Főzés után a beszélgetés a jutalom
2008. szeptember 18.
Lévai Anikó ezúttal a magyar vendéglátás egyik illusztris helyszínére, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba látogatott el, ahol a Kultea Klub író-olvasó találkozójának volt a vendége.
Jól jártak azok, akik korábban érkeztek meg az estre. Így arra is volt lehetőségük, hogy a Reneszánsz Év 2008 programsorozat keretében életre hívott „Reneszánsz ételek – Ételek reneszánsza" című kiállítást is megtekintsék, visszaröpülve pár száz évet az időben, az angol, az olasz, a francia, a bécsi és a magyar királyi udvar konyháiba, ismereteket szerezve arról az időszakról, amely a konyhaművészetben is újjászületést hozott, s amely mai gasztronómiai szokásaink alapjait jelentik.
Szintén szokásokról, de főként az Orbán-család főzési szokásairól kérdezték a szép számmal egybegyűltek Lévai Anikót az este során. Saly Noémi, a Szerdai Szalon háziasszonya – aki egyúttal a magyar kávéházak történetének legnagyobb tudora - a beszélgetés elején bevallotta, hogy először kissé gyanakodva vette kezébe a könyvet, mert elképzelni sem tudta, hogy egy jogász családanya milyen indíttatásból fog hozzá szakácskönyv írásához. Végül a történeteken jót mulatva, a recepteket pedig gusztálgatva olvasta végig a művet.
„Az volt az elsődleges célom, hogy a receptek az adott hónaphoz illő, odavaló ételek legyenek" – mondta el a szerző arra a felvetésre, mely szerint a könyv külön erénye, hogy a mai kor divatja – a januári eper és a májusi sütőtök – ellenére az évszakoknak megfelelő receptek vannak összeválogatva benne.
Szóba került, hogy Lévai Anikó olyannyira szereti a piacra járást, hogy külföldi útjai során a múzeumok mellett a piacokra is mindenképpen elmegy. Az idegen országok gasztronómiája közül talán a balkáni, a török és a portugál konyhaművészetet érzi magához a legközelebb állónak, de Alföldön születettként számára az erdélyi konyha jelenti azt az „idegen konyhát", amelyet teljesen beépített a saját főzési szokásaiba. Ennek talán az is az oka, hogy sokat olvasta Polcz Alain könyveit, s a Kolozsvárról származó írónőben az erdélyi konyha magyarországi terjesztőjét is tisztelhetjük.
És hogy a sok konyhai munka után mi a jutalom Lévai Anikó számára? Az, amikor vasárnap délben a hét fős családon túl a gyerekek barátai is körbeülik az asztalt, és nem csak a feltálalt étel, hanem az azt követő beszélgetés is jóízű.
orbanviktor.hu