Iskolaszerek kolontári gyermekeknek

2010. október 21.

Iskolaszereket tartalmazó egységcsomagokat kaptak az Ökumenikus Segélyszervezettől azok a kolontári iskolások, akik átmenetileg az ajkai Boros Miklós Általános Iskolában folytatják a tanulmányaikat. A Segélyszervezet hosszú távú térségi segélyezésre rendezkedett be Kolontáron.


Az Ajkára járó tizenhat kolontári kisdiák rajzkészletet és füzeteket tartalmazó iskolatáskát vett át nagy örömmel Lévai Anikó és Kovács Kokó István jószolgálati nagykövetektől, illetve Lehel Lászlótól, a szervezet elnök-igazgatójától. „Az egész ország összefogására van szükség a katasztrófa károsultjainak megsegítésére. A mindenüket elvesztett családok talpra állását a tematizált, azaz a helyi, illetve személyes igényekre szabott támogatások segítik elő a leghatékonyabban, mely formát az erre szakosodott, több évtizedes nemzetközi humanitárius tapasztalattal is rendelkező Ökumenikus Segélyszervezet is alkalmaz” – mondta Lévai Anikó.

A félmillió forint összértékű akció keretében a személyre szóló iskoláskészletek mellett a kolontári általános iskola egy projektort is kapott, a befogadó ajkai oktatási intézmény pedig kézi-, kosár-, foci- és röplabdákat, hogy a még több közös játék során feledhessék a gyerekek az őket ért tragédiát.

Az adományok átadása után Kolontárra látogatott a küldöttség, ahol a település vezetőivel és bajbajutott családokkal találkoztak. A községben humanitárius irodát nyitott az Ökumenikus Segélyszervezet, s hosszú távra berendezkedett segítségnyújtása mellett aktívan részt vesz a segélyszervezetek közti civil humanitárius koordinációban is. „A láthatóan gőzerővel folyó takarítás és rendrakás ellenére még most is megdöbbentő látványt nyújt a falu üresen maradt része és a vörösen hömpölygő Torna patak. A legnagyobb szükség most is a professzionális és szakmailag felkészült segélyszervezeti munkára van, hogy a visszatelepülő, de a máshol új életet kezdő családok is megfelelő támogatásban, például ingóságpótlásban részesüljenek az újrakezdéshez” – mondta Kovács Kokó István a kolontári terepbejárása után.

A Segélyszervezet vezetője ez alkalommal együttműködési megállapodást is aláírt Tili Károllyal, Kolontár polgármesterével. Lehel László hangsúlyozta: az egyik legfontosabb szempont a segélyezésben részt vevő szervezetek együttműködése, hogy ne fordulhasson például elő az, hogy az egyik helyen túlsegélyezés, míg a másik részen támogatás nélkül maradnak a rászorulók. „Az adományok szétosztásánál fontos a tervezettség, a feladatok felosztása, melyek a segítségnyújtás hatékonyságát növelik” – mondta.

A Segélyszervezet delegációja találkozott Toldi Tamással, Devecser polgármesterével is, továbbá az ezen a napon a településre látogató Hende Csaba honvédelmi minisztert informális megbeszélés keretében tájékoztatta segélyprogramjáról.


(Forrás: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet)


Az Ajkán és Kolontáron készült fotók megtekinthetők a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010