Junior jószolgálat

2009. május 15.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet tizenhét középiskolában hirdetett diákversenyt a nemzetközi szolidaritás témájában. A huszonegy beérkezett PowerPoint előadás készítői közül a döntőbe jutott öt kétfős diákcsapat Budapesten, az Ybl Palotában személyesen mutatta be prezentációját a fődíjért.


A Segélyszervezet a pályázatban olyan témák feldolgozását várta, mint a világ szegényeinek és gazdagjainak életszínvonala közötti, ma is hatalmas különbségek, a szegény országokban élő gyermekek és diákok helyzete, a Millenniumi Fejlesztési Célok, a gazdag országok felelőssége és kötelessége, a nemzetközi szolidaritás fontossága, s hogy mit tehetünk a változásért mi, a XXI. század formálói.

A diákverseny köré szervezett egynapos konferencián először a legjobb ötnek ítélt pályázat prezentációjára került sor, majd a zsűri (Lehel László igazgató, Kovács Koko István jószolgálati nagykövet, D. Tóth Kriszta újságíró-műsorszerkesztő és Szabó Győző színművész) visszavonulásáig a több mint ötven meghívott diák Kaarina Määttä-nek, a FinnChurchAid ifjúsági szervezet vezetőjének szemléletformáló előadását hallgatta meg.

A díjak kiosztása előtt Szabó Győző arról mesélt, hogy a Segélyszervezet által járt többek között Ghánában, és a pályázatokat látva felidéződött benne annak a rengeteg éhező, illetve maláriás vagy HIV-pozitív, fertőző betegségük miatt a falujukból kitaszított ember látványa, amelyben az afrikai országban volt része. A színművész arra kérte a versenyen résztvevő diákokat, hogy továbbra is őrizzék meg azt az énüket, amely erre a szép gesztusra, a pályázaton való részvételre sarkallta őket.

D. Tóth Krisztina elmondta, hogy bár ő maga személyesen még nem járt nehézségek sújtotta helyszíneken, de híradósként a tudósításokból nap mint nap szembesül azzal, hogy milyen körülmények között élnek az emberek a világ egyes térségeiben. A pályázatokat látva abban bízik, hogy a diákok közt is lesznek olyan jövőbeli, „híreket csináló” emberek, akik tartalommal tudják megtölteni azt a szót is, hogy „szolidaritás”. Kovács Kokó István örömmel vette a pályázók munkáinak magas színvonalát, s mivel az öt első helyezett mindegyike lány volt, arra kérte a jelen lévő ifjú hölgyeket, hogy hazatérve fiútársaikat is ösztönözzék hasonlóan elgondolkodtató munkára.

Harmadik helyen az Aszódi Evangélikus Gimnázium, második helyen pedig a budapesti Sylvester János Protestáns Gimnázium diákjai végeztek. A fődíjat az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium és Gépészeti Szakközépiskola tanulói, Kovács Krisztina és Purczeld Eszter nyerték meg, akik felkészítő tanárukkal, Gregori Évával egy júniusi, Helsinkibe szóló tanulmányutat nyertek. És még valamit: a legmeggyőzőbb előadás nyertesei egy éven keresztül viselhetik a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által első alkalommal átadott junior jószolgálati nagykövet tisztséget.

Ahogy azt a pályázat egyik előkészítője, a fődíj átadója, Lévai Anikó mondta: a megtisztelő cím munkával is jár, így az elkövetkező egy évben a saját környezetükben, diáktársaik körében, fesztiválokon és egyéb rendezvényeken kell képviseljék a Segélyszervezetet. S hogy mindezért mi lesz a jutalom, arra Lévai Anikó Gandhi szavait idézte: „A jól elvégzett munka egyetlen jutalma, hogy elvégezhettük.”


orbanviktor.hu

 

Az eseményről készült képriport megtekinthető a Fotógaléria rovatban.

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010