Házaspár lett a díjazott

2008. december 21.

A magyar társadalom testi és lelki állapotával kapcsolatos kutatásaikért Kopp Mária orvos-pszichológus és férje, Skrabski Árpád informatikus-szociológus kapták idén a Polgári Magyarországért Díjat.


Kopp Mária orvos-pszichológus, a SOTE Magatartástudományi Intézetének alapítója, tudományos igazgató-helyettese és férje, Skrabski Árpád informatikus-szociológus, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanára tudományos kutatásaikkal többek között azt támasztották alá, hogy egészségügyi rizikófaktor az értékvesztés, a jövőkép hiánya, az ellenségesség, illetve hogy szoros összefüggés van a vallásosság és a lelki-testi egészség között.

A házaspár a magyar lelkiállapot háttértényezőit vizsgálva rámutatott: saját életkilátásunk és életminőségünk érdekében fontos, hogy higgyünk szilárd erkölcsi értékekben, abban, hogy milyen kiemelt értéke van a bizalomnak, a közösségeknek, a családnak, a társas kapcsolatoknak.

Orbán Viktor, a Fidesz elnökének üzenetét felesége, Lévai Anikó olvasta fel. (A pártelnök azért nem volt jelen a díjátadón, mert a nemrégiben elhunyt tapolcai fideszes polgármester temetésén vett részt.) A levélben a Fidesz elnöke a díjazottakat méltatva azt írta: mindannyiunkat bizalommal tölthet el, hogy olyanokat köszönthetünk, akik a szomorú, a lelombozott, télbe forduló nemzetnek a tavasz erejéről beszélnek.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a magyar társadalom különböző gondjainak okát a magányban látja, szerinte a közösségek Magyarországon gyengék.

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke azt mondta: Magyarországon ma súlyos, bizalmi, erkölcsi válság van, polgárjogot nyert a hazugság, az emberek nem bíznak egymásban és a hatalomban sem.

A Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriuma 2005-ben alapította a „Polgári Magyarországért” díjat, amelyet minden évben egy olyan személynek vagy közösségnek adományoznak, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív tevékenységével maradandó szellemi, emberi értékeket hozott létre, mellyel Magyarországot, a magyarságot, annak valamely adott közösségét gazdagította, megerősödését az európai közösségen belül hitelesen, szakszerűen és hatásosan elősegítette, valamint tevékenysége jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget. A díj egy plakettból és egy oklevélből áll, a díjjal járó juttatás összege egy millió forint.

2005-ben Mádl Dalma asszony lett a díjazott, míg az azt követő két évben már többen és megosztva kapták a díjat: 2006-ban Dr. Schmidt Mária, F. Kovács Attila és Kovács Ákos, 2007-ben pedig Ékes Ilona és Dr. Gaudi-Nagy Tamás. Az átadás minden év december második felében, ünnepélyes, a sajtó számára is nyilvános keretek között történik.

٭ ٭ ٭

Orbán Viktor üdvözlő sorai


Tisztelt Kopp Mária és Skrabski Árpád! Tisztelt Elnök Úr, Kuratórium, Hölgyeim és Uraim! Különleges alkalom a mai és rendkívüli az engem ért megtiszteltetés, ugyanis ritkán adatik meg, hogy egyszerre köszönthetek díjazottat és díjazót, kitüntetettet és kitüntetőt, ünnepeltet és ünneplőt. Jó okom van erre, hiszen az a kiváló szakmai munka, amelyért méltán részesült elismerésben Kopp Mária és Skrabski Árpád, maradéktalanul egybecseng a Polgári Magyarországért Alapítvány célkitűzéseivel és eddig felmutatott teljesítményével. Fogalmazhatnánk úgy is: közös szellemi tőről fakad, azonos lelki gyökere van annak a csodálatos almafának, amelynek egy-egy ága most mindannyiunk számára kivirágzott és gyümölcsöt termett.

Meggyőződésem, tisztelt egybegyűltek, hogy mindaz, amin külön-külön, saját tehetségükkel, tudásukkal és tisztességükkel, a maguk eszközeivel munkálkodnak: az erkölcsi értékeink megszilárdítása, a közösségeink összetartozás tudatának fokozása, a magyarság lelki egészségének, önbizalmának erősítése és a jövőnkbe vetett hit ma a legfontosabb tőkénk, nélkülük a nemzet nem kap többé hitelt, sem esélyt a felemelkedésre.

Most, a Remény megszületésére várva, a sötétség sűrűsödésének napjai közepette mindannyiunkat máris bizalommal tölthet el, hogy olyanokat köszönthetünk köreinkben, akik egy szomorú, lelombozott, télbe forduló nemzetnek a tavasz erejéről beszélnek.

Engedjék meg, hogy őszintén gratuláljak a díjazottaknak, és köszönetet mondjak a Polgári Magyarország Alapítvány valamennyi munkatársának, amiért az egész magyar nemzeti közösség számára mutatnak utat, formálják sorsát, jobbítják jövőjét.

Kívánok valamennyiüknek munkában és elismerésben gazdag éveket, jó erőt, egészséget és békességben eltöltött Karácsonyt!


Budapest, 2008. december 19.


Tisztelettel:
Orbán Viktor


orbanviktor.hu


Az eseményről készült képriport megtekinthető a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010