Főzés után a beszélgetés a jutalom

2008. szeptember 18.

Lévai Anikó ezúttal a magyar vendéglátás egyik illusztris helyszínére, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba látogatott el, ahol a Kultea Klub író-olvasó találkozójának volt a vendége.


Jól jártak azok, akik korábban érkeztek meg az estre. Így arra is volt lehetőségük, hogy a Reneszánsz Év 2008 programsorozat keretében életre hívott „Reneszánsz ételek – Ételek reneszánsza" című kiállítást is megtekintsék, visszaröpülve pár száz évet az időben, az angol, az olasz, a francia, a bécsi és a magyar királyi udvar konyháiba, ismereteket szerezve arról az időszakról, amely a konyhaművészetben is újjászületést hozott, s amely mai gasztronómiai szokásaink alapjait jelentik.

Szintén szokásokról, de főként az Orbán-család főzési szokásairól kérdezték a szép számmal egybegyűltek Lévai Anikót az este során. Saly Noémi, a Szerdai Szalon háziasszonya – aki egyúttal a magyar kávéházak történetének legnagyobb tudora - a beszélgetés elején bevallotta, hogy először kissé gyanakodva vette kezébe a könyvet, mert elképzelni sem tudta, hogy egy jogász családanya milyen indíttatásból fog hozzá szakácskönyv írásához. Végül a történeteken jót mulatva, a recepteket pedig gusztálgatva olvasta végig a művet.

„Az volt az elsődleges célom, hogy a receptek az adott hónaphoz illő, odavaló ételek legyenek" – mondta el a szerző arra a felvetésre, mely szerint a könyv külön erénye, hogy a mai kor divatja – a januári eper és a májusi sütőtök – ellenére az évszakoknak megfelelő receptek vannak összeválogatva benne.

Szóba került, hogy Lévai Anikó olyannyira szereti a piacra járást, hogy külföldi útjai során a múzeumok mellett a piacokra is mindenképpen elmegy. Az idegen országok gasztronómiája közül talán a balkáni, a török és a portugál konyhaművészetet érzi magához a legközelebb állónak, de Alföldön születettként számára az erdélyi konyha jelenti azt az „idegen konyhát", amelyet teljesen beépített a saját főzési szokásaiba. Ennek talán az is az oka, hogy sokat olvasta Polcz Alain könyveit, s a Kolozsvárról származó írónőben az erdélyi konyha magyarországi terjesztőjét is tisztelhetjük.

És hogy a sok konyhai munka után mi a jutalom Lévai Anikó számára? Az, amikor vasárnap délben a hét fős családon túl a gyerekek barátai is körbeülik az asztalt, és nem csak a feltálalt étel, hanem az azt követő beszélgetés is jóízű.


orbanviktor.hu

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010