöllőn, amelyekre különböző témában jártas közéleti személyiségeket, valamint munkájukkal szép példát mutató cigány embereket hívnak meg. Vendégük volt már többek között Rostás-Farkas György költő-író, Szentandrássy István festőművész, Fátyol Tivadar zeneszerző, Raduly József, a Művészeti-Oktatási-Kulturális Közéleti Alapítvány elnöke, Zsigó Jenő, az Andro Drom együttes alapítója, Ékes Ilona és Soltész Miklós parlamenti képviselők, Kállai Ernő országgyűlési biztos, vagy Kumin Ferenc, a köztársasági elnök kabinetfőnöke. A Szakkollégium szeptemberi, hétvégi rendezvényének vendége ezúttal Lévai Anikó volt, aki egyrészt a nyolcvanas évek végén alakult Bibó Szakkollégium megalakulásának körülményeiről, az alapító tagok szándékairól, másrészt a rendszerváltás óta eltelt időszak magyarországi jogalkotásáról mesélt, majd az előadást követő beszélgetésen a jószolgálati munkáját érintő kérdésekre is válaszolt.


orbanviktor.hu

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010