Jászapáti "Fehér Akác"

2010. április 9.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében nagy hangsúlyt helyeznek a régió szociális intézményeinek fenntartására. Így került sor a Jászapáti Fehér Akác Otthon felújítására és bővítésére is, amelynek ünnepélyes átadásán Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete is részt vett.


A Fehér Akác Otthon 1990. február 20-án kezdte meg működését a Jászapátiban. Az 1900. körül készült épület egykor járásbíróság volt, később csecsemőotthonként működött, majd 1989-ben ötvenkilenc fős idősek otthonává alakították át. Kilenc évvel később újabb férőhelyekkel bővült, majd tavaly a megyei közgyűlés úgy döntött, hogy nem halasztható tovább az intézmény felújítása és átalakítása. A megvalósítás érdekében a megyei önkormányzat kötvénykibocsátása terhére, teljes egészében saját erőből biztosította a beruházás finanszírozását.

A felújítás végeredménye: kilencvennégy férőhely, többségében négy ágyas szobákkal, néhány kétágyas szobában házaspárok elhelyezését biztosítva. A korábbi hiányokat pótolva mentálhigiénés csoportszobákat, társalgókat a földszinten lévő könyvtárban imaszobát alakítottak ki. Az épületbe liftet és rámpákat építettek, ezzel biztosítva az épület teljes körű akadálymentességét.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a fenntartásában álló szociális intézményeinek fejlesztésére, férőhelyeinek bővítésére. Mindennek eredményeként az elmúlt négy évben több beruházás valósult meg a szociális intézményekben közel fél milliárd forint értékben, s ezek sorában a nyugdíjas otthonra történt beruházás 150 millió forintba került.

Az új részleg ünnepélyes átadására az intézmény fennállásának 20. évfordulóján, március 30-án került sor, amelyen Fejér Andor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet, ezt követően a megye zászló átadásával ismerte el az intézmény dolgozóinak a munkáját a megyei önkormányzat. Az otthon igazgatónőjének, Vincze Ferencnének köszönő szavai után Jászapáti Város Vegyeskara mellett fellépett a helyi Hétszínvirág Táncegyüttes is.


orbanviktor.hu


Az ünnepélyes átadón készült fotók megtekinthetők a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010