Gyermekgála a Diótörővel

2015. december 20.

Az MKB Bank és a Gyermekmentő Szolgálat immár 18. éve szervezi meg közös karácsonyi programját az Operaházban, ahol Csajkovszkij A diótörő című mesebalettjét nézhetik meg a gyerekek.


Az igazi karácsonyi hangulatot idéző előadás csodálatos muzsikája és látványa gyönyörködtette az ország különböző részeiből és a határon túlról meghívott 1200 hátrányos helyzetű gyermeket. A fiatal nézőket az előadás előtt és a szünetben kakaó, szendvics, gyümölcs és édesség várta, a darab végén pedig ajándékokkal tömött hátizsákokkal távozhattak az Operaházból.
 


Az 1200 gyermek részvétele A diótörő előadáson már csak azért is fontos esemény, mivel közülük sokan nemhogy az Operaházban, de Budapesten sem jártak még soha életükben. Szívet melengető érzés látni, ahogy a gyerekek hol tátott szájjal, hol mosolyogva csodálják a Ház szépségét, és elragadtatva tapsolnak A diótörő meséje láttán. A Gyermekmentő Szolgálat egyik legkedvesebb karácsonyi ajándéka ez az élmény. Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része az Operaházban.
 


Vaszilij Vajnonen és Oláh Gusztáv emlékének adózva 2015 karácsonyára a Magyar Nemzeti Balett egy újrapolírozott, a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti és látványvilágbeli elvárásainak megfelelő új kiállítással jelentkezett. Csajkovszkij varázslatos muzsikájára egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás balettigazgató koreografált új mesebalettet. Az előadást két felvonásban táncolták a Magyar Nemzeti Balett művészei. A főbb szerepekben Kim Minjung (Mária hercegnő), Oláh Zoltán (Unokaöcs, Diótörő, Herceg), Szirb György (Drosselmeier) és Cserta József (Egérkirály) volt látható.
 


 

A jótékonysági előadáson a Váci Egyházmegye Cigánypasztorációs Irodájának munkatársai által kiválasztott gyermekek is ott voltak, s az iroda munkatársai eképp írtak az élményeikről:

„A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat jóvoltából, a Boldog Ceferino Családi Napközi Hálózat apró tagjai az Operába látogattak december 20-án. Az ország különböző területéről érkező hátrányos helyzetű gyermekeket a Diótörő előadást nézték meg.

A dejtári, kállói, becskei, vanyarci és valkói napközisek egész évben ügyesek voltak, így az élmény valóban kijárt nekik. Öröm volt számukra, hogy a fővárosba utazhattak, s ott egy ilyen híres épületben fogadták őket. A színes és érdekes előadás önmagában is ajándék volt számukra, azonban vendéglátóik további ajándékokkal is kedveskedtek nekik. A karácsonyi programon arcfestés, nem mindennapi finomságok, csomagok és valóban szeretettel teli fogadtatás várta őket.

A gyereke csillogó szemmel jöttek el, nemcsak az esemény kulturális értéke, nem is csak az ajándékok tárgyi értéke miatt, hanem azért mert a gondoskodás, a törődés megszépítette a karácsonyi szünetet számukra. Hálásak vagyunk mindannyian a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak, hogy nem csupán meghívta, hanem ilyen odaadással fogadta is a gyermekeket.”
 

(orbanviktor.hu)

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010