Karrier és/vagy anyaság?

2008. szeptember 9.

Ezzel a címmel rendezte meg soron következő előadását a Sződligeti Szabadegyetem szeptember 5-én, amelynek Lévai Anikó volt a vendége. Az összejövetelen - amelyet eredetileg a Közösségi Házba terveztek, de helyszűke miatt végül a szomszédos református templomban tartottak meg - Anikó hol humorral, hol anekdotázva mesélt a szülői házból kapott útravalóról, iskoláiról, munkájáról, a családról és arról, kitől tanulta meg, hogy soha ne mondja azt: 'Nincs időm'.


A sződligeti meghívásnak Lévai Anikó azért is tett örömmel eleget, mert a faluról a "Nők városa" című Fellini film jutott az eszébe. Sződligeten ugyanis nő a polgármester, a helyettese, a jegyző és az összes intézményvezető. Ráadásul Anikó még a dunai árvíz idejéből - amikor az Ökumenikus Segélyszervezet tagjaként dolgozott ott - ismerte őket.

Csányi János, a közönségtalálkozó moderátora azzal a gondolattal vezette fel a beszélgetést, mely szerint a magyarok elsőként általában az asszonyaik szépségére a legbüszkébbek. Ám a magyar nők még valamiben az elsők között állnak a földkerekségen: a családi egység fenntartásában. Ha van valami, ami reményre ad okot az ország jövőjét illetően, akkor annak a magyar nők a letéteményesei. Lévai Anikó is az igazi magyar nők közé tartozik.

„Hagyományos magyar család volt a miénk. Szép és tartalmas gyerekkorom volt" – emlékezett vissza Anikó annak a kérdésre válaszolva, hogy milyen közegben nőtt fel, s hogy honnan indult az élete. A családot a „munka a munkáért" élet vezérelte kis gazdaságuk fenntartásában.

Anikó az iskoláiról úgy mesélt, hogy mindig szerencséje volt a tanárokkal. Szolnoki gimnáziumi magyar tanárának a javaslatára jelentkezett az ELTE Jogi Karára. Később ott ismerkedett meg Orbán Viktorral, s ott lett egyik alapítótagja - a Fidesz kiindulását jelentő - Bibó Szakkollégiumnak, ahol már 1983-ban - Anikó szavaival élve - „játszották a demokráciát".

A volt miniszterelnök felesége elárulta, hogy ő és férje is nagyon szereti olvasgatni Marcus Aurelius elmélkedéseit, s mindkettejük alapelve a római császár egyik bölcs meglátása: soha ne mond és le se írd, hogy "nincs időm", s a bokros teendőket nem szabad ürügyként felhoznod a kötelességek elhárítására. Anikó ezzel az ókori idézettel igyekezett választ adni arra a kérdésre, hogy az öt gyermek nevelése, az egyetemi munka, a háztartás vezetése, a hivatalos kötelezettségei és a karitatív tevékenységei mellett hogyan áll idő dolgában. Egy biztos: télen-nyáron, hetente ötször, kora reggel egy óra csak az övé. Az az idő, amit kemény futással tölt hegyen lévő lakóhelyük környékén, így töltődve fel az újabb nappal rá váró feladatokra.


orbanviktor.hu

« vissza

Zeneakadémiai hangversennyel zárult a Reconnections nevű izraeli-magyar zenei együttműködés idei egyhetes workshopja, amelyet a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem immár negyedik alkalommal rendezett meg.
Emléktáblát avattak Zumbok Ferenc, a Zala Megyei Bíróság egykori tanácselnöke, a Fővárosi Cégbíróság vezetője, majd a Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi kastély újjáépítéséért felelős kormánybiztos tiszteletére Zalaegerszegen.
A Magyarországtól legtávolabb élő magyar népcsoport, a csángók idén huszadik alkalommal mutatták be a Csángó bálon saját táncaikat, énekeiket, történeteiket, az est csángó műsorvezetője pedig elmondta: számukra nagy erőt ad a küzdelmes hétköznapjaikban az a figyelem és törődés, amelyet az óhazából kapnak.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010